Μήνυμα Χριστοδουλίδη για την επέτειο της 1ης Απριλίου: Έκκληση για συλλογικότητα με στόχο τον τερματισμό της κατοχής

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την ομιλία του στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου. ΚΥΠΕ, Φανίτσα Ζαννέτου




Έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και το σύνολο του κυπριακού λαού, να εργαστούν συλλογικά ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα που να τερματίζει την κατοχή της πατρίδας μας, απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε ομιλία του στη δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πως μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο, θα είναι επιτυχία για όλους.

«Σήμερα δεκάδες χρόνια από τη θυσία των συμπατριωτών μας, αναλογιζόμαστε την πορεία του κυπριακού ελληνισμού και με σύνεση και αποφασιστικότητα αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, τη διαφύλαξη της εθνικής μας αξιοπρέπειας και την υπεράσπιση των απαράγραπτων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού στο σύνολο του που καταπατούνται από τον Αττίλα», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι «σε αυτόν τον αγώνα χρειαζόμαστε ομοψυχία. Για να επιτύχουμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας χωρίς κατοχικά στρατεύματα και διαχωριστικές γραμμές, για να διαμορφώσουμε συνθήκες ειρήνης και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ευοίωνο μέλλον, επιβάλλεται, ενδεχομένως όσο ποτέ άλλοτε, να είμαστε ενωμένοι».

Όλοι οφείλουμε, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης «να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο του διαλόγου, χωρίς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς, να αναγνωρίσουμε πως όλοι αγωνιζόμαστε για το καλό αυτής της πατρίδας» αφού κανείς όπως είπε «δεν επιθυμεί ή δεν θα πρέπει να επιθυμεί περισσότερο από μας, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».

Το μήνυμα προς όλους, ειδικότερα αυτή την περίοδο που πλησιάζουμε και τις βουλευτικές εκλογές, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών «είναι ότι μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο, θα είναι επιτυχία για όλους μας, ενώ μια ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι κάτι αρνητικό για όλους. Γι’ αυτό το κάλεσμα προς όλους, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προς το σύνολο του κυπριακού λαού, με αφορμή τους εορτασμούς για τις εθνικές επετείους, είναι να εργαστούμε όλοι μαζί, συλλογικά, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που να τερματίζει επιτέλους την κατοχή της πατρίδας μας».

Ένα σχέδιο λύσης, ανέφερε «που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, και θα δημιουργεί μέλλον και ελπίδα σε τούτο τον τόπο. Μόνο ενωμένοι και συνεργαζόμενοι μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για επίλυση του εθνικού μας ζητήματος και επανένωση της πατρίδας μας, χωρίς έριδες και με τη σύμπνοια να πρυτανεύει πάντα στο τέλος» είπε και πρόσθεσε πως «ηθική μας επιταγή και φόρος τιμής απέναντι στους ήρωες του ’55 είναι να αντλήσουμε κουράγιο και να εμπνευστούμε από τη δική τους άδολη αγάπη προς την πατρίδα ώστε να μη σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση».

Αναφερόμενος στην επέτειο της 1ης Απριλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών, είπε πως «ανέτειλε και πάλι σήμερα η περίλαμπρη μέρα της επετείου ενός αγώνα ένδοξου όπως είναι όλοι οι αγώνες κι όλες οι μάχες που δίνονται με κίνητρα αγνά, για τα μεγάλα ιδανικά, της ελευθερίας, της εθνικής αξιοπρέπειας, της αυτοδιάθεσης» κια συμπλήρωσε:

  • «Γρηγόρης Αυξεντίου, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Κυριάκος Μάτσης, Μιχαλάκης Καραολής και τόσοι άλλοι αγωνιστές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών αντέταξαν το σθένος της ελληνικής ψυχής απέναντι σε μια παντοδύναμη βρετανική αυτοκρατορία που με θράσος και αλαζονεία θεώρησε ότι μπορούσε να συνεχίσει να αγνοεί το διαχρονικό παλλαϊκό αίτημα των Κυπρίων, το εκπεφρασμένο πολλάκις μέσα από επιστολές, υπομνήματα, δημοψηφίσματα και άλλα ειρηνικά διαβήματα για Ένωση με την Ελλάδα».

Η Ένωση συνέχισε «θα αποτίνασσε τον αγγλικό ζυγό και θα επέτρεπε στην Κύπρο να αναπνεύσει αέρα ελευθερίας ύστερα από αιώνες υποδούλωσης στους διάφορους κατακτητές, πρώτα από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, ύστερα τους Ναΐτες, τους Λουζινιανούς, τους Ενετούς, τους Τούρκους και εν τέλει τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Με τον Εθνάρχη Μακάριο στην πολιτική ηγεσία και τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή στην στρατιωτική ηγεσία, συνέχισε «τα παλικάρια της ΕΟΚΑ, θα πάρουν την 1η Απριλίου του 1955 τον δρόμο, ν’ ανεβούν τα σκαλοπάτια που οδηγούν στη λευτεριά».

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη «σημαντική συνεισφορά της Αραδίππου στους αγώνες της πατρίδας για ελευθερία, αφού μετρά πεσόντες, αγνοούμενους, τραυματίες, αιχμάλωτους κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, κατά την τουρκική εισβολή του ’74 αλλά και βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Αραδίππου όπως και ολόκληρη η Κύπρος δεν έμεινε ασφαλώς αμέτοχη και στην εξέγερση των Ελλήνων το 1821» αφού έντεκα εθελοντές από την Αραδίππου πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων με θάρρος και αυτοθυσία.

Εξάλλου σε δηλώσεις του μετά τη δοξολογία ο κ. Χριστοδουλίδης απέτισε «τιμή και δόξα στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Ήταν ο δικός τους αγώνας που οδήγησε στην μεγαλύτερη επιτυχία του κυπριακού λαού, στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια Κυπριακή Δημοκρατία που και σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρότατες προκλήσεις».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Φανίτσα Ζαννέττου
Λάρνακα, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: