Ο Economist …εκτελεί με συνοπτικές διαδικασίες τον Πούτιν: Είναι πολύ πιο αδύναμος απ’ ότι φαίνεται…

Πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στο Βερολίνο εναντίον του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, FILIP SINGER




Αρνητικό κύριο άρθρο για το πρόσωπο και την πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει ότι η Δύση καλείται να αναλάβει το κόστος της κακόβουλης συμπεριφοράς του Ρώσου προέδρου, σημειώνει το βρετανικό περιοδικό The Economist.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι ο Putin είναι πολύ πιο αδύναμος από ότι φαίνεται, αλλά αυτό τον κάνει επικίνδυνο. Η προηγούμενη «ουκρανική περιπέτεια» προέκυψε όταν η ρωσική οικονομία αντιμετώπιζε προβλήματα και χρειαζόταν μια δημοσκοπική άνοδο. Σήμερα, η δημοτικότητά του υποχωρεί και μόλις το 25% των Ρώσων υποστηρίζουν το κόμμα του.

Οι διαδηλώσεις υπέρ του Navalny είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας και τα γεγονότα στη Λευκορωσία είναι ανησυχητικά, αφού ο εκλεκτός του Lukashenko έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε η παραμονή του στην εξουσία εξαρτάται από τη στήριξη της Ρωσίας.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί μια πρόκληση για τον Πρόεδρο Biden και τους συμμάχους του. Η Δύση καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ρεαλισμό. Κανένας δεν επιθυμεί να μπει σε πόλεμο με μια πυρηνική δύναμη, ενώ οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές. Ο στόχος των κυρώσεων θα πρέπει να είναι αρκετά ταπεινός, σημειώνεται. Δεν θα πρέπει να γίνεται λόγος για αλλαγή καθεστώτος αλλά να γίνει πιο «δαπανηρή» η επιθετικότητα του Putin στο εξωτερικό και η καταστολή στο εσωτερικό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε μια καλή αρχή, επιβάλλοντας μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, οι οποίες μπορούν να γίνουν ακόμα πιο αυστηρές αν η Ρωσία συνεχίσει να εμπλέκεται. Ο Biden προσπαθεί να πείσει τους συμμάχους του να παρουσιάσουν ένα κοινό μέτωπο.

Η Γερμανία καλείται να εγκαταλείψει τον αγωγό Nord Stream 2, η Βρετανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά το «ξέπλυμα χρήματος», ενώ θα πρέπει να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία και να απαγορευτεί η είσοδος στη Δύση σε άτομα που εμπλέκονται με το ρωσικό καθεστώς. Το ΝΑΤΟ οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, καθησυχάζοντας τους γείτονες της Ρωσίας χωρίς να «τρέφει» την παράνοια του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία δεν είναι τόσο σημαντική όσο η Κίνα, ούτε για την παγκόσμια οικονομία ούτε για το κλίμα, σχολιάζεται. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό παίκτη. Αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας στα ευρωπαϊκά σύνορα και, αναμφίβολα, το πιο ενεργό ταραχοποιό στοιχείο στις πλούσιες δημοκρατίες, αφού χρηματοδοτεί εξτρεμιστικά κόμματα και πρωταγωνιστεί στην παραπληροφόρηση. Ο τρόπος που θα τον αντιμετωπίσει η Δύση θα δημιουργήσει προηγούμενο. Οι Κινέζοι ηγέτες παρακολουθούν. Αν ο Biden επιτρέψει στη Ρωσία να κυριαρχήσει στην Ουκρανία, οι Κινέζοι ηγέτες θα συμπεράνουν ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο στην Ταϊβάν.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Biden έχει σαφή εικόνα για την προσωπικότητα του Putin. Αν και τον αποκάλεσε δολοφόνο, κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Η σύνοδος που έχει προτείνει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας δεν θα πρέπει, ωστόσο, να μετατραπεί σε μια ευκαιρία για τον Putin να βελτιώσει το κύρος του. Η διπλωματική προετοιμασία προ της συνόδου αυτής είναι ζωτικής σημασίας. Είναι ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι ο Biden έχει προσλάβει πολλούς ειδικούς σε θέματα Ρωσίας και τους ακούει.

Ωστόσο, καταλήγει το άρθρο, το μέλλον της Ρωσίας μπορεί να χαραχθεί μόνο από τους ίδιους τους Ρώσους. Οι δυτικές δημοκρατίες θα βοηθήσουν στηρίζοντας ηθικά τους Ρώσους δημοκράτες -όπως είχε συμβεί κατά τη σοβιετική εποχή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος οφείλει να πιέσει για την άμεση απελευθέρωση του Navalny. Ο κόσμος χρειάζεται πολιτικούς σαν τον Navalny που καλούν το Κρεμλίνο να λογοδοτήσει. Χωρίς τέτοια αντίβαρα, η Ρωσία θα παραμείνει μια κλεπτοκρατία και οι γείτονές του δεν θα είναι ποτέ ασφαλείς.

ΠΗΓΗ: The Economist – Russia’s president menaces his people and neighbours

Στο ίδιο κλίμα κινείται άρθρο στο ίδιο περιοδικό (The Economist) το οποίο υποστηρίζει ότι ο Putin τρομοκρατεί τους αντιπάλους του και απειλεί τους γείτονές του.

Τον τελευταίο χρόνο, το καθεστώς Putin συγκεντρώνει την εξουσία στα χέρια των υπηρεσιών ασφαλείας οι οποίες εργάζονται για την εξουδετέρωση οποιασδήποτε απειλής στο πρόσωπο του Ρώσου Προέδρου και της αυλής του. Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για «αναβίωση του νέο-σταλινισμού και της ιδεολογίας του κράτους-τρομοκράτη τόσο κατά των πολιτών του όσο και κατά του έξω κόσμου.

Μοναδικός στόχος των κινήσεων του Putin και των συνεργατών του είναι η πολιτική επιβίωση του Ρώσου Προέδρου, αφού η απώλεια της εξουσίας θα μεταφραστεί σε απώλεια πλούτου και ελευθερίας για τους ίδιους.

Η προσωπικότητα, ο πολιτικός λόγος και η άνοδος της δημοτικότητας του Navalny έχουν φοβίσει το Κρεμλίνο το οποίο τον παρουσιάζει ως μέρος μιας δυτικής συνωμοσίας κατά του Putin.

ΠΗΓΗ: The Economist – Vladimir Putin is growing ever more repressive as he loses support

Εκτός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής: Οι πάντες τίμησαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, με πρώτο τον Πρόεδρο Μπάιντεν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: