Ο Ερντογάν έδιωξε τον πρώτο Ιμάμη της Αγιάς Σοφιάς: Έκανε παρεμβάσεις εναντίον του μικρού “Σουλτάνου”

Ο προέδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθεί τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας από τον Ιμάμη της Κωνσταντινούπολης, Mehmet Boynukalın. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ




Με τίτλο «Το παρασκήνιο της παραίτησης του ιμάμη της Αγίας Σοφίας: o Ταγίπ Ερντογάν παρακολούθησε από την αρχή την όλη διαδικασία», η ιστοσελίδα SonDakika ασχολείται με την αποχώρηση του Mehmet Boynukalın.

Σημειώνει πως βγήκε στο φως το παρασκήνιο σχετικά με την υπόθεση παραίτησης του πρώτου ιμάμη της Αγίας Σοφίας, ο οποίος και «προκάλεσε θόρυβο γύρω από το όνομα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ). Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση , ο Πρόεδρος Erdoğan ζήτησε την παραίτηση του».

Ο Mehmet Boynukalın ανακοίνωσε εχθές πως παραιτείται από τη θέση του πρώτου ιμάμη της Αγίας Σοφίας και επιστρέφει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, καθήκοντα τα οποία και επικαλείται ως βασικό λόγο της απόφασης του.

Επιπρόσθετα, στο κείμενο της παραίτησης του σημειώνει πως ένας άλλος λόγος της απόφασης του είναι για «να αποφευχθούν να γίνουν ατυχείς συγκρίσεις όπως το ότι “μιλά ο ιμάμης της Αγίας Σοφίας, γιατί να μην μιλήσουμε και εμείς”» (σσ κάνοντας με τον τρόπο αυτό έμμεση αναφορά στη δήλωση των αφυπηρετησάντων ναυάρχων περί δυνατότητας αποχώρησης της Τουρκίας από τη Συνθήκη του Montreux).

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις πρόσφατες αναρτήσεις του Boynukalın στα MKΔ, που «έπεσαν σαν βόμβα» και προκάλεσαν αντιδράσεις και μελών του ΑΚΡ, όπως το μήνυμα του για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, όπου και είχε επικρίνει τα ΜΜΕ πως «καλύπτουν υπερβολικά τις υποθέσεις των εγκλημάτων κατά των γυναικών στην Τουρκία».

Επέκτεινε μάλιστα τη συζήτηση και στο θέμα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας πως «εάν σύμφωνα με όσα λένε ορισμένοι, οι «γυναικοκτονίες» αυξήθηκαν μετά τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τότε είναι καιρός να σκεφθούμε το ζήτημα».

Ανάρτηση του στα social media υπήρξε και για το θέμα των τραπεζικών επιτοκίων, όπου ισχυρίσθηκε πως «αποτελεί απαίτηση του ισλάμ να μειώνονται ή και να καταργούνται», ενώ ενεπλάκη και στις συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα, ζητώντας την αφαίρεση του όρου του κοσμικού κράτους και αντικατάσταση με αναφορά στο ισλάμ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα SonDakika, o Erdoğan παρακολουθούσε στενά από την αρχή την υπόθεση του Boynukalın- η θητεία του οποίου ολοκληρώνονταν τον Ιούλιο- και μετά και τις τελευταίες αναρτήσεις του και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν, έδωσε εντολή να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του. Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν επιθυμούσε η διαδικασία να λάβει χαρακτήρα προσβολής του μεγάλου ιμάμη.

Για τον λόγο αυτό του ζητήθηκε να ετοιμάσει επιστολή παραίτησης ώστε το περιστατικό να μην λάβει χαρακτήρα «απόλυσης», αλλά να θεωρηθεί ως «παράκληση απομάκρυνσης από τα καθήκοντα».

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα SonDakika 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: