Μήνυμα Μητσοτάκη στις 6: Πάσχα χωρίς έξοδο, ανοίγει η εστίαση 3 Μαϊου, τα σχολεία στις 10

File photo: Διόδια σε αυτοκινητόδρομο ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ.




Για τις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του οποίου θα αναγγείλει τις βασικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Όπως αναμενόταν, επιβεβαιώνεται η άρνηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ σαν “έκπληξη” μπορεί να εκτιμηθεί το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαϊου – νωρίτερα του αναμενόμενου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή ειδικών κατέληξε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση:

  • Πάσχα χωρίς έξοδο,
  • Επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας την Μεγάλη Εβδομάδα από τις 9μμ στις 10μμ,
  • Άνοιγμα Δημοτικών και Γυμνασίων στις 10 Μαϊου και
  • Άνοιγμα της εστίασης σε υπαίθριους χώρους στις 3 Μαϊου.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από τις 15 Μαΐου.

Η γενικευμένη χαλάρωση των τελευταίων εβδομάδων που εξασθενεί σοβαρά τα μέτρα κατά του κορωναϊού, το εξαιρετικά επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική φαίνεται πως ήταν τα δεδομένα που “σφράγισαν” την αρνητική απόφαση  για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.

Καθώς αναμένονται σήμερα οι αποφάσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων οι οποίοι συνεδριάζουν από το πρωί, οι δηλώσεις ειδικών αλλά, κυρίως, η σημερινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, έβαλαν τέλος στην προοπτική ενός Πάσχα “εκτός των πυλών”.

Η Αριστοτελίας Πελώνη  είπε ότι εισήγηση της κυβέρνησης είναι να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών για το Πάσχα και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να γίνουν ανακοινώσεις ακόμα και το απόγευμα, γεγονός που θα εξαρτηθεί από την συνεδρίαση της επιτροπής.

Με δεδομένη την κόπωση αλλά και τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα αφότου η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας εισηγηθεί τα μέτρα για τον εορτασμό του Πάσχα.

  • Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία για το διάγγελμα, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό στίγμα απεγκλωβισμού από την καραντίνα, δίνοντας έναν οδικό χάρτη της άρσης μέτρων για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

«θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Πελώνη υπογραμμίζοντας  πάντως ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για μήνυμα του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μία μεγάλη έξοδο για το Πάσχα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί.

  • Όπως είπε ο λόγος που συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή είναι επειδή η κυβέρνηση «θέλει να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα μία ορατότητα στους πολίτες» γιατί έχει γίνει μείζονος σημασίας το Πάσχα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να τις επιβάρυνε. Παράλληλα, είπε πως «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι». Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις. Η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ και το πιο ασφαλές θα είναι να μαζευτούν μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι.

 Το άνοιγμα μετά το Πάσχα

Η επιτροπή δίνει πράσινο φως για επανεκκίνηση της εστίασης -εστιατόρια και καφέ – αμέσως μετά το Πάσχα, την Τρίτη 4 Μαΐου, με τραπεζάκια αποκλειστικά έξω και φυσικά αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η επιτροπή ανάβει επίσης το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου στα θρανία από τη Δευτέρα 10 Μαΐου.
Πληροφορίες από την εν εξελίξει συνεδρίαση της επιτροπής θέλουν ακόμα τους εμπειρογνώμονες να εισηγούνται την παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας των πολιτών κατά μία ώρα, ήτοι έως τις 22:00, για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

 

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Πότε ανοίγουν σχολεία, εστίαση, λιανεμπόριο χωρίς SMS: Οδικό χάρτη με ημερομηνίες θα παρουσιάσει η κυβέρνηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: