Παναγιωτόπουλος: Περιμένουμε δελεαστική πρόταση για φρεγάτες και πακέτο * Austin: Θα κατατεθεί

Ο πρόεδρος Joe Biden (K) στον Λευκό Οίκο ο ΥΠΕΞ Antony Blinken (Λ) με ΥΠΑΜ Lloyd Austin (Δ). EPA, Leigh Vogel, POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

«Περιμένουμε την δελεαστική πρόταση από εσάς, τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι ήδη έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και προσφορές κι από άλλους» ήταν η φράση που φέρεται να είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Αμερικανό ομόλογό του Lloyd James Austin κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρονταν στην αποστολή του μη δεσμευτικού αλλά επίσημου εγγράφου ερώτησης για τις φρεγάτες MMSC, την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200 αλλά και τα πλοία ενδιάμεσης λύσης.

  • Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι γίνεται η επεξεργασία που χρειάζεται και θα κατατεθεί όπως πρέπει και ανέφερε χαρακτηριστικά όπως ανακοινώνεται από το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

“Υπάρχει μακροχρόνια στρατηγική σχέση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων με ελληνικές επενδύσεις σε αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ. Το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Φρεγατών του Ελληνικού Ναυτικού θα ήταν μια ακόμη ευκαιρία για την επέκταση της ναυτικής μας συνεργασίας.”

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε δώσει παρόμοια απάντηση και στον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάϊατ κατά την τελευταία συνομιλία που είχαν στο γραφείο του υπουργού, καθώς ο Αμερικανός αξιωματούχος, πρώτος είχε κάνει λόγο για μια «ασυναγώνιστη» πρόταση που ετοιμάζεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Περί Arleigh Burke ή κάποιον άλλο τύπο πλοίου, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργού, δεν συζητήθηκε το παραμικρό, επισημαίνοντας ότι ήταν η πρώτη επαφή που είχαν οι δυο άνδρες, με τον Έλληνα υπουργό να προσκαλεί στην Αθήνα τον Αμερικανό ομόλογό του και τον κ. Austin, ν’ αφήνει το ενδεχόμενο ανοιχτό για το ποιος εκ των δυο θα επισκεφτεί πρώτος την χώρα του άλλου.

Στρατιωτικές πηγές τόνιζαν ότι οι Αμερικανοί έχουν περίπου εξήντα ημέρες να επεξεργαστούν την LOR που εστάλη στις ΗΠΑ και να καταθέσουν την τελική τους πρόταση:

  • με τη διαμόρφωση των φρεγατών MMSC που εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού,
  • τον τρόπο υλοποίησης της αναβάθμισης των ελληνικών ΜΕΚΟ200,
  • την εμπλοκή των Ελληνικών ναυπηγείων αλλά και
  • το ποια εν τέλει είναι η ενδιάμεση λύση, με την οποία η Αμερική έχει κληθεί να δελεάσει τους Έλληνες επιτελείς.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, επισήμαναν ότι η ενδιάμεση λύση ούτε μπορεί να είναι πλοία που τείνουν να ολοκληρώσουν τον κύκλο της επιχειρησιακής τους ζωής στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, ούτε πλοία ασύμφορα για την συντήρησή τους (ακόμη κι αν υπάρχουν πληθώρα ανταλλακτικών ως δώρο), ούτε πλοία «ανθρωποβόρα» καθώς το προσωπικό για να τα στελεχώσει δεν επαρκεί· κι αυτό διότι πολύ απλά δεν υπάρχει η πολυτέλεια ν’ αποσύρει το ναυτικό καράβια του στόλου και τα στελέχη που υπηρετούν εκεί να επανδρώσουν τα πλοία της ενδιάμεσης λύσης.

Πάντως ο κ. Παναγιωτόπουλος φρόντισε να υπενθυμίσει στο νέο ομόλογό του ότι η Ελλάδα κεφαλαιοποιεί τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ ακόμη και μέσω της προσπάθειας αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων και οι ΗΠΑ παίρνουν τη μερίδα του λέοντος στα εξοπλιστικά, με τις αναβαθμίσεις των F-16 στο επίπεδο VIPER, τα P-3B ORION, τ’ ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΝΗ-60 ROMEO, κ.ο.κ…

Υπάρχουν και άλλες προτάσεις… 

Ωστόσο, ο ΥΕΘΑ επεσήμανε στον αμερικανό ομόλογό του, ότι υπάρχουν κι άλλες «ενδιαφέρουσες προτάσεις» , εννοώντας τα Ευρωπαϊκά καράβια, ενώ κατέστησε σαφές ότι τα πάντα είναι ανοιχτά και πως ο χρήστης, δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό έχει αξιολογήσει με καλές κριτικές τις προτάσεις των Ευρωπαίων «μνηστήρων».

Ένα 24ωρο πριν τη συνομιλία των δυο υπουργών η Βρετανή πρεσβευτής παρέδωσε στον κ. Παναγιωτόπουλο την επίσημη πρόταση της Μ. Βρετανίας, ολοκληρωμένη πλήρως για το πακέτο- λύση που αναζητούν Πολεμικό Ναυτικό και πολιτική ηγεσία. Επόμενα βήματα είναι να κληθούν οι Ολλανδοί, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, ν’ αποκαλύψουν τα δικά τους χαρτιά σ’ ότι έχει να κάνει με τις ενδιάμεσες λύσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αγγλία είναι οι δυο χώρες με τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να συνάψει συμβάσεις G to G, κάτι που είναι η πιο γρήγορη διαδικασία και αποφεύγεται ένας διαγωνισμός ο οποίος θα πάρει πάνω από δυο χρόνια.

Νίκος Παναγιωτόπουλος και Lloyd James Austin συνομίλησαν και για την αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία και για την επέκταση της σύμβασης που αφορά τη Σούδα και για τα Ελληνοτουρκικά. Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εντάσεις αλλά ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, με το Νίκο Παναγιωτόπουλο ν’ απαντά πως επί της αρχής συμφωνεί αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν οι προκλήσεις και οι εντάσεις, πηγή των οποίων είναι η Άγκυρα.

  • Η ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου

Η ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου αναφέρει μάλιστα την συζήτηση που έκαναν οι δυο υπουργοί για τις Αμερικανικές φρεγάτες και τις προοπτικές που υπάρχουν για την επέκταση της συνεργασίας σε ναυτικό επίπεδο.

«Ο Υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin III μίλησε τηλεφωνικώς σήμερα με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για να επιβεβαιώσει την ισχυρή και βαθύτερη συνεργασία ασφάλειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Ο υπουργός Austin ευχαρίστησε τον υπουργό Παναγιωτόπουλου για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη και εξέφρασε την εκτίμησή του για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην αεροπορική εταιρεία USS Eisenhower στις 23 Μαρτίου.

Τόνισε την ισχυρή διμερή αμυντική συνεργασία μας, που σηματοδοτείται από την επέκταση της παρουσίας του Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα κατά το προηγούμενο έτος, με τον μόνιμο ελλιμενισμό του USS Hershel “Woody” Williams στην βάσης της Σούδας.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η εμβάθυνση της σχέσης μας είναι αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη το 2019.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις θετικές διπλωματικές εξελίξεις και τις προσπάθειες για τη μείωση όλων των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο υπουργός χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ Ελλάδα και της Τουρκίας και τη δέσμευση και των δύο κυβερνήσεων σε αυτήν τη διαδικασία. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να επαγρυπνούν σχετικά με απειλές κατά της σταθερότητας στη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κακοήθους επιρροής της Ρωσίας.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα ξεπερνά συνεχώς τους στόχους της στο ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες, κάτι που αποτελεί ζωτική επένδυση για τη διατήρηση μιας ισχυρής Συμμαχίας.
Ανέφερε τη μακροχρόνια στρατηγική σχέση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τις Ελληνικές επενδύσεις σε αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ και σημείωσε ότι το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Φρεγατών του Ελληνικού Ναυτικού θα ήταν μια ακόμη ευκαιρία για την επέκταση της ναυτικής μας συνεργασίας.»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη GOOGLE NEWS

Στην κούρσα για τις φρεγάτες και οι Βρετανοί: Arrowhead 140 και Τype 23 η επίσημη πρόταση

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: