“Νοσεί” ο πολιτικός-κομματικός χώρος πέραν του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ: Κουβαλεί το προπατορικό αμάρτημα…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ*

Είναι σε όλους γνωστόν, αλλά και παραδεκτόν, ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Κύπρου, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, συμφωνούν κατά μεγάλο μέρος στις πολιτικές και τη φιλοσοφία τους που διέπει τις αρχές, τις παραμέτρους και το γενικό πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού.

Η ταυτότητα αλλά και η σύμπλευση αυτή κατέστησαν πιο ευδιάκριτες και επικαιροποιήθηκαν με την πρόσφατη πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και να προβούν σε εκείνη την από κοινού δήλωση συναντίληψης και συμπόρευσής τους που εστιάστηκε κυρίως στην επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης (αντάλλαξαν μάλιστα και φιλοφρονητικά δώρα, κάτι που δεν είναι και τόσο σύνηθες στις κομματικές συναντήσεις).

  • Τις δηλώσεις συναντίληψης των δύο ηγεσιών πλαισίωσαν και εμπλούτισαν διοργανώσεις και εκδηλώσεις Κινήσεων Πολιτών, όπως οι διαδηλώσεις των γνωστών «Ώς δαμέ», που πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ, και η πολύ καλά οργανωμένη καμπάνια της Πλατφόρμας «1 Κύπρος», που εκπορεύεται κατά κύριο λόγο από τον ΔΗΣΥ, και που στόχευαν –κυρίως– στην ενίσχυση των Πολιτικών Διακηρύξεων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερον ότι τόσο οι ηγεσίες των δύο κομμάτων όσο και οι εκδηλώσεις νεοφανών Κινήσεων, Σχηματισμών, «Πλατφορμών» και Οργανώσεων Πολιτών στοχεύουν στο να εξασκήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη πίεση τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που θα τον συνοδεύσει, υπαγορεύοντάς τους μάλιστα και συγκεκριμένες κατευθύνσεις και πολιτικές για τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς τους, ακόμα και σε θέματα και πτυχές που δεν έχουν ακόμα τύχει επεξεργασίας (π.χ. να μπορεί να διοχετευτεί το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας!).

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο πολιτικός-κομματικός χώρος πέραν του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που κατά βάσιν υποστηρίζει διαφορετικές προσεγγίσεις και πολιτικές αναφορικά με τη φιλοσοφία και τη διαχείριση του εθνικού μας θέματος και όλων των παραμέτρων που το συναποτελούν, εξακολουθεί να παραμένει βαθιά διχασμένος, αθεράπευτα διαιρεμένος και χωρίς κανένα ίχνος προοπτικών για τη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης και δράσης έναντι των επερχόμενων εξελίξεων που προδιαγράφονται ενόψει της επί θύραις κρίσιμης Πενταμερούς Διάσκεψης.

Τα πολιτικά κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων εξακολουθούν να κουβαλούν στην πλάτη τους το «προπατορικό» τους αμάρτημα της διαχρονικής διχόνοιάς τους και της αποτυχίας τους να συνενώσουν –έστω και στοιχειωδώς– τις δυνάμεις τους κατά τις προηγηθείσες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, ευρωβουλευτών και τοπικών αρχόντων.

Η διάσταση και η διάσπαση αυτή επιτείνονται και επί των ημερών μας κατά τις οποίες ο αποκαλούμενος ενδιάμεσος χώρος όχι μόνο δεν κατόρθωσε να αρθρώσει έστω και έναν κοινό λόγο συνταντίληψης και συμπόρευσης για τις κρίσιμες εξελίξεις που μας αναμένουν, αλλά αντίθετα η διάσπασή του έχει διευρυνθεί με την εμφάνιση νέων κομματικών σχηματισμών «ων ουκ έστιν αριθμός».

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι τόσο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ όσο και η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη ανέλαβαν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως να τελεσφορήσουν.

  • Η μεγάλη επίσης τραγωδία για τον ονομαζόμενο ενδιάμεσο χώρο είναι η αδυναμία του να συστρατεύσει, να αξιοποιήσει και ακόμα και να εγκολπωθεί εξέχουσες, αδιάφθορες, διακεκριμένες, πολύτιμες και αξιόλογες προσωπικότητες του πολιτικού, κοινωνικού, ακαδημαϊκού και επιστημονικού περίγυρου οι οποίες μοιραία παραμένουν αναξιοποίητες και ανεκμετάλλευτες και τις οποίες κρίνω περιττό να αναφέρω ονομαστικά.

Θεωρώ και ελπίζω ότι έστω και τώρα οι καθιερωμένες ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων του χώρου πέραν του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ θα μπορέσουν να αναδείξουν τις κοινές συνισταμένες τους και θα βρουν τα κανάλια επικοινωνίας για να συμφωνήσουν και να διαμορφώσουν από κοινού ένα τουλάχιστον κοινό μνημόνιο συναντίληψης για την αντιμετώπιση των ραγδαίων εξελίξεων που θα μας κατακλύσουν, ακριβώς όπως το προδιέγραψε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ως «τσουνάμι» αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση και για διαφορετικούς λόγους.

Διαφορετικά, θα είναι όλοι υπόλογοι έναντι της Ιστορίας και της πατρίδας μας. Επί δικαίων και αδίκων.

*Μέλος του Κινήματος Αλληλεγγύη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Την ώρα που ο Μεβλούτ εξηγούσε το όραμα του, ο Ταγίπ έγινε πυρ και μανία με μια απόφαση στην κατεχόμενη Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: