Ο Ταγίπ Ερντογάν κοιτάζει κυρίως προς την Ουάσιγκτον: Ο Τζο Μπάιντεν δεν θα του χαρισθεί πλέον…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Η συνάντηση μεταξύ ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα Τρίτη, προμηνύεται δύσκολη, σύμφωνα με τον Pierre Razoux, ακαδημαϊκό, διευθυντή του Μεσογειακού Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών.

Τα παραπάνω αναφέρει στην εφημερίδα Les Echos ο Yves Bourdillon. Σημειώνει:

  • Τι να αναμένεται από την περιοδεία Ευρωπαίων ηγετών στην Τουρκία;

Όχι πολλά πράγματα, διότι το ερώτημα είναι «τι μπορεί να προτείνει ή να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση;» πολύ περισσότερο «από το τι μπορεί να προσφέρει ο Τούρκος πρόεδρος;», γνωρίζοντας ότι ο Recep Tayyip Erdogan απευθύνεται κυρίως στην Ουάσινγκτον. Το γεωπολιτικό πλαίσιο έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες με την άφιξη του Joe Biden.

Ο Erdogan κατάλαβε, ότι δεν μπορούσε πλέον να επωφεληθεί από τον εφησυχασμό του Λευκού Οίκου, ότι θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να ασχοληθεί με μια αμερικανική Διοίκηση, που πλέον δεν θα του χαρισθεί, σε αντίθεση με τη διοίκηση Trump.

Η δήλωση του Joe Biden, ότι ο Poutine είναι «δολοφόνος», ανακοινώνει εκ των πραγμάτων, ότι μπαίνουμε σε έναν αγώνα για αξίες και ιδέες. Ακόμα κι αν τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα παραμένουν ουσιώδη, δημιουργείται ένα αυταρχικό μπλοκ γύρω από τη Ρωσία και την Κίνα, ενάντια σε ένα δημοκρατικό μπλοκ, κυρίως Δυτικό, το οποίο πρέπει να μείνει ενωμένο.

 Το ερώτημα που θέτει ο Biden προς όλους τους εταίρους του,  τους φίλο-αυταρχικούς, την Τουρκία, αλλά και το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, ακόμη και τη Γερμανία, είναι «ποιά πλευρά επιλέγετε;». Και, ειδικά, το σημερινό τουρκικό καθεστώς είναι κάπως και στις δύο πλευρές ταυτόχρονα, είδος δημοκρατίας, δηλαδή δημοκρατία με έντονα αυταρχικές πτυχές.

  • Και τι θα κάνει ο Erdogan;  

Με τις τρέχουσες εντάσεις, οι μάσκες πέφτουν. Η Κίνα προωθεί τα πιόνια της παντού, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Μεσογείου. Ο Erdogan πρέπει να κάνει επιλογές και φαίνεται ότι το έχει καταλάβει, καθώς έχει ηρεμήσει τα πράγματα από την αρχή του έτους, εκτός από μία δήλωση κατά του  Γάλλου πρόεδρου, αφού ο τελευταίος τον κατηγόρησε, ότι είναι έτοιμος για παρεμβάσεις στις εκλογές. 

Ο Erdogan δίνει στην Ουάσιγκτον δεσμεύσεις, ιδίως μέσω της επανάληψης των συνομιλιών με την Ελλάδα για το Αιγαίο Πέλαγος. Οι εντάσεις έχουν μειωθεί με την Αθήνα και το Παρίσι και χαλάρωση επικρατεί επίσης στη Λιβύη με τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης.

 Βασικά, ο Τούρκος πρόεδρος έχει καταλάβει τη νέα κατάσταση, αλλά αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: οικονομικά τον κρατά η Κίνα, της οποίας τα κεφάλαια είναι απαραίτητα για αυτόν, και η Ρωσία, που τον προμηθεύει με υδρογονάνθρακες και κατασκευάζει μη στρατιωτικούς πυρηνικούς σταθμούς, τον προμηθεύει όπλα.

  • Μπορεί το παιχνίδι του να διχάσει τους Ευρωπαίους; 

Ο Erdogan μπορεί να κρατά τους Ευρωπαίους, εξαιτίας  των μεταναστών, αλλά μόνο σε ένα ορισμένο βαθμό, καθώς χρειάζεται επίσης τα κεφάλαιά τους για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα στο τρέχον ισοζύγιο πληρωμών.

 Η Τουρκία προσεγγίζει την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που είναι αποκαλυπτικό, καθώς αυτές οι δύο χώρες είναι κατά κάποιο τρόπο μέρος ενός μετώπου κατά του Poutine. 

Η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη για τους Ευρωπαίους, καθώς δεν έχουν ενότητα ως προς αυτό το ζήτημα, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι πολύ φιλική προς την Τουρκία, και ιδίως λόγω της μεγάλης κοινότητας τουρκικής καταγωγής που φιλοξενεί στο έδαφός, δήλωσε σαφώς,  ότι δεν θα κάνει τίποτα μετά τις προκλήσεις του Erdogan στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες.

Μερικές φορές έχουμε την εντύπωση, ότι γεωπολιτικά, το μόνο που έχει σημασία για τη Γερμανία είναι η εξαγωγή αυτοκινήτων και εργαλειομηχανών της.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Yves Bourdillon – Turquie: « Erdogan regarde en priorité vers Washington, qui ne lui fera plus aucun cadeau»

Η Διαχείριση των μεταναστών, πρώτο βήμα προς την προσέγγιση μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας

Ακόμα και πριν μεταβούν στην Τουρκία την Τρίτη, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Charles Michel και Ursula von der Leyen, έχουν δείξει την προθυμία τους να ανανεώσουν τη συμφωνία του Μαρτίου του 2016, η οποία επέτρεψε να σταματήσει το κύμα μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Το στοίχημα είναι εφικτό υπό την προϋπόθεση, ότι οι προϋποθέσεις που τίθενται από την Άγκυρα να μην είναι ανυπέρβλητες.

Κατά την δ/φο, από όλα τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί και ίσως το κλειδί για την επανάληψη ενός εποικοδομητικού διαλόγου, που επιθυμούν και τα δύο μέρη, είναι το μεταναστευτικό,  και η τήρηση από την Άγκυρα να κρατήσει τους Σύρους πρόσφυγες στο τουρκικό έδαφος, όσο το δυνατόν περισσότερο, είχε για τους Ευρωπαίους τη μεγαλύτερη σημασία από τις υποσχέσεις της.

Σημειώνεται η μείωση των διελεύσεων, από 3.200 την ημέρα, κατά την περίοδο πριν τη συμφωνία, σε 165 το 2019 και σε 25 τους τελευταίους μήνες, υπό συνθήκες  πρόσθετων περιορισμών λόγω του Covid-19, αλλά και η επιδείνωση  της κατάστασης στην Τουρκία, η οποία σήμερα φιλοξενεί περίπου 4 εκ. αιτούντες άσυλο, αντί για 3 εκ. κατά τη στιγμή της συμφωνίας, γεγονός, που, κατά την δ/φο, καθιστά ακόμη πιο επείγουσα τη συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής βοήθειας, δεδομένου, ότι τα  υποσχεθέντα 6 δις ευρώ το Μάρτιο του 2016 για κάλυψη των βασικών αναγκών των μεταναστών και την εκπαίδευση των παιδιών εξαντλήθηκαν και 3,9 δις εκταμιεύτηκαν σύμφωνα με την υλοποίηση σχεδίων βοήθειας.

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Μαρτίου,  συμφώνησαν καταρχήν για την ανανέωση αυτής της οικονομικής στήριξης του 2016, ενώ σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να ζητήσουν από την Τουρκία να εφαρμόσει ευγενικά μια άλλη διάταξη της συμφωνίας, το να δεχθεί να πάρει πίσω όλους τους Σύρους μετανάστες, που εισήλθαν παράνομα στην ευρωπαϊκή επικράτεια.  Η Επίτροπος Ylva Johansson, σε επίσκεψη στη Λέσβο πριν από λίγες ημέρες, ζήτησε από την Τουρκία να επαναδεχθεί 1.450 παράτυπους μετανάστες ή αυτούς στους οποίους δεν χορηγήθηκε άσυλο. Συνολικά,  από το 2016 η Τουρκία δεν δέχθηκε παρά 2.140 εξ αυτών, με τους Ευρωπαίους να ισχυρίζονται, ότι έχουν επανεγκαταστήσει από τα τουρκικά στρατόπεδα προς την Ευρώπη 28.300 πρόσφυγες, ενώ η αρχική συμφωνία απαιτούσε αναλογία ένα προς ένα. Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι απαιτούν επίσης μια συμφωνία για επιπλέον βοήθεια, εξ ου και η δήλωση του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Faruk Kaymakçi, ότι θα ήταν «καλό παράδειγμα» συνεργασίας και θα έδινε «νέα ώθηση» στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και  Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Για την Catherine Chatignouxπέραν του νέου τσεκ από τους Ευρωπαίους, αυτό θα έδινε στην Τουρκία την ευκαιρία να τους υπενθυμίσει, ότι απέχουν πολύ από το σεβασμό όλων των δεσμεύσεών τους και ειδικότερα, όσον αφορά στην αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί εντελώς, αλλά και πιο ρεαλιστικούς στόχους, όπως ο «εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης» και η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, που συνδέονται με τη συμμόρφωση με περισσότερα από 70 κριτήρια, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν εκπληρωθεί.

«Η άρση της υποχρέωσης θεωρήσεων είναι ένα πολύ συμβολικό ζήτημα για τους Τούρκους, το σημάδι της αναγνώρισης μιας απτής συνεργασίας. Εάν ο Πρόεδρος Erdogan και οι Ευρωπαίοι μοιραστούν πραγματικά μια κοινή επιθυμία για μείωση των εντάσεων, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν γρήγορα», εκτιμά ο Didier Billion, αναπληρωτής διευθυντής του IRIS. 

ΠΗΓΗ: Les Echos, Catherine ChatignouxLa gestion des migrants, premier pas vers la détente entre Bruxelles et Ankara

Ο αλ Σίσι απαιτεί την ταπείνωση του Ερντογάν για να βελτιωθούν οι σχέσεις τους: Οι δέκα σκληροί όροι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: