Sofagate: Ο Σαρλ Μισέλ θα ενημερώσει τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το περιστατικό στην Άγκυρα

File Photo Στιγμιότυπο από την περιβόητη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν στην Άγκυρα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φοντ νερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η συνάντηση θα μείνει στην ιστορία λόγω της άξεστης συμπεριφοράς του Ερντογάν που άφησε την κ. φον ντερ Λάιεν να στέκεται όρθια EPA/PRESIDENTAL μέσω ΚΥΠ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ.Μισέλ θα ενημερώσει την Τρίτη τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από κοινού με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, σε συνέχεια της δημόσιας δήλωσής του ο Πρόεδρος θα εκφράσει τη βαθιά του λύπη για το συμβάν στην Άγκυρα και θα δηλώσει πως θα ληφθούν μέτρα ώστε ένα τέτοιο περιστατικό να μην ξανασυμβεί. Ο ίδιος θα απευθύνει έκκληση «να μην αφήσουμε κανέναν να χωρίσει την ΕΕ» και θα ζητήσει να δοθεί έμφαση στις κύριες προκλήσεις: την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, τη διάθεση εμβολίων, το κλίμα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο του διοργανικού συντονισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η ουσία του περιστατικού στην Άγκυρα σε σχέση με τη διευθέτηση των καθισμάτων, προέκυψε από την ελλιπή προετοιμασία από πλευράς πρωτοκόλλου καθώς ο υπεύθυνος πρωτοκόλλου της Κομισιόν δεν βρισκόταν στην Τουρκία και οι υπεύθυνοι πρωτοκόλλου του Συμβουλίου δεν ζήτησαν εγγράφως τη διάταξη της αίθουσας όταν τους απαγορεύθηκε η είσοδος κατά τη συνάντηση προετοιμασίας, σύμφωνα με τα όσα έχουν αποκαλύψει οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του Συμβουλίου. Η τουρκική πλευρά εφήρμοσε αυστηρά το πρωτόκολλο που προβλέπει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει καθεστώς Προέδρου Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Κομισιόν Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόμενος υπεύθυνος να φέρει εις πέρας την όλη διευθέτηση (ελλείψει ομάδας πρωτοκόλλου Κομισιόν που έμεινε στις Βρυξέλλες) ήταν ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στην Άγκυρα, ο οποίος υπηρετεί υπό την ίδια την Πρόεδρο και τον Ύπατο Εκπρόσωπο.

Σε αυτό το πρωτόκολλο κάνει επίκληση και η αρμόδια υπηρεσία του Συμβουλίου που ασχολήθηκε με τη διευθέτηση. Οι υπεύθυνοι πρωτοκόλλου του Συμβουλίου παραδέχονται σε εσωτερικό έγγραφο ότι «αν γνωρίζαμε θα είχαμε προτείνει στους οικοδεσπότες μας, ως παραχώρηση ευγενείας, να αντικαταστήσουν το καναπέ με δύο πολυθρόνες».

Τέλος, ότι ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ καθόταν δίπλα στον Ερντογάν μαζί με τον Τουσκ στις φωτογραφίες τις προηγούμενης περιόδου, πρώτον γιατί οι περισσότερες ήταν από τις Βρυξέλλες και το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και τη Σύνοδο της Βάρνας στη Βουλγαρία, σε χώρους δηλαδή που ήλεγχε αποκλειστικά η ΕΕ, ενώ δεν πήγε μαζί με τον Τουσκ στην Άγκυρα. Η ταυτόχρονη παρουσία Τουσκ και Γιούνκερ στη συνεδρίαση των G20 που φιλοξενούσε η Τουρκία στην Αντάλια το 2015 δεν είναι επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ σε πρόσφατη δήλωσή του σημείωσε ως προς το τυπικό ότι “πρώτος είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεύτερος ο Πρόεδρος της Κομισιόν … το τήρησα σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου … συνοδεύοντας τον Βαν Ρόμπεϊ και τον Τουσκ, άλλες φορές κάθισα σε καρέκλα και άλλες φορές σε καναπέ”.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της επίσκεψης, δηλαδή το να μεταφερθεί το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι σαφές εκ της Συνθήκης ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δε μεταφέρει μηνύματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος είναι ο Σαρλ Μισέλ και μόνο αυτός το εκπροσωπεί.

Mε πληροφορίες από euronews.com

Aκολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Το επικίνδυνο παιχνίδι της Τρίπολης: Συζητά με Ελλάδα και Ευρώπη, παζαρεύει και με Τουρκία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: