Εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις παραμένουν κλειστά ως μέσο για την αποφυγή διάδοσης του κορωναϊού, Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Ο νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός της Ευρώπης και οι προκλήσεις για την Κύπρο βρέθηκε στο επίκεντρο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε πρόσφατα η Ένωση Οικονομολόγων Κύπρου (ΕΟΚ).
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΟΚ, εισηγητές της διαδικτυακής εκδήλωσης ήταν ο Άκης Κυριάκου, Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Σωφρόνης Κληρίδης, Καθηγητής Οικονομικών, του Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Δρ Μάριος Κληρίδης, Οικονομολόγος. Το συντονισμό της Ημερίδας είχε ο Πρόεδρος της ΕΟΚ, Δρ Ανδρέας Σ. Στυλιανού.
Κοινή συνισταμένη των εισηγήσεων ήταν ότι παρά τις προκλήσεις της πανδημίας του Covid-19, προκύπτει μια μοναδική συγκυρία που πρέπει αξιοποιηθεί, ήτοι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ σημαντικό βήμα αποτελεί η διαμόρφωση μιας μακροχρόνιας οικονομικής στρατηγικής με στόχο την αειφορία και την ανθεκτικότητα και ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που να προσελκύσει παραγωγικές επενδύσεις, κάτι που προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων που επιβαρύνουν την κυπριακή οικονομία.
Στην εισήγησή του, ο Άκης Κυριάκου αναφέρθηκε εκτενώς στις Πολιτικές Προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024 και πιο συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την Οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, την Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή και προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
Όπως είπε, η νέα αναπτυξιακή στρατηγική αναμένεται να μετατρέψει την Ένωση σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία με μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 όπου η οικονομική ανάπτυξη θα είναι αποσυνδεδεμένη από τη χρήση των πόρων και όπου κανένας άνθρωπος και καμιά περιφέρεια δεν θα μένει στο περιθώριο.
Από την πλευρά του, ο Σωφρόνης Κληρίδης αναφέρθηκε στην δική του εισήγηση εκτενώς στην αναπτυξιακή στρατηγική και στη προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο, στις αδυναμίες του υφιστάμενου τρόπου ανάπτυξης, στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Κύπρο.
Παρουσίασε τρεις διαφορετικούς πίνακες με στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις επενδύσεις της Κύπρου ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρονική περίοδο από το 1995 – 2020, τις επενδύσεις σε κατασκευές στην Κύπρο ως ποσοστό των συνολικών επενδύσεων σε σχέση με το Μ.Ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρονική περίοδο από το 1995 – 2020 και τις αποταμιεύσεις και επενδύσεις νοικοκυριών της Κύπρου σε σύγκριση με τις χώρες της Ε.Ε. της περιόδου 2005 – 2019.
Καταλήγοντας, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε τους τρόπους που μπορούμε να προσελκύσουμε ως Κύπρος παραγωγικές επενδύσεις όπως τη βελτίωση της διεθνούς μας εικόνας, την αναβάθμιση της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών, να γίνει η Κύπρος ένα ελκυστικό μέρος για οικογένειες (καλύτερες υποδομές, περιβάλλον, σχολεία, προσβασιμότητα, ιατρική φροντίδα κ.λπ.) στην εστίαση της ποιότητας των υπηρεσιών μας και στην ποιότητα της ζωής, παρά σε φορολογικά κίνητρα, την ώρα που, όπως ανέφερε, η εποχή των φορολογικών παραδείσων φτάνει στο τέλος της.
«Η πανδημία είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση, ταυτόχρονα έχει προκύψει μια μοναδική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μια σημαντική ευκαιρία για χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής σε τομείς που έχουμε ανάγκη, σημαντικό βήμα αποτελεί η διαμόρφωση μιας μακροχρόνιας οικονομικής στρατηγικής με στόχο την αειφορία και την ανθεκτικότητα και τέλος χρειάζεται ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που να προσελκύσει παραγωγικές επενδύσεις και ταλαντούχους ανθρώπους και να δημιουργεί ευκαιρίες για όλους», είπε.
Στη δική του εισήγηση, ο Μάριος Κληρίδης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον ευρύ δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, επεσήμανε πόσο χρονοβόρα υπήρξε η διαδικασία υλοποίησης κάποιων έργων και υπηρεσιών στην Κύπρο όπως του ΓεΣΥ, της αναγνώρισης του κυπριακού χαλλουμιού, της εισαγωγής των ηλεκτρονικών υπογραφών, των καμερών φωτο-επισήμανσης, του Εφόρου Εταιρειών, του One Stop Shop, της κατασκευής της πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία, της Δικαστικής Μεταρρύθμισης και άλλα.
Στη συνέχεια, παρουσίασε ένα πίνακα από το World Economic Forum’s Opinion Survey, 2017 στον οποίο παρουσιάζονταν οι πιο προβληματικοί παράγοντες για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο όπου εμφανίζεται ως δεύτερος πιο προβληματικός παράγοντας η Γραφειοκρατία (Inefficient Government Bureaucracy).
Ο κ. Κληρίδης ακολούθως αναφέρθηκε στην Αναδόμηση του Δημόσιου Τομέα και συγκεκριμένα έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα και δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται στα: Τμήματα/Τομείς όπως Φόρος Εισοδήματος, Έφορος Εταιρειών, Κτηματολόγιο, στην Παιδεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Διαδικασίες όπως Δημόσιες προσφορές, εφέσεις, προσλήψεις, προαγωγές, διαδικασίες ΕΔΥ, Στα ωφελήματα όπως μισθούς, συντάξεις, ωράριο, στους ημικρατικούς οργανισμούς, στη Βουλή και στους ανεξάρτητους θεσμούς.
Ως κύριους λόγους των προβλημάτων και δυσλειτουργιών των πιο πάνω αναφερθέντων ο κ. Κληρίδης ανέφερε και ανέπτυξε τον καθένα ξεχωριστά όπως την υποστελέχωση, οργάνωση, διοίκηση, τεχνολογία, small state effect, την ευθυνοφοβία, κουλτούρα εξυπηρέτησης, προαγωγές, αναβαθμίσεις, δημοσιονομικούς περιορισμούς. Στο ερώτημα γιατί οι αλλαγές δεν είναι εύκολες ο κ. Κληρίδης ανέφερε και εξήγησε εκτεταμένα τους εξής λόγους: μικρή/συντηρητική κοινωνία, οργανωμένα σύνολα όπως συντεχνίες, λόμπι, το πολιτικό σύστημα (πολυκομματισμός/κατατεμαχισμός) το ρουσφέτι/διαφθορά, οι νόμοι, κανονισμοί για πρόληψη διαφθοράς κ.λπ.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος
Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE