Στεφανωμένα τα Φυλακισμένα Μνήματα: Τιμή στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 1959

Το στεφάνι που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σήμερα 1η Απριλίου 2021 στους τάφους των ηρώων. ΓΤΠ – Σ. Ιωαννίδης/ΚΥΠΕ
Η 1η Απριλίου αποτελεί μια από τις ενδοξότερες σελίδες – μετά την 25η Μαρτίου, την εθνεγερσία του ελληνικού έθνους – του Κυπριακού Ελληνισμού, μια μέρα ορόσημο ενάντια στην αποικιοκρατία, αλλά και με διεκδίκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μετά την πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου 1955 – 1959.

Ενός δικαιώματος, πρόσθεσε, που ο κάθε λαός αποκτούσε μετά την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και την ήττα του ναζισμού.

«Αν είναι κάτι που πρέπει να αντλήσουμε από εκείνο τον αγώνα, πέραν από τον θαυμασμό και την τιμή που οφείλουμε στους όσους με ανιδιοτέλεια έδωσαν τη ζωή τους, και υπέστησαν στερήσεις, είναι το μήνυμα πως αν έχουμε επιτύχει στον στόχο απαλλαγής από την αποικιοκρατία είναι γιατί ήταν ενωμένοι και είχαν κοινό στόχο και σκοπό».

Μπορεί να μην πέτυχαν αυτό το οποίο ήταν η αρχική πρόθεση και η επιθυμία του Κυπριακού Ελληνισμού, πρόσθεσε, όμως είχαν απαλλαγεί από την αποικιοκρατία.

Σήμερα, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κινδύνους ορατούς. «Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 το 37% κατέχεται, με μια τουρκική βουλιμία να το μετατρέψει σε τουρκική επαρχία».

Αυτό που στον καθένα υπαγορεύει η Ιστορία σήμερα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες του, ώστε μέσα από τη διεθνή διπλωματία, τη διεθνή στήριξη κυβερνήσεων αλλά και (βάσει) συγκεκριμένων αρχών, όπως προδιαγράφονται στον Χάρτη των ΗΕ και με τις αρχές και αξίες της ΕΕ να πετύχουμε:

«Πρώτον, την επανένωση αυτής της πατρίδας στη βάση των ψηφισμάτων που έχουμε επιτύχει. Δεύτερον, να δημιουργήσουμε ή να μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα λειτουργικό, βιώσιμο, πλήρως ανεξάρτητο κράτος, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις του οποιουδήποτε τρίτου, από την παρουσία των όποιων στρατευμάτων και με τη δημιουργία προοπτικών, επιτέλους, να ζήσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας, πέραν, επαναλαμβάνω, και μακριά από τις όποιες εξαρτήσεις».

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: