Πέτρινος επισκέπτης στη σύνοδο της Πάφου, η Τουρκία: Εχθροί το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος, και τα ΗΑΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Gabi Ashkenazi και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Δρ. Gargash, κατά τη διάρκεια της υπουργικής Συνόδου, στην Πάφο της Κύπρου, την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΞ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Αναλυση του Ferruccio Michelin δημοσιεύεται στο formiche.net με τίτλο «Σύνοδος κορυφής μεταξύ της Ελλάδας, των Εμιράτων, του Ισραήλ και της Κύπρου. Πέτρινος επισκέπτης η Τουρκία».

Αναφέρει: «Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Εμιράτων συναντήθηκαν για να μιλήσουν για την περιοχή. Για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικές μορφές, η Άγκυρα είναι ο εχθρός και των τεσσάρων.

Η επίδραση των Αβρααμικών Συμφωνιών βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ελλάδας και της Κύπρου συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Πάφο της Κύπρου, για να μιλήσουν για τη νευρική περιοχή που μοιράζονται: την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα νέα αναμενόταν στα μέσα ενημέρωσης από το Τελ Αβίβ, ένα σημάδι ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να ηγηθούν σε αυτές τις δυναμικές, έναν ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει επίσης εξ ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ευνόησαν το άνοιγμα των σχέσεων με το Αμπού Ντάμπι και κινήθηκαν για τη σταθεροποίηση μιας περιοχής – της περιοχής MENA, της οποίας η Μεσόγειος είναι μια σπονδυλωτή περιοχή – που ταλανίζεται από συνεχείς αναταραχές.

Ήταν η πρώτη συνάντηση του είδους της, μέρος των προσπαθειών για την προώθηση περιφερειακών στρατηγικών συμφερόντων, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα. Οι υπουργοί συζήτησαν θέματα οικονομικής και ασφάλειας, την πανδημία και τους πιθανούς ταξιδιωτικούς διαδρόμους για την ενθάρρυνση του τουρισμού.

Το θέμα είναι η γεωπολιτική του τουρισμού , που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, αλλά και για τα πολυτελή θέρετρα του Ισραήλ και των Εμιράτων. Υπήρξε επίσης συζήτηση για το αέριο (το οποίο είναι καταλύτης για τις σχέσεις μεταξύ αυτών των τεσσάρων χωρών). η αντιπαράθεση με το Ιράν · και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, το οποίο είναι έτοιμο να ερευνήσει φερόμενα εγκλήματα πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, για τα οποία το Ισραήλ αντιτίθεται έντονα.

Αυτά τα δύο τελευταία επιχειρήματα είναι αγαπητά στο Τελ Αβίβ (και το Ιράν είναι επίσης εχθρός για το Αμπού Ντάμπι), το οποίο επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τα υπάρχοντα ζητήματα από τις σχέσεις με άλλους. 

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι περιφερειακοί σύμμαχοι και συνεργάζονται σε οικονομικές προσπάθειες στη Μεσόγειο Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, αλλά φέρνουν την Αθήνα και τη Λευκωσία στο πλευρό τους σε διεθνή ζητήματα (Ιράν ή η διαμάχη στη Χάγη) είναι προστιθέμενη αξία για τους Ισραηλινούς .

Πέτρινος επισκέπτης Τουρκία. Για διαφορετικούς λόγους, και με διαφορετικές μορφές, η Άγκυρα είναι ο εχθρός και των τεσσάρων. Οι Τούρκοι επανενεργοποίησαν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα μετά το βίαιο άνοιγμα της μακροχρόνιας γεωπολιτικής δυναμικής, αλλά – όπως αποδεικνύεται από την τελευταία (μικρή) διπλωματική συνάντηση – παραμένουν εντάσεις.

Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο: ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τις τελευταίες ημέρες, αφού διαφωνούσε δημοσίως με τον Έλληνα ομόλογό του, πήγε σε μια επίσκεψη στη Βόρεια Κύπρο, την αυτοανακηρυχθείσα τουρκική δημοκρατία που χωρίζει το νησί.

Το Ισραήλ και τα Εμιράτα βλέπουν σήμερα την Τουρκία με μεγαλύτερο πραγματισμό (σ.σ. πρακτικό ωφελιμισμό). Εάν το Τελ Αβίβ είχε επαφή με την Άγκυρα και για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες αποσταθεροποιήσεις στον τωρινό Λευκό Οίκο, το Αμπού Ντάμπι φαίνεται τώρα πιο ψυχρό, αν και πρόκειται, πιθανώς, για ένα είδος  τακτικής χαλάρωσης. 

Η Τουρκία εδώ και καιρό προσπαθεί να ξεπεράσει το ισχύον διπλωματικό σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο την αποκλείει, δημιουργώντας διάσκεψη διαλόγου. Οι υπόλοιπες χώρες την έχουν θέσει εκτός μέχρι τώρα, λόγω των επιθετικών διεκδικήσεων που προβάλλει η Άγκυρα».

ΠΗΓΗ: Ferruccio Michelin στο formiche.net – Vertice fra Grecia, Emirati, Israele e Cipro. Convitato di pietra è la Turchia

Το δίλημμα του Ερντογάν: Με τον Πούτιν ή με την Ουκρανία… Θα το κάνει όπως και με το Αζερμπαϊτζάν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: