Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφαση του στον Ερντογάν: Το Σάββατο η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, MONEYMAKER, POOL




Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης την Παρασκευή, ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει τις σφαγές του 1915 και τις αναγκαστικές απελάσεις Αρμενίων και να τις χαρακτηρίσει ως γενοκτονία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών» μεταξύ των δυο χωρών, προστίθεται στην ανακοίνωση αυτήν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Αμερικανός Πρόεδρος, τρεις μήνες έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Ιανουάριο.

Η επικοινωνία έρχεται λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της απόφασης των ΗΠΑ να εξοστρακίσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά και τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την οθωμανική αυτοκρατορία.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε σήμερα μια “ανακοίνωση” που αναμένεται το Σάββατο (24 Απριλίου), για τη “Γενοκτονία των Αρμενίων”.

Αυτό δείχνει να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει.

“Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ. Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς, αμφισβητείται από την Τουρκία.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρεις θάνατοι από θρομβοεμβολή έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ μεταξύ των ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο της J&J

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: