Ο ολοφυρμός του Μουσταφά Ακιντζί για τις «χαμένες λύσεις»: Τότε που στήριζε όλες τις θέσεις της Τουρκίας

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – Δύο εκδοχές του ίδιου ερωτήματος…. Ήθελα να ήξερα βάση ποιας λογικής ένας πρώην πρόεδρος, ένας πρώην υπουργός εξωτερικών, ένας συνταγματολόγος…. ένας… Νομίζουν ότι μαζεύοντας υπογραφές και προβάλλοντας σποτάκια που λέγουν ” …αυτή η Κύπρος μας έμεινε…” μπορούν να παίξουν με το συναίσθημα της πλειοψηφίας του λαού. Προετοιμάζουν πιθανόν το έδαφος για ένα νέο “Ανάν”;….




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Από το περιθώριο της κοινότητας του όπου τον έσυρε η Τουρκία άρχισε προσφάτως, και λίγες μόνο μέρες πριν την άτυπη πενταμερή, να δραστηριοποιείται ο Μουσταφά Ακιντζί.

Προβαίνοντας σε δηλώσεις, συνεντεύξεις και παραινέσεις επιρρίπτοντας ευθύνες στην δική μας πλευρά για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και την αποτυχία στο Κραν Μοντανά.

Όσον αφορά στο εκτρωματικό σχέδιο Ανάν – λόρφου Χάνεϊ (γιατί βρετανικής δεξιοτεχνίας δημιούργημα υπήρξε), η πατρίδα μας, για την απελευθέρωση της οποίας οι Έλληνες της Κύπρου επαναστάτησαν κατά των αποικιοκρατών και έχυσαν το αίμα τους ενώ οι Τουρκοκύπριοι συντάχθηκαν με τους Βρετανούς, θα κατέληγε διχοτομημένη δια της υπογραφής μας και βρετανο-τουρκικό προτεκτοράτο.

Ένα σχέδιο που δεν οδηγούσε στην επανένωση της Κύπρου, που δεν διασφάλιζε τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Ένα σχέδιο στο οποίο υιοθετήθηκαν όλες οι τουρκικές απαιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν με το γνωστό έγγραφο του Τούρκου υφυπουργού Ζιγάλ και οι οποίες επηρέαζαν αρνητικά την Ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας και του Μουσταφά Ακιντζί στο Κραν Μοντανά παραθέτω σχετική αναφορά στο βιβλίο του ευπαίδευτου πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκου Κοτζιά, «Κύπρος 2015-2018- Η μάχη για την κανονικότητα»:

«Το αρνητικό στοιχείο ήταν η εμμονή της Τουρκίας σε όρους και αντιλήψεις μιας εποχής παλαιότερης, των προτεκτοράτων και των αποικιών. Αρνητικό ήταν και το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό η τουρκοκυπριακή ηγεσία, υπό τον συμπαθέστατο κύριο Ακιντζί, ένας Τουρκοκύπριος που νιώθει ακόμα Κύπριος, έδειξε να υιοθετεί άκριτα τις αντιλήψεις της Τουρκίας. Όποιος ρίξει μια ματιά στο παράρτημα στις προτάσεις των δυο, θα δει την ταυτότητα αντίληψης και πρότασης».

Επι πλέον, η Τουρκία, ενώ είχε υποσχεθεί στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αποδεχθεί συμβιβαστικές λύσεις, αρνήθηκε να υποβάλει γραπτώς τις προτάσεις της που είχε διατυπώσει στον ίδιο και όταν ο Γενικός Γραμματέας ανέλαβε να τις καταγράψει σε μια παράγραφο, η Τουρκία αρνήθηκε έντονα ότι είχε κάνει τέτοια συζήτηση με τον κ. Γκουτέρες, ουσιαστικά διαψεύδοντας τον Ύπατο Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών. Τον οποίο και υποχρέωσε να δηλώσει ότι αυτή η Διάσκεψη τελειώνει «διότι η Τουρκία άλλα μου είπε, άλλα λέει εδώ».

Αυτά είναι τα δείγματα ευελιξίας που ισχυρίζεται ο κ. Ακιντζί ότι επέδειξε ο ίδιος και η Τουρκία εκείνες τις δύσκολες ώρες στο Κραν Μοντανά. Όπως και το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία επιμένει στο δικαίωμα παρέμβασης ώστε να μπορεί να επεμβαίνει όποτε θέλει και όποτε χρειαστεί στο μόρφωμα που θα δημιουργείτο. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο κ. Ακιντζί τηρούσε σιγήν ιχθύος με πρώτο βιολί τον Τούρκο ΥΠΕΞ  Μεβλούτ Τσαβούσογλου να χειρίζεται το θέμα.

Στη διάσκεψη, πέραν από τους Βρετανούς που συντάσσονταν με τις τουρκικές θέσεις, είχαμε και τον μηχανορραφούντα Έσπεν Έιντε , τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ο οποίος είχε κυριολεκτικά ενδώσει στις αξιώσεις της κατοχικής Τουρκίας και επιδόθηκε σε διαστρέβλωση των γεγονότων πείθοντας ακόμα και σοβαρούς ανθρώπους στην Κύπρο και την Ελλάδα για τις τουρκικές θέσεις.

Ο Κυπριακός λαός επιθυμεί και επιδιώκει την απελευθέρωση της πατρίδας του και την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που θα του επιτρέπει να ζήσει σε κανονικό κράτος, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας υποστηρίζει, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες θα διασφαλίζονται για όλους τους πολίτες σε συνθήκες ασφαλείας. Αν δεν το εμπεδώσει αυτό η κατοχική Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, καθώς και οι διάφοροι σουρρεαλιστές εις την ημεδαπή και αλλαχού, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όλους καθώς και για την ευρύτερη περιοχή.

*Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE

Η κρίση στην Ουκρανία και όπως πάντα βρίσκεται πίσω η Τουρκία: Ράπισμα στη γονατισμένη Ευρώπη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: