Παραδέχεται σχέση του AstraZeneca με θρομβώσεις, ο επικεφαλής εμβολιασμών του ΕΜΑ

File photo: Υγειονομικός προετοιμάζεται για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca στο Τορίνο, Ιταλία. EPA/ALESSANDRO DI MARCO




Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο διεθνής θόρυβος για το ενδεχόμενο το εμβόλιο της AstraZeneca να ενοχοποιείται για αιματολογικές θρομβώσεις, αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Φαρμάκων δηλώνει σήμερα πως πράγματι υπάρχει σύνδεση, χωρίς ωστόσο να είναι σαφής μέχρι τώρα η αιτία.

Η είδηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΕΜΑ ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει σχετικά και ότι οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα αύριο.

Πάντως, όπως μεταδίδει το “Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων”, κορυφαίο στέλεχος του ΕΜΑ διατυπώνει το συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση του εμβολίου αυτού με τις θρομβώσεις, τονίζοντας πως η αιτία δεν είναι σαφής.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν αναφέρει το όνομα του αξιωματούχου, αλλά σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “Il Messagero” ο επικεφαλής εμβολιασμών του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι είπε  ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση.

«Υπάρχει μια σύνδεση, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς προκαλείται» συμπλήρωσε ο Καβαλέρι, προσθέτοντας ότι ο σύνδεσμος αυτός του εμβολίου με τις θρομβώσεις, θα επιβεβαιωθεί από τον Οργανισμό τις επόμενες ώρες.

Aύριο οι ανακοινώσεις ΕΜΑ λέει η Κυριακίδου

ο απόγευμα της Τετάρτης αναμένονται οι όποιες νεότερες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Συγκεκριμένα η Επίτροπος ανακοίνωσε με ανάρτησή της ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον ΕΜΑ σε σχέση με την αξιολόγηση φαρμακοεπαγρύπνησης του εμβολίου της AstraZeneca και πως το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αναμένεται αργά την Τετάρτη.

Η ανακοίνωση του ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δηλώνει στην ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων, αφού στέλεχος του οργανισμού δήλωσε σήμερα στον Τύπο ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση.

Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του EMA. Απόφαση για το θέμα θα ανακοινωθεί αύριο ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από AFP και ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Αθανασίου-Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη GOOGLE NEWS

«Εμβόλιο των φτωχών» από αυγά κότας, υπό δοκιμή σε τέσσερις χώρες: Αποτελεσματικό και φθηνό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: