Ο ΕΜΑ βρίσκει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και θρομβώσεων, το ισοζύγιο όμως ωφέλειας-κινδύνου παραμένει θετικό

File Photo: Eπαγγελματίας υγείας εμβολιάζει πολίτη με σκεύασμα της AstraZeneca στο νοσοκομείο Isabel Zendal στη Μαδρίτη. Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) δηλώνει τώρα ότι θα μπορούσε να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στους άνω των 60 ετών. EPA, EMILIO NARANJO, μέσω ΚΥΠΕ




Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έκρινε σήμερα ότι οι θρόμβοι αίματος θα πρέπει να αναφέρονται ως μια “πολύ σπάνια” παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19.

Ο ΕΜΑ (European Medicines Agency) εκτιμά ότι υφίσταται “πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια”, δηλώνει ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ σε ανακοίνωση, τονίζοντας ωστόσο ότι το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει “θετικό”.

Ο ΕΜΑ δεν εντόπισε σήμερα συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια “εύλογη” εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση.

“Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες”, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ ‘Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Και οι Βρετανοί

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων αναγνώρισε μια πιθανή παρενέργεια από το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, η οποία αφορά τη σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο, δήλωσε σήμερα η διευθύνουσα σύμβουλος Τζουν Ρέιν.

Η ίδια επισήμανε πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειονότητα.

Με πληροφορίες από AFP και Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άμστερνταμ, Ολλανδία

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Με πνευμονική εμβολή 60χρονος στην Πάτρα: Είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: