Σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών οδηγείται η τουρκική λίρα: Μετά την αναγνώριση Αρμενικής Γενοκτονίας από Μπάιντεν

File photo: Άνδρας φωτογραφίζει τις “ιστορικές” ισοτιμίες της τουρκικής λίρας σε ανταλλακτήριο στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. EPA, ERDEM SAHIN




Η τουρκική λίρα οδεύει προς τη χαμηλότερη ισοτιμία της όλων των εποχών σήμερα Δευτέρα, μετά την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κάτι που κάνει τους αναλυτές να ανησυχούν για περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

Η λίρα έπεσε κατά 1,2% στα 8,48 έναντι του δολαρίου. Το μέχρι στιγμής ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου όταν η λίρα αντιστοιχούσε έναντι 8,58 του δολαρίου.

Η τουρκική λίρα σημειώνει διαδοχικά ιστορικά χαμηλά έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την εποχή της νομισματικής κρίσης του 2018.

Ένας ακόμη λόγος που συνέβαλε στην υποχώρηση της λίρας είναι και η δήλωση του κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Şahap Kavcıoğlu την περασμένη Παρασκευή ότι τα κέντρα αποφάσεων της νομισματικής πολιτικής στην Άγκυρα δεν σχεδιάζουν να ανεβάσουν τα επιτόκια.

“Ποιος χαίρεται με τα υψηλά επιτόκια; Οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων θα στείλει αρνητικά σήματα στην βιομηχανία” είχε δηλώσει ο Kavcıoğlu.

Με πληροφορίες από Ahval

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Μεγάλες οι προκλήσεις την επόμενη ημέρα για το λιανεμπόριο δηλώνει ο καθηγητής Δουκίδης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: