Ο Μαυρίδης καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας στην Πενταμερή: Σχεδιάζει έλεγχο όλης της Κύπρου

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. Φωτογραφία via ΚΥΠΕ




Δεδομένης της στάσης της Τουρκίας και του εγκάθετου της, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικότητες. Η τουρκική στάση έχει συντρίψει κάθε προσδοκία για σεβασμό των παραμέτρων λύσης που έχουν συμφωνηθεί (πρωτίστως λόγω δικών μας παραχωρήσεων), με στόχο ένα κανονικό κράτος εντός της ΕΕ με συμμόρφωση  προς το κοινοτικό κεκτημένο.

Τα παραπάνω αναφέρει ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και ) για την άτυπη Πενταμερή στη Γενεύη. Τόνισε και τα εξής:

Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, με τον οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου συμφωνούν, είναι ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου με επικυρίαρχο ρόλο στην Αν. Μεσόγειο μέσω ενός «συνεταιρισμού δύο κρατών», ενώ ταυτοχρόνως μέσω της διαδικασίας των συνομιλιών χάριν των συνομιλιών, αποκομίζει κέρδη σε τακτικό επίπεδο, όπως:

α) Πάγωμα σε κάθε σχέδιο για επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, με συμφωνία Λευκωσίας και Αθήνας.

β) Η ΕΕ αποκλείστηκε από τις διαπραγματεύσεις για την συνταγματική μετεξέλιξη κράτους-μέλους της, παρόλο που δεδηλωμένος στόχος είναι ότι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα ως κράτος-μέλος με συμμόρφωση προς τις δεσμευτικές αξίες και αρχές της ΕΕ, οι οποίες διαμορφώνουν το Ευρωπαϊκό κράτος-δικαίου.

γ) Για πρώτη φορά η Τουρκία έθεσε σε διαπραγματεύσεις προτάσεις για «δύο κράτη» με ξεχωριστή κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς.

Επειδή αυτή η ώρα δεν προσφέρεται για αντεγκλήσεις μεταξύ μας, αλλά για εποικοδομητικές προτάσεις που να στηρίζουν την Κύπρο, παραθέτουμε δύο προτάσεις, που κρίνουμε ότι έχουν την συντριπτική στήριξη των πολιτών:

1. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ όφειλε να καταγράψει τις θέσεις κάθε πλευράς και να επιρρίψει ευθύνες αλλά αυτό δεν έγινε. Η ανάληψη οποιασδήποτε μεσολαβητικής πρωτοβουλίας στο μέλλον, θα πρέπει να τον δεσμεύει να εκπληρώσει την υποχρέωσή του να παραθέσει την στάση κάθε πλευράς με βάση την συμμόρφωσή της προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

2. Επειδή κάθε κράτος εντός ΕΕ οφείλει συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Δικαστηρίων και εφόσον η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει εντός της ΕΕ, απαιτείται η δέσμευση όλων των πλευρών για σεβασμό των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (της Χάγης), το οποίο διερευνά διάπραξη εγκλημάτων πολέμου (όπως ο παράνομος εποικισμός) ή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας με βάση το Καταστατικό του.

Το χείριστο θα είναι να επιμένουν κάποιοι εντός Κύπρου (Ε/κ ή Τ/κ) σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων με νέες παραχωρήσεις μας. Αυτό θα ισοδυναμεί με διαπραγμάτευση για να διαλέξουμε τον τρόπο για να μας καταβροχθίσει όλους το νέο-οθωμανικό τουρκικό θηρίο.

  • ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τα αποτελέσματα της Πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης, είναι, δυστυχώς, ιδιαίτερα απογοητευτικά, αναφέρει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου μετά την ολοκλήρωση της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης.

Σημείωσε σχετικά:

Είχαμε προειδοποιήσει ότι η σύγκληση αυτής της πενταμερούς διάσκεψης , χωρίς τη διασφάλιση των σωστών προϋποθέσεων και χωρίς επιβεβαίωση της βάσης των διαπραγματεύσεων, θα οδηγούσε σε επικίνδυνες εξελίξεις.
Δυστυχώς δικαιώθηκαν αυτές οι ανησυχίες και αυτές οι εκτιμήσεις μας.

Η Τουρκία ξεπέρασε τον εαυτό της σε προκλητικότητα και αδιαλλαξία. Η στάση της ήταν απαράδεκτη και καταδικαστέα. Οφείλουμε όμως να διαπιστώσουμε τα ακόλουθα :

Πρώτο. Ενόψει αυτών των εξελίξεων, η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει αλώβητη το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα πάρει την αυξημένη της χρηματοδότηση.

Δεύτερο. Δυστυχώ πλέον η Τουρκία έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα να θέτει την λύση των δύο κρατών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προβληματίζονται άλλοι, πως θα «τετραγωνίσουν τον κύκλο».

Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τις ευθύνες όλων εκείνων που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

Είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουν όλοι, την ανάγκη πρόκλησης κόστους στην Τουρκία, καθώς αυτός είναι ο μόνος δρόμος να αποφύγουμε νέες δυσάρεστες εξελίξεις.

Πενταμερής στη Γενεύη: Ακόμη μια μαύρη τρύπα στο νερό (Πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτε *)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: