Συντριπτικό «ναι» στο πιστοποιητικό εμβολιασμού από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής

Ενα πιστοποιητικό εμβολιασμού του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. EPA/OLIVIER HOSLET
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε σήμερα τη θέση του σώματος στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των Κρατών Μελών για το ψηφιακό πιστοποιητικό ανοσίας (η πρόταση Κομισιόν για ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό), το οποίο πλέον ονομάζει “ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid19”.

Η θέση υπερψηφίστηκε με 540 υπέρ, 119 κατά και 31 αποχές. Τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο είναι τώρα έτοιμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, την ερχόμενη εβδομάδα.

Nα εξασφαλισθούν καθολικά τεστ

Προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να “εξασφαλίσουν καθολικά, προσιτά, έγκαιρα και δωρεάν τεστ”.

Η ψηφοφορία διεξήχθη την Τετάρτη βράδυ. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με το ΕΚ, ο ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι το νέο “πιστοποιητικό EU COVID-19” πρέπει να ισχύει για 12 μήνες και όχι περισσότερο.

Το έγγραφο, το οποίο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του ιού κοροναϊού ή, εναλλακτικά, ότι έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση.

Ωστόσο, τα πιστοποιητικά EU COVID-19 δεν θα χρησιμεύσουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελέσουν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η νομοθετική πρόταση που καλύπτει τους υπηκόους της ΕΕ εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ 119 και 31 αποχές, και η συμπληρωματική πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών πέρασε με 540 ψήφους υπέρ και 80 αποχές.

Χωρίς καραντίνα και άλλα τεστ

Σύμφωνα με τη θέση του ΕΚ, οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή άλλα τεστ. Προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να “εξασφαλίσουν καθολικά, προσιτά, έγκαιρα και δωρεάν τεστ”.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι τα εμβόλια COVID-19 πρέπει να παράγονται σε κλίμακα, να διατίθενται σε προσιτές τιμές και να διατίθενται σε παγκόσμιο επίπεδο . Εκφράζουν επίσης ανησυχία για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τα προγράμματα παραγωγής και παράδοσης.

Επιτάχυνση διαδικασιών στηρίζει η Φον ντερ Λάιεν 

Υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό τάχθηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μετά την υιοθέτηση από το ΕΚ της διαπραγματευτικής του θέσης. Ειδικότερα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε:

«Η υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της θέσης του για ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό αποτελεί βασικό βήμα προς ελεύθερα και ασφαλή ταξίδια αυτό το καλοκαίρι.

Τώρα οι διαπραγματεύσεις με την πορτογαλική προεδρία μπορούν να ξεκινήσουν.

Θα υποστηρίξουμε και θα διευκολύνουμε μία ταχεία ολοκλήρωση αυτών των συζητήσεων».

 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίου
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ο πρίγκιπας Κάρολος καλεί τους ηγέτες του κόσμου να βοηθήσουν την Ινδία


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: