Ο ρωσικός στρατός αποσύρεται από τα σύνορα της Ουκρανίας… Και λοιπόν; Το ζεστό και το κρύο του Πούτιν

File photo: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο (A) στο Κρεμλίνο. ΕPA, MIKHAIL KLIMENTYEV, KREMLIN, SPUTNIK POOL




Σχετικά με την ανακοίνωση από το Ρώσο υπουργό Άμυνας της  απόσυρσης από σήμερα των στρατευμάτων από τα σύνορα του Ουκρανικού Ντόνμπας, η δημοσιογράφος Veronika Dorman στη Liberation διερωτάται για το αν αυτή η αποκλιμάκωση είναι σημάδι, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε αυτό που ζητούσε, την προσοχή της Ουάσινγκτον.

Σημειώνει ταυτόχρονα την δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, ότι η Συμμαχία έλαβε γνώση της ανακοίνωσης, αλλά «παραμένει σε εγρήγορση», όπως και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ο οποίος χαιρέτισε αυτήν την απόσυρση, που οδηγούσε σε «αναλογική μείωση της έντασης».

Κάποιος μπορεί να κάνει εικασίες, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τους λόγους για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες εκ των πραγμάτων σηματοδοτούν μια αποκλιμάκωση.

Ο Vladimir Poutine πέτυχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να προσελκύσει την προσοχή της Ουάσινγκτον (προγραμματίζεται μια σύνοδος κορυφής για το καλοκαίρι με τον Joe Biden,  ο οποίος, μετά την εκλογή του, δεν είχε δείξει ανυπομονησία να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του), να τρομάξει το Κίεβο και να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους,  ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ήταν μία από αυτές τις κόκκινες γραμμές, που δεν πρέπει να ξεπεραστούν.  

Ήταν οι δυτικές κραυγές απογοήτευσης πιο πειστικές από το συνηθισμένο, αποτρέποντας τη Ρωσία από την έναρξη μιας επιχείρησης, που ήταν αναγκαστικά δαπανηρή, τόσο για τα κρατικά ταμεία όσο και για τις διεθνείς σχέσεις; Σύμφωνα με τον Andrei Kortunov, γενικό διευθυντή του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, η Μόσχα αποτίμησε πολύ καλά την τιμή μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης και στόχος της ήταν η «αποτροπή μέσω εκφοβισμού».

Η Μόσχα είδε με πολύ άσχημο τρόπο τις ανοιξιάτικες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον. 

«Οι καιροί είναι περίπλοκοι. Παρόλο που ο πόλεμος σήμερα φαίνεται απίθανος, παραμένει ένας πιθανός ορίζοντας για όλα τα μέρη. Το στρατιωτικό προσωπικό δεν ασκείται αφηρημένα με φανταστικά σενάρια. Για τον στρατό, όλα τα σενάρια θεωρούνται ρεαλιστικά», αναλύει από την πλευρά του ο Dmitri Trenin, πρόεδρος του κέντρου Carnegie στη Μόσχα.

Αλλά ο πόλεμος δεν έγινε αυτή τη φορά, ή τουλάχιστον όχι ακόμα. Αυτό δεν σημαίνει, ότι η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά ή ότι έχουν βρεθεί λύσεις. 

Παρά την επιμονή του, ο Volodymyr Zelensky δεν έλαβε συγκεκριμένες υποσχέσεις, ούτε από το Παρίσι και το Βερολίνο, ούτε από την Ουάσιγκτον, σχετικά με τα αιτήματά του για προσέγγιση με τις δυτικές συμμαχίες. Ο Vladimir Poutine σίγουρα πέτυχε μία τηλεφωνική συνομιλία με τον Joe Biden, αλλά ο καθένας παρέμεινε στις θέσεις του.

Στην πρόταση που υπέβαλε πριν από λίγες μέρες ο Zelensky για να συναντηθεί «οπουδήποτε στο Ουκρανικό Ντόνμπας, όπου υπάρχει πόλεμος», ο Poutine απάντησε την Πέμπτη, ότι περίμενε τον Ουκρανό ομόλογό του «στη Μόσχα, τη στιγμή που του ταιριάζει». 

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ο Ρώσος πρόεδρος παραμένει και πάλι αυτός που φυσά, όπως θέλει, ζεστό και κρύο.

ΠΗΓΗ: Liberation, Veronika DormanL’armée russe se retire de la frontière ukrainienne, et alors?

Το διπλό παιγνίδι του Ερντογάν: Η Μαύρη Θάλασσα, μια «στρατηγική κλειδαριά» που ανησυχεί το ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: