Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Άνδρο: Πνέουν ισχυροί άνεμοι, εκκενώνονται χωριά

File photo: Μεγάλες διαστάσεις πήρε χθες η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ρέματα στο νησί της Ανδρου όπου συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Φωτογραφία από το fb του δημάρχου Δημήτρη Λότσαρη




Δύο οικισμοί εκκενώθηκαν ενώ συζητείται η εκκένωση και ενός ακόμα, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται από τα ξημερώματα στην περιοχή Ρέματα του νησιού.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκκενώθηκαν προληπτικά ο οικισμός Ρέματα και ο οικισμός Ατένι, ενώ σε επιφυλακή είναι οι κάτοικοι και του οικισμού Άρνη, καθώς πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι και είναι πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται από την Πυροσβεστική, η απομάκρυνση των κατοίκων είναι προληπτική, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει κοντά στους οικισμούς, αλλά μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα και θα διερευνηθούν μετά την κατάσβεση, ενώ φήμες ότι ξεκίνησε από ΙΧ που άρπαξε φωτιά δεν ευσταθούν καθώς αυτό συνέβη σε άλλη περιοχή.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της νύχτας τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι, από σπίθες που πετάχτηκαν, ο επικεφαλής του πυροσβεστικού κλιμακίου της Άνδρου, ο οποίος όμως παραμένει στο μέτωπο της πυρκαγιάς και επιχειρεί κανονικά μαζί με τους άλλους πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, λίγο πριν από τη 01.30 σήμερα τα ξημερώματα σε πολύ δύσβατη περιοχή με σχίνα και πουρνάρια και πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

Από την πρώτη στιγμή επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, καθώς και οχήματα εθελοντών, ενώ από το πρωί συμμετέχουν δύο αεροσκάφη, ενώ με ελικόπτερο μεταφέρθηκε και ένα αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα.

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Άνδρο 

Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Άνδρο, ενώ με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, μεταβαίνει στο νησί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που θα διερευνήσει τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα στην περιοχή Ρέματα έχει πάρει διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί σε μεγάλη έκταση, ενώ συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, για αυτό με εντολή του Αρχηγού του Σώματος, Στέφανου Κολοκούρη, μεταφέρθηκε στην Άνδρο και δεύτερο αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα.

Επίσης στις 13.00 αναχώρησε πλοίο από την Ραφήνα, το οποίο μίσθωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να μεταφέρει 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα από την Αθήνα.

Έτσι, συνολικά θα επιχειρούν στην πυρκαγιά 55 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της ΕΜΑΚ, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα (ένα του ΠΣ και ένα του Στρατού).

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και εθελοντές με δικά τους οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Όπως διευκρινίστηκε δεν απειλούνται άμεσα μέχρι στιγμής οι οικισμοί Ρέματα και Ατένι που εκκενώθηκαν νωρίτερα, ωστόσο οι κάτοικοι παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για έξοδο το Πάσχα με self test: Το μελετά η επιτροπή ειδικών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: