Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ο ΟΗΕ φοβάται «εμφύλιο» – Η «προστάτιδα» Κίνα αποκλείει τις κυρώσεις

File Photo Στιγμιότυπο από δρόμο της Ραγκούν όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων Ασφαλείας EPA/STRINGER μέσω ΚΥΠΕ




Οι κυρώσεις σε βάρος των στρατηγών που ανέτρεψαν την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι «το μόνο που θα έκαναν θα ήταν να επιδεινώσουν την κατάσταση», τόνισε ο Κινέζος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του ΣΑ.

Ο αντιπρόσωπος της Κίνας, προστάτιδας της Μιανμάρ, κάλεσε πάντως να υπάρξει «επιστροφή στη μετάβαση στη δημοκρατία στη χώρα αυτή».

Η Κίνα απέρριψε χθες Τετάρτη κάθε ιδέα επιβολής κυρώσεων στη στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ, έπειτα από την παρουσίαση της κατάστασης στο πεδίο από την ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία έκανε λόγο για κίνδυνο να ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» κλίμακας «άνευ προηγουμένου» και ο κόσμος να βρεθεί μπροστά σε «λουτρό αίματος», απευθύνοντας έκκληση στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλάβουν δράση.

Οι κυρώσεις σε βάρος των στρατηγών που ανέτρεψαν την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι «το μόνο που θα έκαναν θα ήταν να επιδεινώσουν την κατάσταση», τόνισε ο Κινέζος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του ΣΑ. Ο αντιπρόσωπος της Κίνας, προστάτιδας της Μιανμάρ, κάλεσε πάντως να υπάρξει «επιστροφή στη μετάβαση στη δημοκρατία στη χώρα αυτή».

Και, μολονότι αναφέρθηκε στη «βία και την αιματοχυσία» που «δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα κανενός», παροτρύνοντας «όλα τα μέρη» να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δεν συμφώνησε με την πρόταση να απειληθεί η επιβολή κυρώσεων από το ΣΑ, όπως εισηγούνταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η βαρβαρότητα των στρατιωτικών είναι κατάφωρη και πολλές ένοπλες οργανώσεις μειονοτικών εκδηλώνουν καθαρά την εναντίωσή τους» στην επιβολή στρατιωτικού καθεστώτος, «μεγεθύνοντας τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου επιπέδου χωρίς προηγούμενο», προειδοποίησε νωρίτερα η Κριστίνε Σράνερ Μπούργκενερ, η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών.

«Επαπειλείται άμεσα λουτρό αίματος», συμπλήρωσε η ίδια, θυμίζοντας πως η Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους έχει καταγράψει πως «536 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη χούντα» μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

«Προτρέπω το Συμβούλιο να εξετάσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να λάβει συλλογικά μέτρα και να κάνει αυτό που πρέπει», προκειμένου «να αποφευχθεί μια πολυδιάστατη καταστροφή στην καρδιά της Ασίας», συμπλήρωσε η ίδια κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης, τη σύγκληση της οποίας ζήτησε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από AFP  μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρανγκούν, Μιανμάρ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη GOOGLE NEWS

Απεργία άρχισε στις φυλακές ο Ναβάλνι: Ζητά να τηρηθεί ο νόμος και να τον επισκεφτεί γιατρός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: