Μεταξύ της Ούρσουλας και του Μισέλ: Η εμφανώς δύσκολη σχέση και η προσβολή από τον Ερντογάν…

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα. Copyright: European Union
O Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Clément Beaune, προσπάθησε να μειώσει την πίεση στον Σαρλ Μισέλ (Charles Michel), του οποίου η υποψηφιότητα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθήθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν γράφει στην εφημερίδα, Le Figaro η Anne Rovan 

«Πρόκειται για προσβολή εκ μέρους της Τουρκίας. Υπήρξε μια μορφή παγίδας (…) Μεταξύ εκείνου που έβαλε την παγίδα και εκείνου που έπεσε στην παγίδα, προτιμώ να βάλουμε την ενοχή σε αυτόν που έβαλε την παγίδα», δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο “Grand Jury RTL-Le Figaro-LCI”,

Η υπόθεση της Άγκυρας, ωστόσο, αποκάλυψε τις χρόνιες δυσκολίες ενός διδύμου που δεν λειτουργεί. «Η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί. Το ότι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ δύο θεσμικών πόλων είναι φυσιολογικό. Χρειάζεται κάποιο στρες στο σύστημα, αλλά εδώ υπάρχει κάτι που δεν λειτουργεί. Μέχρι στιγμής, δεν είχε αντίκτυπο», δήλωνε ήδη από το 2020 διπλωμάτης, με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ να το επιβεβαιώνει, αναφέροντας: «Για να λειτουργήσει αυτή η σχέση, χρειάζεται λίγη χημεία. Και δεν έχουν επιτύχει αυτήν τη χημεία.»

Ωστόσο, οι δύο ηγέτες κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα σε δύσκολα και ευαίσθητα θέματα, όπως το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης ή το κλίμα, όχι όμως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Προφανώς, αυτός ο δικέφαλος οργανισμός δεν διευκολύνει τα πράγματα, ανάμεσα σε δύο προσωπικότητες με ισχυρούς χαρακτήρες και πολύ δυνατό εγώ, με αποτέλεσμα οι κριτικές να ρέουν εδώ και μήνες και από τις δύο πλευρές.

«Η Επιτροπή θέλει να είναι γεωπολιτική. Το πρόβλημα έγκειται στο ό,τι μερικές φορές αυτό αποσπά την προσοχή από τα θέματα της. Στην αρχή της κρίσης του Covid, ασχολούταν περισσότερο με την Τουρκία και την Ελλάδα, με την Angela Merkel πίσω », δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. «Ο Charles Michel θέλει να παίζει σόλο. Είναι νέος. Θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή τη θέση για να οικοδομήσει ένα πολιτικό μέλλον. Ο Herman Van Rompuy και ο Donald Tusk, οι προκάτοχοί του, ήταν βετεράνοι. Προωθούσαν τη συναίνεση. Δεν ήταν πρωταγωνιστές», απαντούν από την πλευρά του Προέδρου του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας ο ενδιαφερόμενος ίσως να έχασε «την επανεκλογή του από τους 27, το Μάρτιο του 2022», ωστόσο, διπλωμάτης παρατηρεί:

«Το επεισόδιο της Άγκυρας δεν ήταν καλό και αυτό πρέπει να οδηγήσει στον επαγγελματισμό αυτού τους είδους επισκέψεων. Αλλά ας μην βγάλουμε υπερβολικά συμπεράσματα». Αν δεν υπάρξει νέα καταστροφή, ένα τέτοιο σενάριο δεν φαίνεται πολύ αξιόπιστο. Το Μάρτιο του 2022, η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Emmanuel Macron, ο οποίος θα είναι εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του, να επιτρέψει στην ΕΕ ένα τέτοιο θέαμα.

Ωστόσο, ο Charles Michel έχει κάθε συμφέρον να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με τον Ursula von der Leyen και να βελτιώσει την εικόνα του, που υπέστη ζημιές από το «Sofagate».

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Anne Rovan – Entre von der Leyen et Michel, une relation notoirement difficile

Το Κάιρο σταμάτησε τις επαφές με την Άγκυρα: Απαιτεί να φύγουν άμεσα οι Τούρκοι από τη Λιβύη, και όχι μόνο…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: