“Στα κάγκελα” οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη: Θέλουν ανοιχτά μαγαζιά τη Δευτέρα * Επί τόπου κυβερνητικά κλιμάκια

File photo: Εργαζόμενοι προετοιμάζουν κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας , Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 ενόψει της επαναλειτουργίας λιανεμπορίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Κλειστά – βάσει της απόφασης της κυβέρνησης έπειτα από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων – πρέπει να παραμείνουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη λόγω της αύξησης στα κρούσματα κορωναϊού.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει από χθες σφοδρές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, κυρίως από πλευράς των εμπορικών συλλόγων και των δημοτικών αρχών.

Οι αντιδράσεις αυτές έφεραν σε επιφυλακή την κυβέρνηση και είναι  χαρακτηριστικό ότι σήμερα Κυριακή μεταβαίνουν εκτάκτως σε αυτές τις τρεις περιοχές υπουργοί της κυβέρνησης με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να συζητήσουν με τοπικούς παράγοντες.

Στην Πάτρα ο Στέλιος Πέτσας
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, εξήγησε πως η απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνης  ελήφθη, διότι παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα κορωναϊού.

«Είναι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κάτω από μία ίδια ομπρέλα: Αυτή της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων», επεσήμανε. Σημειώνεται ότι σήμερα ο κ. Πέτσας θα επισκεφθεί την Πάτρα και θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Πατρέων και τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, καθώς και με φορείς του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που έχει προκύψει με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην Αχαΐα.

Παράλληλα, θα εξεταστούν τα δεδομένα για την αντιμετώπιση του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή.

Επιστολή στον πρωθυπουργό από τη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, αλλά και ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κάλεσαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση και να λειτουργήσουν τα καταστήματα.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε έκτακτη κινητοποίηση, αντιδρώντας στην απόφαση ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους.

  • Μάλιστα, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά την ανάκληση της απόφασης και ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι σε θέση να προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να το εκλάβετε ως αδυναμία».

Έπειτα από εξάωρη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των εμπόρων δηλώνουν αιφνιδιασμό καθώς τις προηγούμενες ημέρες, η ανακοίνωση του ανοίγματος της αγοράς «είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της πόλης μας να προβούν σε αγορές εμπορευμάτων, να διακόψουν τις αναστολές των υπαλλήλων τους και να προετοιμάσουν τα καταστήματά τους για το άνοιγμα της Δευτέρας, με την ελπίδα ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα, οδεύοντας προς την επανεκκίνηση της οικονομίας».

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο εμπορικός κόσμος «δεν μπορεί να κατανοήσει πώς αλλάζουν οι αποφάσεις εντός 36 ωρών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πειθαρχήσουν στην κυβερνητική απόφαση».

«Σας ζητώ να ανακαλέσετε άμεσα την παραπάνω απόφαση, και να ανοίξετε την αγορά της πόλης της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης, καταλήγοντας ότι το λιανεμπόριο «δεν αντέχει άλλη παράταση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καμία ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων».

Ανάκληση της απόφασης ζήτησε και ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών
Νωρίτερα το Σάββατο και ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών ζήτησε «την άμεση ανάκληση τής απόφασης για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Πάτρα και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους». Οι έμποροι της Πάτρας επισημαίνουν: «Είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη, ενώ βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές. Όλο αυτό το διάστημαέχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο, ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού».

Μάλιστα, ο εμπορικός σύλλογος καλεί τους εμπόρους της Πάτρας να βρίσκονται τη Δευτέρα στις 9:00 το πρωί στα καταστήματα, «χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή, με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές». Ο εμπορικός σύλλογος καλεί τα μέλη του και όλους τους φορείς σε κινητοποίηση την Κυριακή, οπότε και στην πόλη θα βρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Έμποροι Κοζάνης: «Αν ψάνχετε για εξιλαστήριο θύμα, το βρήκατε»

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν και οι έμποροι της Κοζάνης, θεωρώντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί εις βάρος τους διάκριση, όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν όπου αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για άλλη μια φορά δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης σεβασμός προς τους εμπόρους που από την Τετάρτη ετοιμάζονταν να ανοίξουν πάλι τα καταστήματα με δικές τους εισηγήσεις, της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Άνοιξε – κλείσε, Προσοχή – Ανάπαυση!!

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου μας προβλημάτιζε όλους πάρα πολύ και στην πλειοψηφία των συναδέλφων υπήρχε έντονος προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να ανοίξουμε την δεδομένη στιγμή’ όταν βλέπουμε το σύστημα υγείας τόσο επιβαρυμένο με τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ και τους γιατρούς του Νοσοκομείου να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή.

Είναι λυπηρό όμως να βάζουμε μόνο εμείς πλάτη και πάλι! Έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν ευθύνεται το λιανεμπόριο για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας. Και ενώ σε όλες τις περιοχές, που επίσης είναι υγειονομικά επιβαρυμένες, το λιανεμπόριο ανοίγει σαν βαλβίδα εκτόνωσης εδώ παραμένει κλειστό. Αν αυτό δεν είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά τι είναι; Το Λιανεμπόριο είναι για άλλη μια φορά το εξιλαστήριο θύμα.

Αν πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί να παραμείνουμε αλλά ΌΛΟΙ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε το θέατρο του παραλόγου με κλειστά καταστήματα, αλλά με ουρές στα σούπερ μάρκετ, ουρές στις Τράπεζες, ουρές στα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, ουρές στις λαϊκές αγορές που συνεχίζουν να πωλούν προϊόντα τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης. Αν δεν κλείσουν τα πάντα από ότι φαίνεται δεν υπάρχει σωτηρία! Το σωστό και δίκαιο αυτό δεν είναι; Αν αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο τότε πρέπει να εστιάσουμε στην ατομική ευθύνη, στο σεβασμό του συνανθρώπου μας, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να λειτουργήσει και εδώ όπως σε όλες τις άλλες Περιφέρειες!

Πλέον η απελπισία μας είναι τεράστια μιας και βλέπουμε να μην έχουμε την οικονομική βοήθεια για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας αλλά ούτε και τη βοήθεια ρευστότητας που ζητάμε από την αρχή της πανδημίας για να διατηρήσουμε τα καταστήματά ανοιχτά και με εμπορεύματα. Απαιτούμε εκτός όλων των άλλων που κατατίθενται εδώ και ένα χρόνο, η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 να περιέχει αλγόριθμο που να διπλασιάζει τα ποσά που θα δίνονται σε επιχειρήσεις της Περιφερειακής μας ενότητας και επιτέλους να δοθούν οικονομικές αποζημιώσεις για το στοκ των εμπορευμάτων που έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη χρονιά αλλά και την συσσώρευση των υποχρεώσεων προς τρίτους που συνεχίζεται αμείωτη!»

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: