Σάλος στην Τουρκία: 103 απόστρατοι ναύαρχοι ξεσπαθώνουν – Πραξικόπημα βλέπει ο Ερντογάν

File photo: Στιγμιότυπο από τελετή ορκωμοσίας των ναυτών που θα υπηρετήσουν στη Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων. Photo via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma




Νέο εσωτερικό μέτωπο και μάλιστα με τον χώρο των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας ανοίγει ο Ερντογάν καθώς όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ διατάχθηκε έρευνα από την εισαγγελία της Άγκυρας σε βάρος 103 απόστρατων του Νατικού οι οποίοι το Σάββατο τα ξημερώματα δημοσιοποίησαν επιστολή στην οποία, μεταξύ άλλων, τον κατηγορούν για απόπειρα ισλαμοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως μεταδίδει το Anadolu, η έρευνα “σκοπεύει να προσδιορίσει ποιοι άνθρωποι συνδέονται με αυτή και να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες”.

  • Η επιστολή των απόστρατων ναυάρχων απαντά στις όλο και συχνότερες προσφάτως τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου περί κατάργησης της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936.

Οπως μεταδίδει το TRTWorld τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη διαμάχη στην χώρα σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ, τον έλεγχο επί των Στενών της Κωνσταντινούπολης και τα κυβερνητικά σχέδια για ένα νέο κανάλι 45 χιλιομέτρων.

Σημειώνεται ότι η  Συνθήκη δίνει τον πλήρη έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία, επιτρέποντας παράλληλα την ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε καιρό ειρήνης.  Οι όροι της σύμβασης είχαν αποτελέσει πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο. Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών  ( που έχει ως διάδοχο τον ΟΗΕ) στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.

Όμως, μέσω του σχεδίου  του για την «διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει την συνθήκη , προκειμένου να έχει έσοδα η χώρα του από την διέλευση των πλοίων ,σε μία από τις πλέον εμπορικές θαλάσσιες διαδρομές.

Οι «103» επισημαίνουν τη σημασία της Συνθήκης, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες αλλαγής της. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες διατυπώσεις που από την Άγκυρα εξελήφθησαν ως δυνάμει απειλητικές.

«Η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

  • Αμέσως, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θεωρεί την παρέμβαση των ναυτικών «απειλή πραξικοπήματος» στην δε απάντησή της μεταξύ άλλων σημειώνει: «Να γνωρίζετε τα όριά σας».

Ο διευθυντής Επικοινωνιών της κυβέρνησης της Άγκυρας, Φαχρετίν Αλτούν έσπευσε να κατακεραυνώσει την ανακοίνωση των 103 λέγοντας ότι “ζουν στην παλιά Τουρκία” και τους προέτρεψε να “κάτσουν στα αυγά τους” και να μην εμπλέκονται στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας καθώς είναι απόστρατοι κι έτσι πρέπει να παραμείνουν.

 

Στην ανακοίνωση των 103 αποστράτων απάντησε κι ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Μουσταφά Σεντόπ, λέγοντας ότι, “αυτοί οι απόστρατοι, που είναι άφαντοι χρόνια, δημιουργούν χάος με την ατζέντα τους”.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως η κυβέρνηση πάντοτε θα θυμάται εκείνους που είναι πιστοί στη δημοκρατία και πρόσθεσε πως οι ναύαρχοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τον βαθμό και τη στολή τους ως μέσα για να προωθήσουν την προσωπική τους ρητορική.

Στην επίθεση κατά των αποστράτων έσπευσε να συνταχθεί και ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter μιλά με απαξίωση για τους αποστράτους, ζητεί την δίωξή τους και περιορισμό ακόμη και των συντάξεών τους!

Με πληροφορίες από Anadolu, TRTWorld, Cumhuriyet, skai.gr

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Η άθλια “φόρμουλα” της Τουρκίας: Ζητά αναγνώριση ψευδοκράτους για 24 ώρες για να είναι «ευέλικτη» στη συνέχεια!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: