Ο κόσμος της Δημόσιας Διπλωματίας δεν είναι συνήθως τόσο συναρπαστικός όσο αυτός των ηρώων των όπλων…

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu (Δ) με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (Α), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Υπουργείο στην ’Aγκυρα, την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021. EPA, TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUt HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Με τίτλο: «Με κάθε οξύτητα» και υπότιτλο: «Πώς η Άγκυρα και η Αθήνα μονομάχησαν ρητορικά» η ανταπόκριση του Tomas Avenarius στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, από την Κωνσταντινούπολη αναφέρει πως, στο κινηματογραφικό είδος των σπαγγέτι γουέστερν θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για την τελική αναμέτρηση.

Αλλά ο κόσμος της Δημόσιας Διπλωματίας δεν είναι συνήθως τόσο συναρπαστικός όσο αυτός των ηρώων των όπλων. Το έργο που έπαιξαν ο Τούρκος και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μπροστά σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στην Άγκυρα ήταν γι’ αυτόν τον λόγο κάτι το ιδιαίτερο για τους ερευνητές της πολιτικής συμπεριφοράς, δηλαδή τους δημοσιογράφους.

Η κοινή εμφάνιση των Mevlüt Çavuşoğlu και Νίκου Δένδια είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας μονομαχίας.Στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της πρώτης επίσκεψης Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία εδώ και πάνω από δύο χρόνια, έγιναν σε κάποιες περιπτώσεις προσβλητικά οξείες δηλώσεις.

Ο Τούρκος Υπουργός Mevlüt Çavuşoğlu ξεχώρισε. Οι Έλληνες «ρίχνουν ανθρώπους στη θάλασσα», είπε. Ο επισκέπτης, τον οποίο ο Τούρκος είχε μόλις χαρακτηρίσει κολακευτικά φίλο του, «δυστυχώς έκανε απολύτως απαράδεκτες δηλώσεις για τη χώρα μου».

Ο Δένδιας λίγο πριν δεν φάνηκε πιο διακριτικός. Οι Τούρκοι διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» και δηλητηριάζουν το κλίμα στις διμερείς σχέσεις, παρόλο που πρόθεση είναι να υπάρξει προσέγγιση των δύο πλευρών.

Στην πραγματικότητα, οι επικεφαλής της ελληνικής και τουρκικής διπλωματίας συναντήθηκαν για να βελτιώσουν το κλίμα μετά από μια εποχή παγωμένων σχέσεων μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Η διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει τις σχέσεις. Αλλά και οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας έχουν πληγεί:

Η Άγκυρα σε πολλές περιπτώσεις στέλνει πολεμικά πλοία να συνοδεύσουν τα ερευνητικά της πλοία, απειλώντας ανοικτά το μέλος της ΕΕ Ελλάδα. Θα μπορούσε να έχει προκληθεί πόλεμος. Μετά από μία δύσκολη διαμεσολάβηση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της κυβέρνηση στο Βερολίνο, συνοδευόμενη από την απειλή κυρώσεων, η σύγκρουση είχε κάπως κοπάσει.

Διπλωμάτες της ΕΕ είχαν δηλώσει ότι μία πραγματική εξομάλυνση της κατάστασης είναι κοντά. Αυτό πιθανότατα δεν συμβαίνει -παρόλο που η Άγκυρα ακολουθεί επί του παρόντος μια πορεία πολιτικής προσέγγισης με την ΕΕ που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αποκλίνουσα συμπεριφορά για τα δεδομένα της Τουρκίας.

Εν συνεχεία, και παρά το «Sofagate», οι Βρυξέλλες εμφανίστηκαν μάλιστα διατεθειμένες να ασχοληθούν με πιθανή επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία.Και τώρα αυτό: Αν και οι δύο Υπουργοί επαίνεσαν την εποικοδομητική ατμόσφαιρα στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, προέκυψε απροσδόκητα μία ανταλλαγή χτυπημάτων:

Ο Δένδιας προειδοποίησε τους Τούρκους για ψευδείς ειδήσεις σε σχέση με την διαμάχη στην Μεσόγειο, το ζήτημα των προσφύγων και το Κυπριακό και επέρριψε στην Άγκυρα την άσκηση πολιτικής στοχευμένων προκλήσεων. Ο Çavuşoğlu αντέδρασε με σκληρότητα:

Το γεγονός ότι η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με Pushbacks προσφύγων και ρίχνει ανθρώπους στη θάλασσα είναι κάτι που δεν υπήρχε η πρόθεση να συζητηθεί δημοσίως, «αλλά στέκεστε εδώ και κατηγορείτε την Τουρκία ενώπιον του του Τύπου για να στείλετε φυσικά ένα μήνυμα προς τη χώρα σας», είπε.

Αυτό, είπε ο σαφώς ενοχλημένος Çavuşoğlu, «δεν μπορώ να το δεχτώ». Η αντίδρασή του έγινε θετικά δεκτή από την τουρκική κοινή γνώμη: Στο Twitter ο Çavuşoğlu αποκαλείται πλέον «αυτός που χτυπά τους Έλληνες».

ΠΗΓΗ: Süddeutsche Zeitung, Tomas Avenarius 

Ο Ερντογάν είναι δικτάτορας και δεν κάνω διορθωτική δήλωση, απαντά ο Μάριο Ντράγκι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: