Ομοβροντία αντιδράσεων για το κίνημα των 12 που ανατινάζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Για τα λεφτά τα κάνουν όλα…

Photo Γενική άποψη του σταδίου της Τότενχαμ. Μερικές ώρες νωρίτερα οι πρόεδροι 12 ευρωπαϊκών ομάδων ανακύρηξαν την ίδιρυση της Super League EPA/ANDY RAIN μέσω ΚΥΠΕ




H απόφαση δώδεκα εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων, να ιδρύσουν τη δική τους Λίγκα έχει προκαλέσει σεισμό στις τάξεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η European Super League έχει προκαλέσει ήδη πολλές αντιδράσεις από την UEFA και την FIFA, ενώ ακόμα και οι Κυβερνήσεις των χωρών έχουν μπει στο παιχνίδι.

Περίπου 750 εκατομμύρια είναι οι απώλειες μόνο το 2019-20 (φέτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερες) και 5,7 δισεκατομμύρια καθαρό χρέος.

Αλλά και δισεκατομμύρια φίλαθλοι σε όλο στον κόσμο. Σε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να εντοπιστεί, σύμφωνα με την ιταλική αθλητική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport», το δημιούργημα της Super League τη συγκεκριμένη στιγμή.

H ισπανική «As» αποκαλύπτει ότι για… ξεκίνημα, οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League, καθώς και οι άλλοι τρεις που πρόκειται να ενταχθούν στο έργο, με την ίδια «ιδιότητα», θα μοιραστούν 3,5 δισ. ευρώ. Χρήματα με τα οποία θα γίνει μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορωναϊού, στην οικονομία των συλλόγων, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η κρίση και να αποκατασταθούν οι παράμετροι στις οποίες το ποδόσφαιρο κινήθηκε μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

  • Η «JP Morgan», όπως είναι ήδη γνωστό, είναι η οικονομική οντότητα που βρίσκεται πίσω από το έργο της Super League.

Επισημαίνεται ότι ο νικητής της Super League θα μπορούσε να κερδίσει ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τις τριπλάσιες αποδοχές του νικητή του Champions League αυτή τη σεζόν (120 εκατ. ευρώ). Η Μπαρτσελόνα, η ομάδα που εισέπραξε τα περισσότερα από όλες τις ομάδες το 2019, κέρδισε συνολικά 117 εκατομμύρια.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η κατανομή των 1,950 δισ. ευρώ είχε ως εξής: 488 εκατομμύρια, 25%, διατίθενται στα αρχικά μπόνους και 585 εκατομμύρια για αποτελέσματα. Το ίδιο για πληρωμές 30%, αντιστοιχιστεί στα μπόνους βάση του συντελεστή της απόδοσης τα τελευταία 10 χρόνια. Τα υπόλοιπα χρήματα, 292 εκατομμύρια, 15%, βάση μεταβλητών ποσών.

  • Η Super League δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη μοιρασιά, αλλά το ποσό σχεδόν τριπλασιάζεται εν συγκρίσει με αυτό που «βάζει» σήμερα το Champions League «στο τραπέζι».

Πώς όμως μπορεί να είναι δυνατή αυτή η αύξηση; Όπως επιβεβαιώνεται από τη Super League, θα διαχειρίζονται άμεσα τα εμπορικά και οπτικοακουστικά δικαιώματα, ενώ επιπλέον γίνεται λόγος για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης 10 δισ. ευρώ, αντί των 4,1 δισ. ευρώ που διέθεσε η UEFA το 2020 και διανέμεται μέσω των Ομοσπονδιών.

Οι απειλές από UEFA, ομοσπονδίες και λίγκες για αποκλεισμό των ομάδων της Super League

Πάντως η UEFA δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Πιο συγκεκριμένα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία  φρόντισε να απαντήσει άμεσα στην έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών, περί συμφωνίας 12 ομάδων (έξι αγγλικών, τριών ιταλικών και τριών ισπανικών) για τη δημιουργία μίας «κλειστής» ευρωπαϊκής Super League, απειλώντας αυτές τις ομάδες με αποβολή από όλες τις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και αποκλεισμό των ποδοσφαιριστών τους από τις εθνικές ομάδες.

  • Η αντίδραση της UEFA ήταν άμεση καθώς υπήρξε κοινή ανακοίνωση από Premier LeagueLa LigaSerie A αλλά και τις Ομοσπονδίες ποδοσφαίρου των εν λόγω χωρών.

Τι ανέφερε; Οτι όποια ομάδα συνεχίσει να κυνηγά το σχέδιο για την κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα θα αποβληθεί από το Εθνικό πρωτάθλημα. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας, δικαστικά και αθλητικά για αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Το ποδόσφαιρο είναι βασισμένο στις ανοικτές διοργανώσεις, δεν μπορεί να υπάρξει κάτι διαφορετικό» αναφέρεται μεταξύ άλλων. «Οπως έχει ανακοινωθεί από την FIFA και τις Ομοσπονδίες, οι ομάδες θα τιμωρηθούν από κάθε εγχώρια και διεθνή διοργάνωση και οι παίκτες τους δεν θα μπορούν να παίξουν στην Εθνική τους».

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση, από κοινού με τις ομοσπονδίες των τριών εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και τις αντίστοιχες λίγκες (Premier League, La Liga, Lega Seria A), όπου τονίζει ότι θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα, τόσο σε αθλητικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

Παράλληλα, η UEFA εκφράζει τις ευχαριστίες της στους γερμανικούς και γαλλικούς συλλόγους που αρνήθηκαν να υπογράψουν για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής Super League, για την οποία αναφέρει ότι «στηρίζεται στα ίδια συμφέροντα λίγων συλλόγων, σε μία στιγμή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο CEO της διοργανώτριας αρχής του γερμανικού πρωταθλήματος (σ.σ.: επίσης οι γερμανικές ομάδες δεν συμμετέχουν), Κρίστιαν Ζίφερτ, ο οποίος με ανακοίνωσή του υποστηρίζει: «Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε ανεπανόρθωτη ζημιά στα εθνικά πρωταθλήματα. Στηρίζω την UEFA. Τα οικονομικά συμφέρονται κάποιων λίγων κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία θα οδηγήσουν με αυτόν τον τρόπο στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου»

Σύμφωνα με το “ZDF”, τόσο η Μπάγερν, όσο και η Ντόρτμουντ, προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν. Αρνήθηκαν ωστόσο, αμφότερες. Τι γίνεται όμως και με τις χώρες, οι τοπ ομάδες των οποίων έχουν υπογράψει να συμμετάσχουν σε αυτήν την κλειστή Λίγκα; O πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, χρησιμοποίησε ειρωνικές εκφράσεις κατά αυτών που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το εν λόγω πλάνο. Τους χαρακτήρισε «γκουρού» και μίλησε για εγωισμό. Από τη Ρεάλ δεν υπάρχει αντίδραση, καθώς φαίνεται να ηγείται του πρότζετκ ενώ ο πρόεδρος των «μερένγκες», Φλορεντίνο Πέρεθ, προαλείφεται για πρόεδρος της Super League.

  • Αλεξάντερ  Τσέφεριν: Όσοι παίξουν στην ESL δεν θα πάνε στο Μουντιάλ ή το Euro
     

Με κατηγορηματικό τρόπο ο Αλεξάντερ Τσέφεριν ξεκαθάρισε πως όσοι ποδοσφαιριστές λάβουν μέρος στην European Super League δεν θα έχουν δικαίωμα να παίξουν στο Euro και το Μουντιάλ με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους!

Ο πρόεδρος της UEFA έπειτα απ’ όσα είχαν κυκλοφορήσει το βράδυ της Κυριακής στις στιγμές που το ποδόσφαιρο είχε ταρακουνηθεί από την είδηση της ίδρυσης της ESL από 12 μεγάλα κλαμπ της γηραιάς ηπείρου, ξεκαθάρισε πως οι ποδοσφαιριστές δεν αντιμετωπίζουν μια… απειλή, αλλά κάτι που θα αποτελέσει γεγονός!

«Δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Μουντιάλ και το Euro με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους» ανέφερε ο Τσέφεριν, ο οποίος πρόσθεσε:

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτή την ανοησία. Η UEFA και ο ποδοσφαιρικός κόσμος εναντιωνόμαστε σε μια κίνηση ντροπιαστική με απώτερο σκοπό το συμφέρον των ομάδων που διακατέχονται από απληστία και τίποτα άλλο»!

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Η UEFA, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η Premier League, η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (RFEF) και η LaLiga, και η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIGC) και η Lega Serie A πληροφορήθηκαν ότι κάποιοι αγγλικοί, ισπανικοί και ιταλικοί σύλλογοι ίσως σχεδιάζουν τη δημιουργία μίας κλειστής, αποκαλούμενης Super League.

Αν αυτό συνέβαινε, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι εμείς -UEFA, FA, RFEF, FIGC, Premier League, LaLiga, Lega Serie A, αλλά και η FIFA και όλα τα μέλη μας- θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειες μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό σχέδιο, το οποίο εδράζεται στα ίδια συμφέροντα λίγων συλλόγων, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ.

  • Θα εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα σε εμάς μέτρα, σε όλα τα επίπεδα, τόσο δικαστικά όσο και αθλητικά, με σκοπό να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις και αθλητική αξία. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη FIFA και τις έξι συνομοσπονδίες, στους εμπλεκόμενους συλλόγους θα απαγορευθεί να παίζουν σε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, και στους παίκτες τους δεν θα επιτρέπεται να εκπροσωπούν τις εθνικές τους ομάδες.

Ευχαριστούμε τους συλλόγους άλλων χωρών, ειδικά τους γαλλικούς και γερμανικούς συλλόγους, που αρνήθηκαν να υπογράψουν. Καλούμε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, φιλάθλους και πολιτικούς, να ενωθούν μαζί μας στη μάχη απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο, αν αυτό ανακοινωθεί. Αυτό το επίμονο προσωπικό συμφέρον μερικών συνεχίζεται για πολύ καιρό. Αρκετά».

Πρόεδρος του νέου φορέα αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ ενώ στην European League, όπως στοχεύεται να είναι το όνομά της θα αγωνίζονται συνολικά 20 ομάδες.Ο Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους, θα είναι αντιπρόεδρος.

Τα κλαμπ φιλοδοξούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα θεωρώντας ότι θα βρουν τη χρυσή τομή με την UEFA.

Στην ίδρυση της European League συμμετέχουν έξι αγγλικές, τρεις ιταλικές και τρεις ισπανικές ομάδες.

  1. Μίλαν
  2. Άρσεναλ
  3. Ατλέτικο
  4. Τσέλσι
  5. Μπαρτσελόνα
  6. Ίντερ
  7. Γιουβέντους
  8. Λίβερπουλ
  9. Μάντσεστερ Σίτι
  10. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  11. Ρεάλ
  12. Τότεναμ

Super League: «Δεν θα αντικαταστήσουμε το Champions ή το Europa League»

Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League κάλεσαν την UEFA και τη FIFA να αρχίσουν συνομιλίες για τη νέα διοργάνωση, με επιστολή που έστειλαν προς τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι  Ινφαντίνο, και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν.

«Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε μια επείγουσα συζήτηση μαζί μας σχετικά με τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα στο οικοσύστημα του ποδοσφαίρου. Δεν επιδιώκουμε να αντικαταστήσουμε το Champions League ή το Europa League, αλλά να ανταγωνιστούμε και να υπάρχουμε παράλληλα με αυτά τα τουρνουά. Ζητούμε επίσης τη συνεργασία και την υποστήριξή σας για το πώς μπορεί να ενταχθεί η διοργάνωση αυτή στο οικοσύστημα του ποδοσφαίρου και να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου» ανέφεραν χαρακτηριστικά στην επιστολή που έστειλαν σε UEFA και FIFA.

Αντιδράσεις από Μακρόν, Τζόνσον και Ε.Ε.

Το θέμα της δημιουργίας της κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας δεν άργησε να πάρει και πολιτικές διαστάσεις, με τον  Εμανουέλ Μακρόν να χαιρετίζει την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν στην δημιουργία της ESL.

«Η προεδρία της Γαλλίας χαιρετίζει τη θέση των γαλλικών ομάδων να μην αποδεχθούν να συμμετάσχουν στην European Super League η οποία απειλεί τις αρχές της αλληλεγγύης και του αθλητικού πνεύματος. Το γαλλικό κράτος θα υποστηρίξει όλα τα μέτρα που έλαβαν οι LFP, FFF, UEFA και FIFA για την προστασία της ακεραιότητας των εθνικών και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων» αναφέρει η τοποθέτηση της γαλλικής προεδρίας.

 

  • Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον με ανάρτησή του στο Twitter επισήμανε ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα προκαλέσει ζημιά, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι ομάδες πρέπει να λογοδοτήσουν στους φιλάθλους και την κοινότητα του ποδοσφαίρου.

«Τα σχέδια για την European Super League θα ήταν πολύ ζημιογόνα για το ποδόσφαιρο και στηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές Αρχές για να αναλάβουν δράση. Θα χτυπούσαν στην καρδιά του εγχώριου παιχνιδιού και θα ανησυχήσουν τους φιλάθλους σε όλη τη χώρα. Οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι πρέπει να απαντήσουν στους φιλάθλους τους και στην ευρύτερη κοινότητα ποδοσφαίρου πριν να κάνουν περαιτέρω βήματα» σχολίασε χαρακτηριστικά.

  • Ο  Έλληνας αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε, με μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια λίγκα για λίγους και ισχυρούς:

«Πρέπει να υπερασπιστούμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού που βασίζεται στις αξίες της ποικιλίας και της δυνατότητας συμμετοχής. Δεν υπάρχει πεδίο εφαρμογής σε λίγα πλούσια και ισχυρά κλαμπ, που θέλουν να διαλύσουν τους δεσμούς με οτιδήποτε αντιπροσωπεύουν οι ομοσπονδίες, οι εθνικές λίγκες, η δυνατότητα προβιβασμού ή υποβιβασμού και η υποστήριξη στη βάση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Η καθολικότητα, η δυνατότητα συμμετοχής και η ποικιλία είναι σημαντικά στοιχεία στον ευρωπαϊκό αθλητισμό και τον τρόπο ζωής μας».

Η Πόρτο απορρίπτει την ευρωπαϊκή Super League

Η Πόρτο είχε αναφερθεί ως ένας από τους συλλόγους που θα μπορούσαν να προστεθούν στον «σκληρό πυρήνα» των δώδεκα ομάδων που προχώρησαν στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, όμως το ενδεχόμενο αυτό απέκλεισε ουσιαστικά ο Ζόρζε Νούνο Πίντο ντα Κόστα. Ο πρόεδρος του πορτογαλικού συλλόγου, με επίσημη δήλωσή του στην ιστοσελίδα των «δράκων», ξεκαθαρίζει ότι η ομάδα του θα παραμείνει πιστή στην UEFA και το Champions League, ενώ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον το δημιούργημα της Super League θα πάρει τελικά «σάρκα και οστά».

Ο Πίντο ντα Κόστα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Υπήρξαν ανεπίσημες επαφές από κάποιους συλλόγους, αλλά δεν δώσαμε μεγάλη σημασία για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει κλειστές διοργανώσεις όπως για παράδειγμα το ΝΒΑ. Καθώς η πορτογαλική ομοσπονδία, ως μέλος της UEFA, είναι αντίθετη, δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε κάτι που είναι αντίθετο στις αρχές και τους κανονισμούς της Ε.Ε. και της UEFA. Αν τελικά αυτό προχωρήσει, κάτι για το οποίο πολύ αμφιβάλλω, η UEFA δεν θα τελειώσει. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι διοργανώσεις που οργανώνονται από την UEFA είναι οι επίσημες. Είμαστε στο Champions League και ελπίζουμε να παραμείνουμε για πολλά χρόνια».

«Η Ρεάλ Μαδρίτης θα ακούσει την UEFA»   

Μία διαφορετική διάσταση, σχετικά με την θέση που θα τηρήσει η Ρεάλ Μαδρίτης, στο ζήτημα με την ευρωπαϊκή Super League, αποκάλυψε ο Ρομπέρτο Κάρλος. Ο Βραζιλιάνος πρεσβευτής των Μαδριλένων, τοποθετήθηκε μιλώντας στο «Movistar», τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η Ρεάλ Μαδρίτης θα παίξει στις διοργανώσεις που θα μας πουν να συμμετάσχουμε. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Θα κάνουμε ό, τι μας πει η UEFA. Θα παίξουμε στους διαγωνισμούς που θα μας πουν».

Υπενθυμίζεται, ότι στην ιδρυτική ανακοίνωση της ευρωπαϊκής Super League, πρόεδρος της νεοσυσταθείσας διοργάνωσης, ορίσθηκε ο διοικητικός ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Πολλά εξαρτώνται από το αν θα προστεθούν και άλλοι σύλλογοι στην αρχική κίνηση των «12». Προς το παρόν, οι γαλλικές και γερμανικές ομάδες (που εξελίσσονται σε βαρόμετρο των εξελίξεων) αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν τις αγγλικές, ισπανικές και ιταλικές.

Από την πλευρά της, και η Παγκόμια Ομοσπονδία (FIFA) είχε διαμηνύσει προγενέστερα ότι δεν θα αναγνωρίσει μια «αποσχιστική» ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στάση που τήρησε, μιας και μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των «12», τόνισε ότι «δεν εγκρίνει» την κίνησή τους, καλώντας όλες τις πλευρές «να εναρμονιστούν σε έναν ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό του παιχνιδιού».

Παρόλα αυτά, οι «12» επεξεργάζονται ήδη τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μπλοκάρουν πιθανές κυρώσεις που ενδεχομένως τους επιβληθούν, κίνηση που ίσωως αποτελεί και δείγμα της πρόθεσής τους να μην κάνουν πίσω.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ, zougla.grkathimerini.gr
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Κατακραυγή για το κλειστό κλαμπ πλουσίων που ονειρεύονται 12 μεγάλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: