Μόνον ένα Πρόεδρο πρέπει να έχει η ΕΕ, λέει ο Βέμπερ: Και έναν υπουργό Εξωτερικών

File photo: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δέχεται ασπασμό από τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, στο Ευρωκοινοβύλιο, στο Στρασβούργο. EPA, PATRICK SEEGER




Στο πλαίσιο των συζητήσεων για τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μάνφρεντ Βέμπερ τάσσεται υπέρ ενός μόνο προέδρου στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα πρόσωπο για να την εκπροσωπεί στον κόσμο και το πρόσωπο αυτό πρέπει να μιλά με μια φωνή», είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ σε σημερινή συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Η σημερινή κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ενισχύει την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να θεωρηθεί μόνο ένα ενδιάμεσο βήμα», δήλωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός.

  • Μετά το ταξίδι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Τουρκία προέκυψε μια ανοιχτή διαμάχη, την οποία είχε επικρίνει ο Βέμπερ.

«Η ΕΕ πρέπει να γίνει ικανότερη να δρα όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική. Ένας πραγματικός υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα. Ένας οδικός χάρτης για μια ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση εντός του ΝΑΤΟ με πραγματικά ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις είναι επίσης απαραίτητος», πρόσθεσε στη συνέντευξή του στο dpa.

Ο Βέμπερ έκανε τις δηλώσεις του πριν από την ομιλία της καγκελάριου Μέρκελ στο συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο θα δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ με τη συμμετοχή πολιτών.

  • «Αυτό το συνέδριο θα είναι μια “πλατφόρμα όσων λαμβάνουν αποφάσεις”. Δεν πρέπει να ξεκινήσουμε άτολμα, αλλά με φιλοδοξία χωρίς να προδιαγράφουμε το αποτέλεσμα», τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ.

Όταν ρωτήθηκε τι τον ενοχλεί προσωπικά στην ΕΕ απάντησε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως είναι πολύ μακριά από τους πολίτες. Η εντύπωση η οποία δίνεται μερικές φορές είναι ότι η πραγματική ζωή δεν γίνεται αντιληπτή στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική και πιο ικανή να δρα, και γι΄ αυτό χρειάζεται περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες σε ορισμένους τομείς. Η πανδημία δείχνει επίσης ότι εάν πάρα πολλοί είναι υπεύθυνοι ταυτόχρονα, απαιτείται πολύς χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις και οι ευθύνες γίνονται δυσδιάκριτες».

Mε πληροφορίες από dpa μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Στο υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα κλήθηκε ο αναπληρωτής Πρέσβης των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: