Ψευδοπρωτόκολλο περί κινητών σταθμών ενέργειας υπέγραψε ο Ντονμέζ με τους αχυράνθρωπους των κατεχομένων

FILE PHOTO: Η ελληνική και κυπριακή σημαία στα στα όρια της κατεχόμενης Λευκωσίας. EPA/KATIA CHRISTODOULOU




Τουρκία και κατεχόμενα υπέγραψαν ψευδο – «πρωτόκολλο» για κινητούς σταθμούς ενέργειας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα “τελετή υπογραφής για τη διευκόλυνση εγκαταστάσεων και κινητών σταθμών ενέργειας” μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων στην οποία συμμετείχαν ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας ενώ από την πλευρά του ψευδοκράτους παρέστησαν ο αναπληρωτής ψευδο – πρωθυπουργός και  «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» Ερχάν Αρικλί.

Ο Φατίχ Ντονμέζ στην ομιλία του είπε ότι η Τουρκία διαθέτει άδειες εξερεύνησης και παραγωγής στην περιοχή. “Η ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου) έχει πραγματοποιήσει 3 γεωτρήσεις. Έχουν πραγματοποιηθεί 3 τρισδιάστατες έρευνες. Δεν υπήρξε καμία εργασία που να οδήγησε σε αποτέλεσμα αλλά αυτά τα έργα είναι μακροχρόνια και απαιτούν υπομονή”, είπε.

Οσον αφορά το ψευδοπρωτόκολλο, είπε ότι «βασική αρχή ο  βορράς να επωφελείται από τους φυσικούς πόρους του νησιού με τον ίδιο τρόπο όπως και ο νότος».

Ο Φατίχ Ντονμές είπε ότι δεν βλέπει διαφορετικά την ασφάλεια εφοδιασμού στην ενέργεια του ψευδοκράτους από εκείνη της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι “η βασική αρχή εδώ είναι ότι οι Τ/κ που ζουν στο νησί δεν έχουν διαφορετικά δικαιώματα από τους Ε/κ που ζουν στο νησί, έχουν ίσα δικαιώματα, και η βασική αρχή είναι ο βορράς να επωφελείται από τους φυσικούς πόρους του νησιού με τον ίδιο τρόπο όπως και ο νότος”.

Ο Ερχάν Αρικλί από την πλευρά του ανέφερε ότι “με το πρωτόκολλο, που υπεγράφη θα εξαλειφθεί ένα σοβαρό πρόβλημα της τδβκ στον τομέα της ενέργειας και η συμφωνία θα αποτελέσει ευκαιρία για τη μείωση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη 

Διαβήματα των ΗΠΑ στην Τουρκία για την Κύπρο: Κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι αποδεκτή η λύση δύο κρατών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: