Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca αυξάνονται με την ηλικία σύμφωνα με τον ΕΜΑ

Ιατρικό προσωπικό περπατά κατά τη διάρκεια εμβολιασμού κατά του COVID-19 με το εμβόλιο AstraZeneca (επίσης γνωστό ως Vaxzevria). EPA, Bienvenido Velasco




Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα, έπειτα από μια νέα μελέτη, ότι τα οφέλη του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca κατά της Covid-19 αυξάνονται με την ηλικία και συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων, όπως εκείνου της δημιουργίας θρόμβων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον ΕΜΑ να διεξάγει μια νέα μελέτη μετά τις ανησυχίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου το οποίο ανέπτυξε το αγγλο-σουηδικό εργαστήριο στους ηλικιωμένους λόγω των αναφορών περί θρόμβων.

Η έρευνα «έδειξε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού αυξάνονται με την ηλικία», σημειώνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός σε ένα δελτίο τύπου.

«Τα οφέλη του Vaxzevria (το όνομα του εμβολίου της AstraZeneca) υπερτερούν των κινδύνων στους ενήλικες όλων των ηλικιακών ομάδων», συμπλήρωσε ο ΕΜΑ.

Κυριακίδου: Η βάση για επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών

Είναι σαφές ότι τα συνολικά οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου μετά τις νέες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

«Το εμβόλιο AstraZeneca είναι ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου εμβολίων μας – είναι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που προστατεύει από σοβαρές ασθένεια και θάνατο, στην ΕΕ και παγκοσμίως» σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

Επισήμανε ότι ενημέρωσε όλους τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ για το ενδιάμεσο αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης και για τον μέγιστο δυνατό συντονισμό των προσεγγίσεων των κρατών-μελών της ΕΕ, με βάση την επιστήμη, λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες εθνικές καταστάσεις.

Ταυτόχρονα, η Επίτροπος υπογράμμισε ότι «η έναρξη των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ αυξάνεται με τη μέρα. Κατά την τελευταία εβδομάδα, έχουμε δει κατά μέσο όρο 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα σε ολόκληρη την ΕΕ».

Μέχρι σήμερα, 24,5% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 9,1% πλήρως εμβολιασμένο ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

«Η βάση για επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών. Η εμπιστοσύνη απαιτεί επιστήμη, σαφήνεια και συνοχή – ας διασφαλίσουμε ότι το παρέχουμε στους πολίτες μας» κατέληξε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Βρυξέλλες, Βέλγιο, Χάγη, Ολλανδία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Στα 2.754 τα νέα κρούσματα: Ελαφρά μείωση με 819 διασωληνωμένους, 76 θάνατοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: