Συνεχίζει τα αντίποινα η Ρωσία: Η σειρά της Πολωνίας με απέλαση 5 διπλωματών

File photo: Σύνθημα κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών σε τοίχο έξω από την ρωσική πρεσβεία στην Πράγα, Τσεχία. EPA/MARTIN DIVISEK
Η Ρωσία επέκρινε σήμερα την Πολωνία κατηγορώντας την ότι καταστρέφει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ απέλασε πέντε Πολωνούς διπλωμάτες ως αντίποινα για την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πολωνό πρεσβευτή Κρσίστοφ Κραγιέφσκι ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο για την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών οι οποίοι πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα έως τις 15 Μαΐου, ενώ χαρακτήρισε την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία «παραλογισμό».

«Αυτό συνιστά μια ακόμη επιβεβαίωση του ότι η Βαρσοβία υλοποιεί συνειδητά την πολιτική της περαιτέρω υποβάθμισης και καταστροφής των διμερών μας σχέσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

  • Η Ρωσία χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς γλώσσα την Τρίτη απευθυνόμενη στην Δημοκρατία της Τσεχίας, η οποία προέβη σε διαδοχικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών για εμπλοκή τους σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Την περασμένη εβδομάδα απέλασε δύο Βούλγαρους διπλωμάτες σε απάντηση για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωμάτων, ενώ αναμένονται απελάσεις Σλοβάκων διπλωματών μετά την απόφαση της Σλοβακίας να απελάσει τρεις Ρώσους διπλωμάτες.

Το κοινό στοιχείο πίσω από τις απελάσεις ρωσικού προσωπικού ήταν η κατασκοπεία, μια κατηγορία που διατύπωσαν ευθέως η Τσεχική Δημοκρατία και η Βουλγαρία και εμμέσως η Πολωνία, η οποία ανέφερε ότι οι εν λόγω διπλωμάτες προέβαιναν σε «δραστηριότητες εις βάρος» της χώρας.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί μεγάλες πρεσβείες στις πρωτεύουσες πρώην σοβιετικών δορυφόρων, αρνήθηκε οργισμένη τις κατηγορίες.

Στην περίπτωση της Πολωνίας, ωστόσο, διατυπώθηκαν επίσης και άλλα παράπονα εκ μέρους της Μόσχας.

«Με τις προσπάθειες των πολωνικών αρχών κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, οι επαφές με την Ρωσία πρακτικά έχουν παγώσει, ξεκίνησε ένας ντροπιαστικός πόλεμος εναντίον των σοβιετικών μνημείων, γίνονται προσπάθειες να τορπιλισθούν τα ρωσικά ενεργειακά έργα, γίνεται μια ευρείας κλίμακας αντιρωσική εκστρατεία ενημέρωσης, διαστρεβλώνεται η Ιστορία, παρατείνονται χωρίς τέλος οι αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από Reuters-TASS μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Η Τσεχία απέλασε 63 Ρώσους διπλωμάτες: Και 3 η Σλοβακία σε συμπαράσταση * Άμεση απάντηση υπόσχεται η Μόσχα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: