Ο Ερντογάν θέλει να παίξει το παιχνίδι της ασύμμετρης απειλής με το μεταναστευτικό, χωρίς να ενοχλήσει την ΕΕ

Ο οφθαλμοφανής ρόλος που διαδραματίζει η τουρκική ακτοφυλακή στην οριογραμμή των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων καθώς συνοδεύει τις βάρκες με μετανάστες προς την Ελληνική πλευρά. Πηγη εικόνας: Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Διπλωματικές διεργασίες στην περιοχή της Ανατοιλικής Μεσογείου, με το Ελληνικό Επιτελείο να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στη σκακιέρα της διπλωματίας, η οποία ξεκινά από  κορυφαίο επίπεδο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό όπου βρέθηκε στη Λιβύη και συνεχίζεται με την επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στην Άγκυρα.

Από την άλλη πλευρά η ρητορική των προκλήσεων και των απειλών δεν έχουν κοπάσει, με την Τουρκία να δηλώνει ότι θα επιστρέψει στα νερά της Μεσογείου με ερευνητικά και γεωτρύπανα για να τα ταράξει ξανά. Κι από την στιγμή που ο σκόπελος της Συνόδου δεν προκάλεσε γι’ άλλη μια φορά κάποιο ρήγμα στην Τουρκία, η κυβερνητική πολιτική συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο.

Επιτελείς σημειώνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να παίξει το παιχνίδι του μεταναστευτικού, αλλά με τέτοιον τρόπο που δεν θα ενοχλήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία την στιγμή που το οικονομικό κραχ στην Άγκυρα είναι προ των πυλών, στέλνει δυο εκ των κορυφαίων θεσμικών προσώπων στην Τουρκική πρωτεύουσα.

  • Και για να συνεχιστούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και για να υπάρξει συζήτηση περί της θετικής ατζέντας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα θα πρέπει να παίξει έως τον Ιούνιο τον ρόλο του καλού παιδιού και να διατηρήσει το προσωπείο που όλοι είδαμε κατά την υποδοχή των θεσμών της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα θέλει να ελέγξει κι όλους εκείνους οι οποίοι συνεργάζονται με τους σύγχρονους δουλέμπορους, αλλά φαίνεται σ’ αυτό ακριβώς το κομμάτι να μην τα καταφέρνει διότι μέχρι τώρα άλλες ήταν οι εντολές που είχαν λάβει όλοι εκείνοι που κινούνται μέσα από υπόγεια ρεύματα.

  • Πάντως τα νερά στο Αιγαίο αρχίζουν και ζεσταίνονται, οι μπουνάτσες πολλαπλασιάζονται, μαζί τους και οι προσπάθειες για την παράνομη μετανάστευση, με Λιμενικό Σώμα και Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται απέναντι από τα οργανωμένα σχέδια δουλεμπόρων και τουρκικής ακτοφυλακής.

Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν οι ροές των παράνομων μεταναστών προς το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό έδαφος και μάλιστα το οπτικό υλικό να μαρτυρά την οργανωμένη κίνηση από τα τουρκικά παράλια η οποία ενορχηστρώνεται από την τουρκική ακτοφυλακή. Άλλωστε και σε μια προσπάθεια ν’ αντιστραφεί το κλίμα και να παρουσιαστούν εντελώς διαφορετικά τα γεγονότα, η Τουρκία έδωσε ένα βίντεο από UAV, με την παρουσία της ακτοφυλακής να μαρτυρά το οργανωμένο σχέδιο και δράση των Τούρκων.

  • Αυξημένα τα μέτρα επιτήρησης

Το Επιτελείο και πάλι, σύμφωνα με πληροφορίες έχει αυξήσει τις περιπολίες που κάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Περιπολίες οι οποίες έχουν να κάνουν τόσο με σημεία που έχουν καταγραφεί ως ύποπτα για «αποβάσεις» παράτυπων μεταναστών, όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

  • Το Πολεμικό Ναυτικό και τα στελέχη των Ειδικών Τμημάτων Εθνοφυλακής με τα σκάφη κρούσης που διαθέτουν, όλο το 24ωρο δίνουν το παρόν στη θάλασσα ακριβώς στην οριογραμμή. Παράλληλα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού εδώ κι έναν χρόνο έχουν τοποθετηθεί πλήρη αυτοματοποιημένα συστήματα επιτήρησης πάνω σε πυλώνες. Τα συγκεκριμένα συστήματα διαθέτουν κάμερες και ραντάρ που δίνουν απευθείας εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων, ημέρα και νύχτα.

Τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας τοποθετήθηκαν σε νησίδες και νησιά του αν. Αιγαίου ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη η ασύμμετρη απειλή στον Έβρο και με αυτά τα μέσα οι αρχές ασφαλείας «βλέπουν» περίπου στα 15 χιλιόμετρα μέσα στο τουρκικό έδαφος.

Τα ίδια συστήματα τοποθετούνται αυτό το διάστημα και στην περιοχή του Έβρου, παράλληλα με τα έργα που γίνονται και την ύψωση του νέου αποτρεπτικού φράχτη στο νότιο τμήμα του Νομού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη GOOGLE NEWS

 

Οι εφιάλτες του Ταγίπ Ερντογάν έχουν οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Άγκυρας στο ναδίρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: