Ο Γ.Γ. του ΕΛΚ λέει ότι η επιθετικότητα του καθεστώτος Ερντογάν είναι εναντίον της Κύπρου αλλά και της Ε.Ε.

Ηγετικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε διαδικτυακή συνάντηση. Φωτογραφία via ΚΥΠΕ, CNA




Ο αγώνας σας είναι αγώνας μας, είπε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Antonio Lopez Isturiz White σε συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Αβέρωφ ενημέρωσε τον ΓΓ του ΕΛΚ για την επικείμενη συνάντηση στη Γενεύη αλλά και τις απαράδεκτες θέσεις της τουρκικής πλευράς περί δύο κρατών.

“Ακόμη μια φορά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου μας Νίκου Αναστασιάδη, στην προσπάθεια του για εξεύρεση μιας λύσης βιώσιμης με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θέλω με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά τη σθεναρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα δίκαια της Κύπρου μας”, είπε.

Ο κ. Antonio Lopez Isturiz White δήλωσε πως το ΕΛΚ παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση και “είναι πλήρης η υποστήριξή μας στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν από την κυβέρνηση της Κύπρου, από τον Νίκο Αναστασιάδη και όλη την κυβέρνηση”.

Ανέφερε πως αυτή είναι μια σημαντική στιγμή όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Ευρώπη “και ευχόμαστε το καλύτερο”.

“Επίσης για τις προσπάθειες του ΔΗΣΥ, του Αβέρωφ Νεοφύτου και προς όλους τους συναδέλφους από τον ΔΗΣΥ στο ευρωκοινοβούλιο και παντού, εμείς στο ΕΛΚ είμαστε βέβαιοι ότι θέλουμε να επικοινωνήσουμε στους πάντες, σε όλους τους Κύπριους, ότι ο αγώνας σας είναι αγώνας μας. Είμαστε ξεκάθαροι στις τοποθετήσεις και αποφάσεις μας στο Ευρωκοινοβούλιο, όχι μόνο εντός του ΕΛΚ αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, καταδικάζοντας την επιθετικότητα του καθεστώτος του Ερντογάν, που δεν είναι επιθετικότητα μόνο κατά της Κύπρου αλλά και εναντίον της ΕΕ”, ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΕΛΚ τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε ένα βήμα πιο μακριά για το καθεστώς του Ερντογάν.

Σχετικά με τη λύση για δυο κράτη, είπε ότι αυτό είναι απαγορευτικό για το ΕΛΚ και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό το έχει ξεκαθαρίσει όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Υπάρχουν αποφάσεις, αποφάσεις που προνοούν τη λύση κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αυτή τη λύση επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζουμε τους φίλους μας στην κυβέρνηση και στον Δημοκρατικό Συναγερμό σε αυτή την περίσταση, σε αυτές τις δύσκολες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, πάντα με το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα που και σε άλλες περιπτώσεις έχει επιδείξει αυτή η κυβέρνηση», σημείωσε.

«Δεν περιμένουμε κάτι λιγότερο, γνωρίζουμε ήδη τις διαπραγματευτικές ικανότητες αυτής της κυβέρνησης. Πρέπει να ξέρουμε ποια θα είναι η θέση της τουρκικής πλευράς και του καθεστώτος του Ερντογάν. Είμαστε σε αναμονή, ίσως να αλλάξουν θέση αλλά ως τώρα είναι ξεκάθαρο για το ΕΛΚ και για την ΕΕ ότι λύση δυο κρατών δεν είναι λύση», ανέφερε.

Τα κρίσιμα κατ’ ιδίαν ραντεβού της Γενεύης βαρόμετρο για την τύχη της Πενταμερούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: