Σπάνιες φωτογραφίες για τις ελληνορωσικές σχέσεις θα εκθέσει στο κέντρο της Μόσχας το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ

Αφίσα για την έκθεση φωτογραφιών από ιστορικές στιγμές των ελληνορωσικών σχέσεων. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία και με πρωτοβουλία της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα. Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ




Με δημόσια έκθεση φωτογραφιών από ιστορικές στιγμές των ελληνορωσικών σχέσεων μπροστά στο μέγαρο του ρωσικού πρακτορείου ΤΑΣΣ στο κέντρο της Μόσχας συμμετέχει ο κορυφαίος ειδησεογραφικός οργανισμός στον εορτασμό του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία και με πρωτοβουλία της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα και θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 14 Απριλίου στην πλατεία της εισόδου των κεντρικών γραφείων του ΤΑΣΣ, παρουσία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, επισήμων από τη ρωσική κυβέρνηση και τον Δήμο τη Μόσχας, διπλωματών, Ελλήνων ομογενών και δημοσιογράφων.

Οι διοργανωτές της έκθεσης επέλεξαν είκοσι εμβληματικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις ελληνορωσικές σχέσεις από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα, όπως ενημερώνει με σχετικό Δελτίο Τύπου η ελληνική Πρεσβεία.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν στιγμές των διμερών σχέσεων στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού, των πνευματικών σχέσεων μέσω της Ορθοδοξίας ή αφορούν επισκέψεις αξιωματούχων του κράτους, κορυφαίων καλλιτεχνών, λογοτεχνών, κοσμοναυτών κ.ο.κ.

Η παλαιότερη εξ αυτών, φωτογραφία του 1894, η οποία επελέγη και για την αφίσα της έκθεσης, παρουσιάζει τον διάδοχο του ρωσικού θρόνου Νικόλαο, μετέπειτα τσάρο Νικόλαο Β΄ με τον πρίγκιπα Γεώργιο, δευτερότοκο γιο του Γεωργίου του Α΄ και της Όλγας.

Οι χαρακτηριστικές μόνιμες προθήκες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων μπροστά στα κεντρικά του γραφεία και σε μικρή απόσταση από την ελληνική Πρεσβεία, οι οποίες θα φιλοξενήσουν την φωτογραφική έκθεση, βρίσκονται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας, από όπου διέρχονται καθημερινά χιλιάδες άτομα.

Ο πρόδρομος οργανισμός του ΤΑΣΣ ιδρύθηκε το 1902 ως Εμπορικό-Τηλεγραφικό Πρακτορείο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, απέκτησε το ιστορικό όνομά του ως Τηλεγραφικό Πρακτορείο της Σοβιετικής Ένωσης το 1925 και επανέφερε στην ονομασία του «καθαρό» το ιστορικό και επιδραστικό αρκτικόλεξό του το 2014.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Θ. Αυγερινός
Μόσχα, Ρωσία

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Καταπέλτης ξανά ο Βέμπερ: Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ – Είναι μια ψευδαίσθηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: