Με εντολή Μακρόν συνελήφθησαν 10 καταδικασμένα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών: Η Ιταλία ζητάει 200

File Photo: H ιταλική εφημερίδα γράφει πως ο Ντράγκι έχει έρθει ήδη σε επαφή με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Συλλήψεις από το παρελθόν στη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να διευθετήσει μια παλιά αντιδικία με τη Ρώμη αναφορικά με καταδικασμένα πρώην μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Γαλλία.

Προφανώς η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη με τη νέα σχέση μεταξύ των δύο κρατών που οικοδομεί τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος της Γαλλίας με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Ανακοινώθηκε η σύλληψη δέκα εξ αυτών σήμερα Τετάρτη, από τους οποίους οι επτά έχουν τεθεί υπό κράτηση και άλλοι τρεις καταζητούνται. Όλοι τους είχαν καταδικαστεί στην Ιταλία για τρομοκρατικές ενέργειες τις δεκαετίες ‘70 και ‘80.

Η απόφαση να προσαχθούν στη δικαιοσύνη αυτοί οι δέκα, «έπειτα από αιτήματα της Ιταλίας τα οποία αφορούσαν 200 άτομα», «ελήφθη από τον πρόεδρο και εντάσσεται απολύτως στο ‘δόγμα Μιτεράν’» (του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, 1981 -995) που χρονολογείται από το 1985 και το οποίο προβλέπει την παροχή ασύλου σε πρώην μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών, με εξαίρεση όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα αίματος, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Η κατάρτιση αυτού του καταλόγου με δέκα ονόματα αποτελεί καρπό «σημαντικής, διμερούς προπαρασκευαστικής δουλειάς, πολλών μηνών, η οποία οδήγησε σε αυτούς που είχαν διαπράξει τα πιο σοβαρά εγκλήματα. Ο πρόεδρος επιθυμεί να διευθετήσει το θέμα, όπως ζητά η Ιταλία εδώ και χρόνια», πρόσθεσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών Κάρλο Σιμπίλια χαιρέτισε στο Twitter «ένα ιστορικό αποτέλεσμα».

Ιταλικό αίτημα εδώ και χρόνια

Η έκδοση των ακροαριστερών μαχητών που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Γαλλία μετά τα «μολυβένια χρόνια» στην Ιταλία, μια περίοδο που σημαδεύτηκε από τις επιθέσεις και τη βία των Ερυθρών Ταξιαρχιών, κυρίως από το 1968 έως το 1982, αποτελεί αίτημα της Ιταλίας εδώ και χρόνια, στο οποίο η Γαλλία δεν είχε υποχωρήσει παρά εν μέρει.

Από το 1982 το Παρίσι έχει υπογράψει δύο εντάλματα έκδοσης υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ: αυτό του Πάολο Περσιτσέτι το 1995, που εκδόθηκε στην Ιταλία το 2002, και αυτό του Τσεζάρε Μπατίστι το 2004, του πλέον καταζητούμενου ακροαριστερού μαχητή ο οποίος ζούσε στη Γαλλία από το 1990. Το 2004 κατέφυγε στο εξωτερικό και τελικά συνελήφθη στη Βολιβία.

«Να μην μείνουν ατιμώρητα τα εγκλήματα»

Το 2008 ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε να μην εκδώσει το πρώην μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών Μαρίνα Πετρέλα, η οποία έχει καταδικαστεί σε ισόβια στην Ιταλία, λόγω της κατάστασης της υγείας της. Η Πετρέλα είναι μία από τους ακτιβιστές που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία.

Η Ιταλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια είχε αποστείλει επισήμως στις 8 Απριλίου στον Γάλλο ομόλογό της Ερίκ Ντιπόν- Μορετί “το έκτακτο αίτημα των ιταλικών αρχών να μην μείνουν ατιμώρητες οι επιθέσεις των Ερυθρών Ταξιαρχιών”. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τα εγκλήματα κάποιων μελών της οργάνωσης κινδυνεύουν να παραγραφούν.

Όπως ανέφεραν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος του τόνισε τη σημασία της υπόθεσης για τη Ρώμη.

Τώρα η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την έκδοσή τους στην Ιταλία ανά περίπτωση.

Τα πρώην μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών θα πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου στο Παρίσι ώστε να αποφασιστεί αν θα παραμείνουν υπό κράτηση ή θα αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους μέχρι να εξεταστεί το ένταλμα για την έκδοσή τους στην Ιταλία, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

«Προδοσία»

Η υπόθεση αυτή ήρθε ξανά στη δημοσιότητα το 2019 όταν επέστρεψε στην Ιταλία ο Τσεζάρε Μπατίστι, ο οποίος συνελήφθη στη Βολιβία, έπειτα από 40 χρόνια που κρυβόταν στη Γαλλία και στη συνέχεια στη Βραζιλία.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι είχε δηλώσει ότι η Γαλλία προσφέρει καταφύγιο επί δεκαετίες «σε δολοφόνους που σκότωσαν αθώους» και ζήτησε να επιστρέψουν στην Ιταλία «καμία 15αριά Ιταλοί τρομοκράτες που έχουν καταδικαστεί αλλά ζουν ωραία ζωή στη Γαλλία».

Οι άλλοι συλληφθέντες είναι ο Τζόρτζιο Πιετροστέφανι, ο Ναρτσίζο Μανέντι, η Ρομπέρτα Καπέλι, ο Έντσο Καλβίτι, ο Τζοβάνι Αλιμόντι και ο Σέρτζιο Τορνάγκι. Οι τρεις που καταζητούνται ακόμη είναι οι Μαουρίτσιο Ντι Μάρτσιο, Λουίτζι Μπεργκαμίν και Ραφαέλε Βεντούρα.

«Πρόκειται για μια ανείπωτη προδοσία από τη Γαλλία. Είμαι αγανακτισμένη και δεν έχω λόγια για να περιγράψω αυτή την επιχείρηση», κατήγγειλε η Ιρέν Τερέλ δικηγόρος πέντε από τους επτά συλληφθέντες.

«Από τη δεκαετία του 1980 οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται υπό την προστασία της Γαλλίας, ξανάφτιαξαν τη ζωή τους εδώ πριν από 30 χρόνια και εγκαταστάθηκαν υπό τα βλέμματα όλων με τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους (…) και τα ξημερώματα ήρθαν να τους αναζητήσουν, 40 χρόνια μετά τα γεγονότα; Είναι ανείπωτο και απαράδεκτο νομικά», τόνισε.

Ικανοποίηση από τον Μάριο Ντράγκι

Η έρευνα και η όλη επιχείρηση που οδήγησαν στην σύλληψη επτά ιταλών πρώην τρομοκρατών σήμερα στο Παρίσι ονομάσθηκε «κόκκινες σκιές».

O Iταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εξέφρασε «ικανοποίηση για την απόφαση της Γαλλίας να δώσει πράσινο φως στις δικαστικές διαδικασίες -έπειτα από σχετικό ιταλικό αίτημα- που αφορούν άτομα τα οποία ευθύνονται για σοβαρότατες τρομοκρατικές πράξεις» διότι «η πληγή που δημιούργησαν είναι ακόμη ανοικτή».

«Η μνήμη των βάρβαρων αυτών πράξεων είναι ζωντανή στη συνείδηση των ιταλών. Εγώ και όλη η κυβέρνηση συνεχίζουμε να συμπάσχουμε με τους συγγενείς των θυμάτων, τιμώντας, με συγκίνηση, την θυσία των θυμάτων», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η Ιταλίδα υπουργός δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπρια από την πλευρά της πρόσθεσε ότι «η απόφαση αυτή της Γαλλίας είναι ιστορική και απαλείφει κάθε εμπόδιο που συναντούσε η δικαιοσύνη στην όλη πορεία της». «Η υπόθεση αυτή για την Ιταλία αποτελεί βαθιά πληγή, εξαιτίας του βαρύτατου φόρου αίματος και της επίθεσης στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας»

Με πληροφορίες από AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ // Θ. Ανδρεάδης – Συγγελάκης
Ρώμη, Ιταλία
Παρίσι, Γαλλία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Συνεχίζει τα αντίποινα η Ρωσία: Απελάσεις διπλωματών από τέσσερις χώρες της ΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: