Ο Ερντογάν κώφευσε για το Κυπριακό αλλά ο Τσαβούσογλου απάντησε σε Μισέλ και Ούρσουλα: Στο κάδρο και τα ευρωτουρκικά

O Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Charles Michel και η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ursula Von der Leyen στην συνάντηση στις 6 Απριλίου 2021. Copyright: European Union




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το Κυπριακό στη σφαίρα του πάρε-δώσε για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Το μεγάλο στοίχημα για τα ευρωτουρκικά είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας και Ε.Ε. και σε αυτό το παιχνίδι μπορεί να μπει στην μεγάλη εικόνα και το Κυπριακό.

Αυτό αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, που σημειώνουν πως για την κατοχική δύναμη το θέμα της τελωνειακής ένωσης είναι σημαντικό από οικονομικής πλευράς. Σημειώνεται συναφώς ότι με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Ε.Ε.- Τουρκίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 320 δισ. ευρώ ετησίως ενώ σήμερα είναι περίπου 150 δισ. ευρώ.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ερντογάν με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ και της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την περασμένη Τρίτη στην Άγκυρα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της τελωνειακής ένωσης.

Κι αυτό γιατί ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας το θεωρεί υψίστης προτεραιότητας ενώ παράλληλα δεν θέλησε να συζητήσει άλλα θέματα, που τον «καίνε».

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έθεσαν -στη διάρκεια της συζήτησης- σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις το Κυπριακό ενόψει της πραγματοποίησης της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου.

Ο Ερντογάν δεν απάντησε, έκανε πως δεν άκουσε. Ωστόσο, κάποια στιγμή παρενέβη ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να αναφέρει πως «εάν δεχθεί ο Αναστασιάδης πολιτική ισότητα και διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων, το Κυπριακό θα λυθεί».

Λεπτομέρειες επί της τοποθέτησής του δεν δόθηκαν, αν και είναι γνωστό πως η Άγκυρα επιδιώκει την επιβολή κυριαρχικής ισότητας και να βάλει χέρι στο φυσικό αέριο.

  • Είναι προφανές πως η Άγκυρα θέλει να αξιοποιήσει τη διαδικασία στο Κυπριακό για να διευκολυνθούν οι επιδιώξεις της. Θέλει μέσα από την άτυπη Πενταμερή να περάσει αλώβητη, χωρίς να δεσμεύεται για τη συνέχεια, ώστε να είναι έτοιμη να εισπράξει στα ευρωτουρκικά.

Γι αυτό και θεωρείται δεδομένο ότι όλες οι εξελίξεις, στο Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά θα συμπέσουν τον Ιούνιο και θα είναι αλληλοεπηρεαζόμενες.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Δεν είναι η μοίρα του αδύναμου, αλλά του φοβισμένου: Γιατί δεν έλυσαν το Κυπριακό οι εκπρόσωποι της «ρεαλιστικής» σχολής;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: