Newsweek: Απόπειρα μεταναστών να εισέλθουν στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

FILE PHOTO: Παιδάκι στο camp του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, που διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ




Το άρθρο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του περιοδικού Newsweek με τίτλο “Tension Between Greece and Turkey Escalating Over Unauthorized Migration”.

Αναφέρεται   σε νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λόγω μεταναστευτικών εισροών με τη συνδρομή της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Αssociated Ρress, το Ελληνικό Λιμενικό ανέφερε ότι την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, σημειώθηκαν 6 περιστατικά απόπειρας μετάβασης μεταναστών με βάρκες στα Ελληνικά χωρικά ύδατα με τη συνοδεία σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής τα οποία και παρενόχλησαν σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού.

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι «είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι μετανάστες ξεκίνησαν από τις Τουρκικές ακτές και ότι -δεδομένης της υποστήριξης από την Τουρκία- δεν κινδύνεψαν». Ο κ.Μηταράκης κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, να παραλάβει αυτούς τους μετανάστες καθώς και να τηρήσει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Επισημαίνεται ότι τα περιστατικά έλαβαν χώρα βορειανατολικά της Λέσβου και σύμφωνα με το Ελληνικό Λιμενικό, καμία από τις βάρκες που μετέφεραν περίπου 300 μετανάστες δεν κατόρθωσε να εισέλθει στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ελλάδα και Τουρκία έχουν αλληλοκατηγορηθεί στο παρελθόν για ζητήματα παράνομης μετανάστευσης. Η Τουρκική Ακτοφυλακή όπως και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει το Ελληνικό Λιμενικό ότι πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις (‘pushbacks’) μεταναστών στην Τουρκία χωρίς να τους δώσει περιθώρια υποβολής αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα από την πλευρά της, αρνείται κατηγορηματικά τις ‘κατηγορίες περί επαναπροωθήσεων’ και μέμφεται την Τουρκία ότι όχι μόνο δεν πράττει τα δέοντα για την ανάσχεση των διακινητών μεταναστών αλλά αντιθέτως διευκολύνει ενεργά τους μετανάστες να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, παρατίθενται λεπτομέρειες τριών εκ των έξι περιστατικών και σημειώνεται ότι το Ελληνικό Λιμενικό ανακοίνωσε ότι «εποπτεύει επιτυχώς τα Ελληνικά και παράλληλα, τα Ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα υπό αντίξοες συνθήκες λόγω της συνεχιζόμενης Τουρκικής προκλητικότητας».

Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και ιδιαίτερα λόγω της μικρής απόστασης των νησιών της από τις Τουρκικές αρχές, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ευρώπη και ότι τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθώντας να δραπετεύσουν από τη φτώχια και τους πολέμους σε Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή, εισήλθαν στην Ευρώπη από την Τουρκία δια μέσου των Ελληνικών νησιών.

Αναφέρεται ότι το ‘Newsweek’ απευθύνθηκε στο Τουρκικό Γραφείο Διαχείρισης Μετανάστευσης για κάποια δήλωση ως προς το θέμα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση.

Το δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφία του Υπουργού κ.Μηταράκη στο γραφείο του (16/3). [

ΠΗΓΗ: NEWSWEEK, Tension Between Greece and Turkey Escalating Over Unauthorized Migration

“Βράζει” η Τουρκία: Οι απόστρατοι ναύαρχοι έχουν αναγκάσει τον Ερντογάν να τρέμει …”πραξικόπημα”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: