Σαν αύριο ο Λόρδος Βύρων πέθαινε στο Μεσολόγγι: Ο Observer αποκαλύπτει την επιταγή του για την Επανάσταση στην Ελλάδα [photo]

File photo: “Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι”. Πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη, 1861. ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ




Ο Λόρδος Βύρωνας κείτεται άρρωστος στο κρεβάτι του. Ψήνεται στον πυρετό, παραδίδεται σε παραλήρημα, τον κατατρώγει το τελευταίο του πάθος – η απελευθέρωση της Ελλάδας. Ήταν σαν σήμερα, 18 Απριλίου του 1824. Ο μεγάλος Ρομαντικός  θα πέθαινε την επόμενη μέρα.

Μ’ αυτά τα λόγια η βρετανική εφημερίδα The Observer προλογίζει το δημοσίευμά της, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης της ανεξαρτησίας της Ελλάδας το 1821 αλλά και την αυριανή επέτειο θανάτου του σπουδαίου φιλέλληνα ποιητή.

Πρόκειται ουσιαστικά για την παρουσίαση στο βρετανικό κοινό της επιταγής που υπάρχει στα Γενικά Αρχεία του Ελληνικού Κράτους την οποία υπογράφει ο Λόρδος Βύρωνας και με την οποία προσφέρει μία ακόμη απόδειξη της γενναιοδωρίας και της αφοσίωσής του στον ελληνικό σκοπό.

  • “Εδωσα [στην Ελλάδα] τον χρόνο μου, την περιουσία μου, την υγεία μου” τον άκουσαν να λέει σε μια στιγμή διαύγειας. “Και τώρα, της δίνω τη ζωή μου! Τί περισσότερο μπορούσα να κάνω;”

Πρόκειται για μια  επιταγή 4.000 λιρών – περίπου 332.000 λίρες σήμερα- την οποία υπέγραψε ο Λόρδος Βύρων με αποδέκτη τον Τζιοβάνι Ορλάντο, εκπρόσωπο της προσωρινής κυβέρνησης. Ο Ορλάντο είχε προσεγγίσει τον φιλέλληνα ποιητή για να του ζητήσει χρήματα καθώς ανησυχούσε σφόδρα για την πορεία του πολέμου έναντι των Οθωμανών.

Ο θάνατος του Βύρωνα στο Μεσολόγγι, την κωμόπολη που αποδεκατίζει η ελονοσία και η οποία ήταν η αιχμή του δόρατος της εξέγερσης των Ελλήνων κατά του Οθωμανικού ζυγού, διαπερνά σαν ρίγος των αγγλόφωνο κόσμο.

Ο άνθρωπος που ήταν “τρελός, κακός και επικίνδυνος να τον γνωρίσει κανείς”, μια διασημότητα της εποχής που αγαπήθηκε και μισήθηκε εξίσου πολύ, πέρασε 100 μέρες στη γη για της οποίας της ελευθερία πρωτοστάτησε με τόση ορμή.

“Η απώλεια αυτού του λαμπρού ανθρώπου αναμφιβόλως θα λυπήσει όλη την Ελλάδα” διακήρυξε η προσωρινή κυβέρνηση ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Βύρωνα. ”

  • Όπως γράφει ο Observer, τα χρήματα του Βύρωνα  προορίζονταν για έκτακτες ανάγκες – κυρίως τη χρηματοδότηση ενός στόλου για την υπεράσπιση του Μεσολογγίου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι επρόκειτο για προκαταβολή ενός πολύ μεγαλύτερου δανείου το οποίο θα λάμβανε ο Ορλάντο πηγαίνοντας αργότερα στο Λονδίνο.
H επιταγή των 4.000 λιρών με την υπογραφή του Λόρδου Βύρωνα./ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Όπως δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα η Δρ. Κριστίν Κένιον Τζόουνς, η οποία μελέτησε πολλά από τα χειρόγραφα του ποιητή καθώς είναι συν-συγγραφέας μιας νέας μελέτης – βιογραφίας του Βύρωνα, “φαίνεται πως είναι μια αυθεντική υπογραφή η οποία επισυνάφθηκε στο κείμενο κάποιου γραφιά, το οποίο έχει διορθωθεί βιαστικά. Ο γραφικός χαρακτήρας του Βύρωνα, όπως και η προσωπικότητά του, ήταν γοργός κι ελεύθερος, οπότε υπάρχει μια αντίθεση ανάμεσα στην προσεκτική γραφή του γραφιά και στην δική του αυθόρμητη υπογραφή με το τονισμένο, ανοιχτό “B” και το χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό “n”.

Ο Λόρδος Βύρων συμφώνησε να δοθεί το δάνειο στην Κεφαλονιά  όπου ο ποιητής και η συντροφιά του με τους άλλους ταξιδιώτες είχαν σταματήσει στο δρόμο τους προς την Ελλάδα. Η επιταγή, αργότερα εξαργυρώθηκε στη Μάλτα, με τη μορφή ασημένιων ισπανικών δολαρίων, τα οποία μεταφέρθηκαν σε μπαούλα στο Μεσολόγγι από τον ποιητή.

Τα χρήματα στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση πολεμικών πλοίων.

Η προθυμία του να αποχωριστεί ένα τόσο μεγάλο μέρος της προσωπικής του περιουσίας εκτιμάται ότι ήταν κρίσιμη για την πορεία του πολέμου.

«Κανένας ιστορικός του πολέμου δεν έδωσε πραγματική σημασία στο γεγονός αυτό, αλλά οι δυνάμεις των Αλβανών που πολιορκούσαν το Μεσολόγγι ξαφνικά εξαφανίστηκαν, μόλις μαθεύτηκε ότι ο Βύρων είχε δανείσει αυτά τα χρήματα και ο στόλος έπλεε από την Ύδρα και τις Σπέτσες», λέει ο Ρόντερικ Μπίτον, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στο King’s College London.

Ο τόσο πρώιμος θάνατος του ποιητή τον συνέδεσε αναπόσπαστα με την Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα. Ο ίδιος ο Βύρωνας είχε ορκιστεί: “Αν είναι να πέσει η Ελλάδα, τότε θα θαφτώ κι εγώ στα ερείπιά της”.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πηγή: The Observer

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: