Προβολή ισχύος σε αέρα και θάλασσα με τον “Ηνίοχο” της Πολεμικής Αεροπορίας και την “Λαίλαπα” του Πολεμικού Ναυτικού

Μαχητικό F-16 της USAF ενώ έχει προσγειωθεί στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας. Πηγή: Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Με το FIR Αθηνών κατειλημμένο απ’ άκρη σ’ άκρη για την πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2021», με τουλάχιστον 100 απογειώσεις την ημέρα μόνο από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα από ισάριθμα μαχητικά και δεκάδες άλλες από τις μητρικές βάσεις των «γερακιών» της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά κι ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού πολεμικού στόλου στο Αρχιπέλαγος για τη «Λαίλαπα 2021» του Πολεμικού Ναυτικού, οι Ένοπλες Δυνάμεις, θα έλεγε κανείς πως κάνουν μια ιδιαίτερα σημαντική προβολή ισχύος στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά και της Αν. Μεσογείου.

Ήδη οι αποστολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τροχοδρόμησαν στην Ανδραβίδα όπου εκεί χτυπά η καρδιά του Ελληνικού «TOP GUN».

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και τα «γεράκια» του Ισραήλ να φτάσουν στην 117 Πτέρυγα Μάχης κι όλοι μαζί να ξεκινήσουν τις αναλύσεις των σεναρίων όπου θα λάβουν μέρος τα 100 αεροσκάφη.

Τέσσερα από τα συνολικά 14 F-16 της USAF, απαθανατίστηκαν λίγα λεπτά πριν την απογείωσή τους στο Αβιάνο της Ιταλίας με προορισμό την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Πηγή: Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία

Πάντως εκτός των επιχειρησιακών θεμάτων και της ζητούμενης διαλειτουργητικότητας ανάμεσα σε διαφορετικές αεροπορίες, ο «Ηνίοχος 2021», με τα όσα γεωστρατηγικά συμβαίνουν στην περιοχή αλλά και με φόντο το εξοπλιστικό σπριντ της Ελλάδας, λαμβάνει και γεωπολιτικές διαστάσεις, καθώς οι πρεσβευτές των χωρών που μετέχουν, θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν δίπλα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας. Χαρακτηριστικό είναι το tweet του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρυ Πάϊατ που απευθύνεται στον Ισπανό ομόλογό του, δίνοντάς του ραντεβού στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας!

Εκτός όμως από το άνοιγμα των πολυεθνικών φτερών όπου θ’ αγκαλιάσουν όλο το μήκος και πλάτος του FIR Αθηνών, το μεγάλο στοίχημα της Αεροπορίας είναι η μάχη κατά του Covid και την πανδημία να μείνει εκτός της περίφραξης του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

Σενάρια υψηλών απαιτήσεων…

Την άσκηση πρωτοσχεδίασε το ΚΕΑΤ/ΣOT σε συνεργασία με το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, δηλαδή δυο άκρως επιχειρησιακά κέντρα της HAF που κάθε μέρα δίνουν τον δικό τους αγώνα.

Το ΣΟΤ, προετοιμάζει τα «γεράκια», μαθαίνοντάς τους τα μυστικά που έχουν απογειώσει την Πολεμική Αεροπορία και την έχουν μετατρέψει σε δύναμη υπεροχής, ενώ το ΑΤΑ είναι αυτό που σχεδιάζει το εκπαιδευτικό καθημερινό πρόγραμμα των πολεμικών μοιρών κι έχει την ευθύνη για την άμεση απομάκρυνση των εναέριων εισβολέων στο FIR Αθηνών. Όσοι υπηρετούν εκεί θεωρούνται το «απόσταγμα» της εμπειρίας που αποκτήθηκε από την υπηρεσία τους στις πολεμικές μοίρες.

  • Επιθετικές Επιχειρήσεις, Αντεπίθεσης- Offencive Counter Air Operations (OCA), αμυντικές επιχειρήσεις -Air Defence Operations (ADO). Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας, με συνδρομή αεροπορικής δύναμης σε χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις- Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO). Αποστολές αναγνώρισης (RECCE), Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue. Αποστολές κατά Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Target (σ.σ. όπου εδώ θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα Μη Επανδρωμένα των ΗΠΑ MQ-9 REAPER), επιχειρήσεις άμεσης Καταστολής Στόχων – Dynamic Targeting. Τέλος επιχειρήσεις επιθετικής σάρωσης – High Value Airborne Asset, επιχειρήσεις υποστήριξης (σ.σ. διαφύλαξη ευαίσθητων στρατηγικών στόχων, όπως τα ιπτάμενα τάνκερ)– Slow Mover.

Αυτά είναι ορισμένα από τα σενάρια που κάποια έχουν διακλαδικό χαρακτήρα μιας και σε αυτά θα μετέχουν τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF).

Ναυτική «Λαίλαπα»…

Και την στιγμή που οι πτήσεις των «μπλε φτερών» μαζί με τους καλεσμένους της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι σε πλήρη εξέλιξη, το Πολεμικό Ναυτικό πέραν των πλοίων που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, λαμβάνοντας μέρος στον «Ηνίοχο», βγάζει ένα μεγάλο μέρος του στόλου στο Αρχιπέλαγος για να φανεί η «λαίλαπα» που μπορεί να εξαπολύσει εφόσον απαιτηθεί.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες ομάδες κρούσης θα συσταθούν από τις μονάδες επιφανείας, φρεγατών, πυραυλακάτων, κανονιοφόρων και θα ξεκινήσουν γυμνάσια σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου.

Μαζί με τις πολεμικές μονάδες επιφανείας θ’ ακολουθούν και βοηθητικά πλοία.

Ακόμη και υποβρύχια σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα βρεθούν σ’ αυτή την άσκηση κάνοντας τα πληρώματά τους, τις δικές τους ασκήσεις οι οποίες θα προσομοιάζουν και τις δυο ασκήσεις των υποβρυχίων, «Αναπνευστήρ» και «Περισκόπιο».

  • Την στιγμή που ο Τούρκος υπουργός ενέργειας ομιλεί για επαναφορά ερευνητικών και γεωτρύπανων στη Μεσόγειο, ο Χουλουσί Ακάρ επιτίθεται λεκτικά κατά Ελλήνων Επιτελών με χυδαίες εκφράσεις και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν σταματά τη ρητορική των προκλήσεων, οι Ένοπλες Δυνάμεις αποστέλλουν τα δικά τους μηνύματα αποτροπής μέσω των εκπαιδεύσεων.

Σημαντικό όμως είναι και το γεγονός πως μαζί με την Γαλανόλευκη δίπλα ακριβώς υπάρχουν οι σημαίες των συμμάχων και δείχνουν ότι σέβονται τα δίκαια της χώρας μας και ταυτόχρονα ακολουθούν τα Ελληνικά φτερά, όπου κι αν αυτά πετάξουν…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη GOOGLE NEWS

 

Ο Ερντογάν θέλει να παίξει το παιχνίδι της ασύμμετρης απειλής με το μεταναστευτικό, χωρίς να ενοχλήσει την ΕΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: