Συνάντηση Δένδια – Ερντογάν την Πέμπτη: Αποδοχή πρόσκλησης παρά τις νέες άθλιες απειλές για Κύπρο και ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Πρόσκληση από τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συναντηθούν στην Άγκυρα, την Πέμπτη στις 3 μετά το μεσημέρι αποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, την Πέμπτη, 15 Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στις 15:00 ώρα Ελλάδας». Το απόγευμα της Πέμπτης ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.»

Η πρόσκληση φαίνεται ότι διατυπώθηκε λίγες μόνον ώρες μετά την αήθη νέα επίθεση του Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Και η αποδοχή της έγινε παρά το γεγονός ότι από την αρχή η ελληνική κυβέρνηση κρατούσε επιφυλάξεις ακόμη και για την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία σημειώνοντας με κάθε ευκαιρία ότι θα γίνει αν υπάρχουν «οι κατάλληλες συνθήκες», υπονοώντας τη στάση της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και της ρητορικής της.

Κι όμως, ο Τούρκος πρόεδρος επιδόθηκε για μια ακόμα φορά σε μια εμπρηστική ρητορική κομπάζοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Για την Κύπρο έχουμε πει ότι δεν θα χαρίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κι αν κριθεί απαραίτητο, θα επέμβουμε. Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι υπ’ ατμόν κι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να προβούν σε ορισμένα βήματα αν χρειαστεί. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις. Αρκεί να μάθουν να σέβονται την Τουρκία», είπε ο ισλαμιστής πρόεδρος της κατοχικής δύναμης.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε για την Ελλάδα ότι δεν έχει δικαιώματα ανοιχτά της Λιβύης, ούτε δυνατότητες για έρευνες και γεωτρήσεις και γι’ αυτό ενοχλείται από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

«Το πιο σημαντικό άλμα στην ανατολική Μεσόγειο ήταν η συμφωνία που συνάψαμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με τη Λιβύη έδειξαν την αποφασιστικότητα με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο. Τώρα θα κάνουμε από κοινού με τη Λιβύη και έρευνες και γεωτρήσεις”, δήλωσε και πρόσθεσε:

“Εξαιτίας αυτού έχει ενοχληθεί η Ελλάδα, επειδή δεν έχει η ίδια αυτές τις δυνατότητες. Δεν έχει τα δικαιώματα που έχουμε εμείς σε αυτή την περιοχή. Σε όλες αυτές τις συγκρούσεις στην ανατ. Μεσόγειο, αν εμείς δεν υιοθετούσαμε έναν πιο ήπιο ύφος, η κατάσταση θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά, θα πήγαινε αλλού, αλλά εμείς επιδείξαμε κατανόηση. Κάθε φορά, όταν υπήρξε ανάγκη, αποσύραμε πίσω τα πλοία μας για συντήρηση, πήραμε πίσω τα ερευνητικά μας και δεν είπαμε τίποτα», τόνισε ο αδιόρθωτος Ερντογάν.

HJ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Ο αδιάντροπος Ερντογάν έβγαλε και το …παλούκι: Θα “επέμβει” ξανά στην Κύπρο, απειλεί… Τα πλοία του είναι έτοιμα, κομπάζει!

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: