O Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε χαλιφάτο: Θα απαγορεύσει το αλκοόλ με πρόσχημα την πανδημία;

File Photo Γυναίκα πηγαίνει να προσευχηθεί σε τζαμί EPA/ERDEM SAHIN μέσω ΚΥΠΕ




Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η απόφαση του Ερντογάν να απαγορεύσει ην πώληση αλκοόλ κατά το ολικό lockdown που ξεκινά την Πέμπτη.,

Την οργή της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η νέα απόφαση της κυβέρνησης του Ερντογάν να απαγορεύσει την πώληση αλκοόλ στη χώρα κατά τη διάρκεια του επικείμενου lockdown που ξεκινά την Πέμπτη.

Όχι μόνο δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι ανέδειξαν ως κορυφαίο το hastag #alkolumedokunma που σημαίνει «κάτω τα χέρια από το αλκοόλ μου», αλλά κατηγορούν τον πρόεδρο ότι προσπαθεί να επιβάλλει τις θρησκευτικές αξίες του Ισλάμ.

Μάλιστα πολικοί της κεμαλικής αντιπολίτευσης τον κατηγορούν ότι επιχειρεί εξισλαμοποίηση των 83 εκατομμυρίων πολιτών της Τουρκίας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο Ερντογάν για προσπάθεια εξισλαμοποίησης καθώς επιχειρεί για άλλη μια φορά να επιβάλει τις ισλαμικές αξίες που ο ίδιος ασπάζεται στα 83 εκατομμύρια πολιτών της χώρας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, που επκαλείται πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών,  οι πωλήσεις αλκοόλ σε παντοπωλεία και αλυσίδες καταστημάτων θα απαγορευτούν από τις 29 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι περιορισμοί αυτοί εναρμονίζονται με τα μέτρα που εφαρμόζονται τα Σαββατοκύριακα και αποτρέπουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό για τα μικρά καταστήματα που πωλούν οινοπνευματώδη ποτά και δεν θα μπορούν να ανοίξουν τη συγκεκριμένη περίοδο όπως εκείνα που πωλούν βασικά αγαθά.

Μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι το νέο μέτρο συντάσσεται με τις επιθυμίες του Ερντογάν και του κόμματος του (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – AK ) να επιβάλουν έναν πιο συντηρητικό και ισλαμικό τρόπο ζωής στην Τουρκία και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την προσπάθεια περιορισμού της εξαπλωσης του κορωνοϊού.

«Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πανδημία. Είναι καθαρά ιδεολογικό μέτρο», δήλωσε ο Veli Agbaba, βουλευτής του CHP προσθέτοντας ότι «είναι το τελευταίο παράδειγμα της απόπειρας παρέμβασης στον τρόπο ζωής των ανθρώπων» από το κυβερνών κόμμα AK.

Επισημαίνεται ότι στον Ερντογάν έχει ασκηθεί κριτική για τη διεξαγωγή δεκάδων συνεδριάσεων σε κλειστές αθλητικές αίθουσες, τις οποίες παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη τη χώρα. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας εκτιμούν ότι οι συγκεντρώσεις αυτές όχι μόνο δεν βοήθησαν στον περιορισμό της εξάπλωσης αλλά αντίθετα συνέβαλαν στην έξαρση της.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε καθολικό lockdown για σχεδόν 3 εβδομάδες προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού Covid-19, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα πρέπει να περιοριστεί άμεσα κάτω από τα 5.000 ημερησίως προκειμένου η χώρα να μπορεί να ξανανοίξει τα σύνορά της αμέσως μετά την Ευρώπη και να προσελκύσει τουρίστες.

Με πληροφορίες από Bloomberg μέσω protothema.gr

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Μαλί: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι 26 τζιχαντιστές εξοντώθηκαν σε κοινή επιχείρηση με τις δυνάμεις της Γαλλίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: