Πήρε …φωτιά ο Nord Stream 2: Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι απειλεί τη Δύση, θα είναι αγωγός-κατάσκοπος!

Ακτιβιστές διαδηλώνουν εναντίον του αγωγού Nord Stream 2 στο Βερολίνο. epa08932497 Environmental activists from the Fridays For Future (FFF) and Ende Gelaende movements hold a placard reading ‘Clean natural gas is a dirty lie’ during a demonstration in front of the Social Democratic Party (SPD) headquarters in Berlin, Germany, 12 January 2021. The climate activists criticized the state government of Mecklenburg-Vorpommern for the expansion of the Nord Stream 2 gas pipeline. EPA, HAYOUNG JEON




Εκτενές άρθρο γνώμης δημοσιεύεται στην έγκυρη ιστοσελίδα DefenseNews σχετικά με τη γεωπολιτική σημασία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ο αρθρογράφος Stanisław Żaryn ασκεί κριτική στη στάση της Γερμανίας, η οποία υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα καθαρά οικονομικό έργο.

Αντί να αποχωρήσει από τη συμφωνία, η οποία κρίνεται ασύμφορη για την Ευρώπη, η Γερμανία εισάγει ένα νέο αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού, αλλά η χρήση του εξαρτάται υπό τις προϋποθέσεις των αποφάσεων της ΕΕ και της συμπεριφοράς της Ρωσίας.

Υποστηρίζεται ότι, εφόσον κατασκευαστεί, ο Nord Stream 2 θα αποτελέσει διπλωματική απειλή για τη Δύση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει τις υποδομές του η Ρωσία για να εγκαταστήσει συσκευές παρακολούθησης νέας τεχνολογίας κατά μήκος της διαδρομής του.

Σχετικές ανησυχίες έχουν εκφραστεί από την Αναπληρώτρια Υπουργό Ενεργειακής Διπλωματίας των ΗΠΑ Sandra Oudkirk το 2018 σε επίσκεψή της στο Βερολίνο και από τον Υπουργό Αμύνης της Σουηδίας ήδη από το 2006.

Δεδομένου ότι η Βαλτική Θάλασσα, την οποία διασχίζει υποθαλάσσια ο αγωγός Nord Stream 2, αποτελεί μία τοποθεσία που χρησιμοποιείται συχνά για ασκήσεις του ΝΑΤΟ και δεδομένης της στρατηγικής της σημασίας ως  η μόνη θαλάσσια οδός για αγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίοι καταλήγουν σε χώρες, όπως η Πολωνία, οι οποίες εισάγουν LNG σε μία προσπάθεια ενεργειακής ανεξαρτητοποίησης από τις πηγές φυσικού αερίου της Ρωσίας, η απειλή χρήσης του αγωγού ως μέσο περισυλλογής πληροφοριών από τη Ρωσία πρέπει να ληφθεί σοβαρά.

Εξίσου επικίνδυνο είναι το ενδεχόμενο να αναπτύξει η Ρωσία τις ναυτικές της δυνάμεις κατά μήκος του αγωγού Nord Stream υπό το πρόσχημα εθνικής ασφάλειας και να καταστήσει τη Βαλτική απροσπέλαστη για τους αγωγούς LNG, τα φορτηγά πλοία, τις ναυτικές δυνάμεις των γειτονικών χωρών και τις θαλάσσιες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με ξεκάθαρη την προοπτική κλιμάκωσης σε μία ένοπλη σύρραξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Πολωνία που αποτελεί τη μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην Ανατολή και φιλοξενεί 4.500 στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, είναι πλήρως ενήμερη για τους κινδύνους ασφαλείας που δημιουργεί ο αγωγός και αναζητά τρόπους να σταματήσει την κατασκευή του Nord Stream 2.

Στις προσπάθειες αυτές της Πολωνίας, η Ρωσία έχει απαντήσει με παραπληροφόρηση και προπαγάνδα, υπονοώντας ότι η Πολωνία προάγει τη στενή της συνεργασία με τις ΗΠΑ και παραχωρεί πρόθυμα την εδαφική της ανεξαρτησία στις  Αμερικανικές δυνάμεις.

Τέλος, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα λάβει η Ρωσία από τον Nord Stream 2 θα χρησιμοποιηθούν για αποσταθεροποιητικές ενέργειες ενάντια στη Δύση, όπως στοχευμένες επιθέσεις σε αντιφρονούντες, εκστρατείες παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεις, πραξικοπήματα, στρατιωτικές επιθέσεις κ.α.  

Είναι ενθαρρυντικό ότι και άλλες χώρες της ΕΕ αρχίζουν να αντιδρούν στην κατασκευή του αγωγού και τονίζεται η ανάγκη να υπαναχωρήσει η Γερμανία από τη συμφωνία, ενώ επισημαίνεται ότι η Διοίκηση Biden υποστηρίζει σχετική απόφαση του Κογκρέσου, η οποία χαρακτηρίζει τον Nord Stream 2 απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλλει κυρώσεις για την κατασκευή του αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, πρέπει να παραμείνουν στην προμετωπίδα της αντίστασης κατά της κατασκευής του Nord Stream 2 και να συνεργαστούν προς τούτο με τις χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά με εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης, καταλήγει ο αρθρογράφος. 

ΠΗΓΗ: DefenseNews, Stanisław Żaryn: Putin’s pipeline of aggression: How the Nord Stream 2 threatens the West

Όταν το περιοδικό Forbes αναλύει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Περσικού Κόλπου: Κάτι σοβαρό γίνεται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: