Όταν ομιλεί ο γερουσιαστής Μενέντεζ γνωρίζει τι λέει: Οι τρεις νίκες του Μπάιντεν επί του Ερντογάν…

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. EPA, Sarah Silbiger, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενεντέζ επιβεβαίωσε την πρόθεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τούτο το Σάββατο τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Σίγουρα πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη, καμία αμφιβολία περί αυτού. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζήσουμε αυτή τη στιγμή: Ένας πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίζει επιτέλους το μεγαλύτερο έγκλημα, μετά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Μακάρι να μην αλλάξει οτιδήποτε μέχρι την τελευταία στιγμή. Αλλά δεν νομίζω. Όταν ομιλεί ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, γνωρίζει μα ακρίβεια τι λέει…

Τη διαρροή της πρόθεσης του κ. Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, ακολούθησε θύελλα ενθουσιασμού. Πανηγύρισαν στα κοινωνικά δίκτυα άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο Αρμένιοι και Έλληνες. Ήταν αναμενόμενο. Και επρόκειτο για μεγάλη αδικία, που έπρεπε να διορθωθεί.

  • Οι Αμερικανοί πρόεδροι πριν από τον κ. Μπάιντεν, έθεταν τα συμφέροντα πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Τώρα φαίνεται ότι αυτό αλλάζει. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο κ. Μπάιντεν θα ήθελε να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μέχρι της στιγμής, δεν γνωρίζουμε, μάλλον δεν μπορούμε να προβλέψουμε, τον τρόπο αντίδρασης της κατοχικής δύναμης.

Ο μόνος τρόπος να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε την αντίδραση της Τουρκίας, είναι με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και αναλυτών που γνωρίζουν το παρασκήνιο αυτής της απόφασης.

Η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί μία απόφαση την οποία θεωρεί αντιτουρκική. Αντίθετα οι πάντες πιστεύουν ότι θα απαντήσει. Ένα βασικό ερώτημα είναι αν θα επιλέξει την ρήξη. Νομίζω ότι αυτό ακριβώς θα πράξει. Θα το τραβήξει στον υπερθετικό βαθμό.

Ένα άλλο ερώτημα είναι αν θα προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, καθώς φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα. Π.χ., θα κλείσει τη βάση του Ινσιρλίκ; Είναι πιθανό.

Πάντως, οι σχέσεις δεν θα είναι ίδιες από το Σάββατο, στην περίπτωση βεβαίως που επιβεβαιωθούν όλες οι πληροφορίες, οι οποίες συγκλίνουν ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τον κ. Μπάιντεν είναι γεγονός.

  • Ο κ. Μενέντεζ συνεχάρη τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την πρόθεση του να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία του Αρμενικού Λαού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Όπως αναφέρει ο γερουσιαστής, «μέχρι σήμερα, κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αναδείξει σε πολιτική των ΗΠΑ την επιβεβαίωση των ιστορικών γεγονότων της γενοκτονίας των Αρμενίων, η οποία διήρκεσε από το 1915 έως το 1923 και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική απέλαση περίπου 2 εκατομμυρίων Αρμενίων, 1,5 εκατομμύρια εκ των οποίων σκοτώθηκαν βάναυσα».

«Καθώς ετοιμαζόμαστε -αναφέρει ο κ. Μενέντεζ- να τιμήσουμε την 106η επέτειο της συστηματικής προσπάθειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την εξάλειψη του Αρμενικού λαού, είμαι βαθιά ευγνώμων και έχω εμπνευσθεί από την επιμονή των Αρμενίων της Αμερικής στην εξασφάλιση ότι η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα γεγονός αναγνωρισμένο από την ιστορία – αποδεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο».

«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο Μπάιντεν που αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια την ιστορία και ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις μας για αναγνώριση της πραγματικότητας της γενοκτονίας, κάτι που δεν θα έπρεπε ποτέ να απορριφθεί, να μειωθεί ή να χαρακτηριστεί εσφαλμένα από οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση», σημείωσε ο γερουσιαστής.

Η Τουρκία την Πέμπτη έχασε τρία στα τρία από τον Πρόεδρο Μπάιντεν: Δεν ήταν μόνο η διαρροή για το θέμα της γενοκτονίας που της τίναξε και την οικονομία στον αέρα. Ήταν η ήττα με την εκδίωξη της από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και η ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που χαρακτηρίζει την Τουρκία επικίνδυνη χώρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πάνε στη Γενεύη για πλάκα; Περίεργες αποφάσεις του Γκουτέρες για το Κυπριακό πριν από την παγίδα της Πενταμερούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: