Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ζωή του πρίγκιπα της Ελλάδας από την Κέρκυρα στο πλευρό και την καρδιά της Ελισάβετ [videos]

File photo: Ο πρίγκιπας Φίλιππος και Δούκας του Εδιμβούργου, κατά την παιδική του ηλικία, ντυμένος τσολιάς. screenshot via YouTube




Ο Δούκας του Εδιμβούργου είχε χαρακτηριστεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ ως «η δύναμη και το στσήριγμά» της και η παρουσία του δίπλα της ήταν διαρκής επί 73 χρόνια.

Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του «αναξιόπιστο Βαλκάνιο πρίγκιπα χωρίς ιδιαίτερη αξία ή διάκριση». Ωστόσο είναι γνωστό ότι  έπαιξε – έστω “στα παρασκήνια του παλατιού” – καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της σύγχρονης μοναρχίας στη Βρετανία.

Γεννημένος το 1921 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, ο Φίλιππος, πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό.

Μητέρα του ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και πατέρας του ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας και ήταν ο μόνος γιος τους, με τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές.

Η οικογένειά του εξορίστηκε από την Ελλάδα όταν ο Φίλιππος ήταν μωρό. Έτσι,  σπούδασε στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως έχει γραφτεί, ο πρίγκιπας Φίλιππος μεταφέρθηκε στο πλοίο που μετέφερε την οικογένεια του πρίγκιπα Ανδρέα  από την Κέρκυρα στην Ευρώπη, μέσα σε ένα καφάσι με πορτοκάλια.

Αφήνει πίσω του τέσσερα παιδιά – τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εντουαρντ – οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.

Παντρεύτηκε την βασίλισσα Ελισάβετ το 1947 σε ένα γάμο που κράτησε 73 χρόνια εκ των οποίων τα 69 στάθηκε δίπλα της στο βασιλικό θρόνο.

Ο Φίλιππος υπήρξε ο μακροβιότερος σύζυγος στη βρετανική ιστορία και ο μακροβιότερος σύζυγος μονάρχη.

Ο διά βίου ρόλος του πρίγκιπα Φιλίππου ήταν να διασφαλίσει πως ποτέ δεν θα απογοήτευε τη βασίλισσα Ελισάβετ και ο μακροχρόνιος γάμος τους ήταν μία από τις πιο γνωστές σχέσεις στον κόσμο.

 

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Απεβίωσε ο πρίγκιπας Φίλιππος στα 99 του χρόνια: Ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: