Σε καθολικό λοκντάουν από Μεγάλη Δευτέρα η Κύπρος: Για δυο εβδομάδες

File photo: Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου . ΚΥΠΕ/ΓΤΠ/Σ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Σε τρίτο καθολικό lockdown εισέρχεται η Κύπρος, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε μια προσπάθεια ανακοπής της διασποράς του ιού στην κοινότητα και αναχαίτισης των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ισχύ από τις 05:00 την προσεχή Δευτέρα μέχρι τις 05:00 την 9η Μαΐου, είπε ο κ. Ιωάννου.

  • Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο με sms και έως ένα τη μέρα ανά άτομο.
  • Οι πολίτες θα έχουν στη διάθεση τους ένα μήνυμα την ημέρα, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις εννέα το βράδυ  μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.

Μικρές εξαιρέσεις για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας θα επιτρέπεται μόνο για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο (1η Μαΐου) η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.

  • Στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται μόνο για το Μεγάλο Σάββατο η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, στη βάση του πρωτοκόλλου.

Όλες τις υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, απαγορεύεται η παρουσία πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας είτε σε εσωτερικό, είτε σε εξωτερικό χώρο.

Το Μεγάλο Σάββατο για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στην Αναστάσιμη Ακολουθία, αντί στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα).

Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης παραμένει ως έχει (9 το βράδυ).

Επίσης, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.

Εξάλλου, από την προσεχή Δευτέρα αναστέλλεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away.

  • Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.

Στο μεταξύ, από την 10η Μάιου 2021 αίρονται τα πιο πάνω  μέτρα και επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες.

 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΗΦ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Ένας θάνατος και 927 κρούσματα COVID-19 την Πέμπτη στην Κύπρο σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: