Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προκαλεί τους Ρώσους στο “γήπεδό” τους: Πάει στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. State Department photo by Freddie Everett
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, σκοπεύει να επισκεφθεί την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που η ένταση με τη Ρωσία παραμένει εξαιρετικά υψηλή, μετέδωσε χθες Πέμπτη το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε πως θα ταξιδέψει στην ουκρανική επικράτεια στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε για το επεισόδιο της εκπομπής 60 Minutes («Εξήντα λεπτά») που πρόκειται να προβληθεί μεθαύριο Κυριακή, διευκρίνισε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ουγγαρία και δεσμεύτηκε να παροτρύνει τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να σεβαστεί τον πλουραλισμό.

Κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου, ο ‘Αντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν να “υπονομεύσουν τη δημοκρατική και κυρίαρχη βούληση” των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες απηύθυνε έκκληση να διαφυλάξουν τις αρχές της διαφάνειας.

“Έχουμε πραγματική ανησυχία, την οποία συμμερίζονται οι διεθνείς υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου και πολλοί Ούγγροι, σχετικά με τη μείωση του πλουραλισμού, της πολυμορφίας και των ανεξάρτητων φωνών”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ουγγρικού μέσου ενημέρωσης Telex.

“Αυτή είναι η ίδια η στόφα της δημοκρατίας”, είπε, καλώντας την ουγγρική κυβέρνηση να “προωθήσει ένα ανοιχτό περιβάλλον”.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση “είναι της γνώμης ότι τα συλλογικά μας συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα με προσπάθειες παγίωσης των δημοκρατικών προτύπων του κράτους δικαίου και της συνεργασίας που βασίζεται σε κοινές αξίες”, υπογράμμισε ο Μπλίνκεν.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να τονίσει ξανά το θέμα της δημοκρατίας, κυρίως με μια σύνοδο κορυφής δημοκρατικών χωρών, σε πλήρη απόκλιση από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ που είχε την τάση να πλησιάζει αυταρχικά καθεστώτα.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Διαβήματα των ΗΠΑ στην Τουρκία για την Κύπρο: Κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι αποδεκτή η λύση δύο κρατών


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: