Ποιος είναι ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας»: Ο Ερντογάν υιοθέτησε το δόγμα του, αλλά συνέλαβε τον ίδιο

O Τζεμ Γκιουρντενίζ Via You tube




Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Μαρτίου του 1958, ο απόστρατος ναύαρχος και συγγραφέας Τζεμ Γκιουρντενίζ θεωρείται ο εμπνευστής του επεκτατικού δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας», της μεταφοράς δηλαδή τουρκικής ισχύος, στα δυτικά.

Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο Sarıyer Pertevniyal το 1969 και πήγε στο Γυμνάσιο – οικοτροφείο Haydarpaşa. Το 1972, έγινε δεκτός στο Ναυτικό Γυμνάσιο. Το 1979, αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία και το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και υπηρέτησε ως στο Ναυτικό με το βαθμό του Υποπλοιάρχου.

Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο «Ανθρώπινο Δυναμικό, Προσωπικό και Εκπαίδευση» στις ΗΠΑ και στη συνέχεια υπηρέτησε στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων μέχρι το 1987. Τέλειωσε τη σχολή Ναυτικού Πολέμου. Υπηρέτησε στο ΝΑΤΟ. Διετέλεσε επίσης Διοικητή του Στόλου. Συνελήφθη με ψευδείς αποδείξεις για σχεδιασμό πραξικοπήματος, μαζί με άλλους 325 αξιωματικούς, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 χρονών. Αθωώθηκε το 2015 με νέα απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ μιλάει αγγλικά και γαλλικά και έχει γράψει το βιβλίο «Southern Gate of Blue Homeland», που θέμα του έχει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ήταν 2006 όταν εγώ, ως διευθυντής τότε του κλάδου πολιτικής και σχεδίων στο στρατηγελιο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο για να υποδείξω τις θαλάσσιες περιοχές της δικής μας (σ.σ. τουρκικής) δικαιοδοσίας, τις κηρυγμένες αλλά και μη-κηρυγμένες. Αργότερα, όταν άρχισα να γράφω για την καθημερινή εφημερίδα “Aydınlık” το 2013, ο τίτλος του άρθρου μου ήταν “Γαλάζια Πατρίδα”. Είχα γράψει τότε ότι η “Γαλάζια Πατρίδα” θα είναι πολύ πιο σημαντική για την Τουρκία κατά τον 21ο αιώνα… Είχα προβλέψει ότι η Ανατολική Μεσόγειος θ    α αποτελούσε πεδίο μεγάλης διαμάχης ανάμεσα στην Τουρκία και άλλες χώρες»…

Αυτά έλεγε, μεταξύ άλλων, ο Γκιουρντενίζ μόλις τον Μάρτιο του 2018 μιλώντας στην «Hürriyet Daily News». Προχωρώντας μάλιστα ακόμη παραπέρα, ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος κατηγορούσε τότε ανοιχτά την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι επιδιώκουν, σε κοινό μέτωπο με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, να «αρπάξουν» από την Τουρκία μια έκταση περίπου 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από Εθνος

Aκολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ξεκίνησε τις διώξεις των ναυάρχων ο πανικόβλητος Ερντογάν: Συνελήφθη ο πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας και άλλοι εννέα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: