Μαζί Ελλάδα και Ισραήλ: Η Ιερουσαλήμ επιδιώκει να αποκτήσει μέσω της Αθήνας έρεισμα στην Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργό; του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. EPA, DEBBIE HILL / POOL




Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ αποτελεί παράδειγμα της προσέγγισης των δύο χωρών την τελευταία δεκαετία, αναφέρουν στην εφημερίδα FAZ οι δημοσιογράφοι Michael Martens, Jochen Stahnke.

Η Ελλάδα παρακινείται προς αυτή την κατεύθυνση εξαιτίας της ολοένα και πιο επιθετικής στάσης της Άγκυρας. Η προσέγγιση των δύο χωρών δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο των ΗΠΑ ως εγγυητή της ασφάλειας, αλλά να τον συμπληρώσει, σύμφωνα με τον ισραηλινό πρέσβη στην Ελλάδα Yossi Amrani.

Στην Αθήνα τονίζουν επίσης ότι οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις συμπληρώνουν τις ελληνοαμερικανικές. Μετά την αγορά των S-400 από την Τουρκία, κύκλοι της Ουάσιγκτον βλέπουν να προκύπτει ένα κενό ασφάλειας και η Ελλάδα είναι ο φυσικός σύμμαχος των ΗΠΑ για να το καλύψει.

Η Αθήνα βλέπει το Ισραήλ ως κεντρικό σύμμαχο για την οικοδόμηση της ελληνικής αμυντικής ισχύος. Το Ισραήλ από την πλευρά του δεν λαμβάνει θέση στη διένεξη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και δε θεωρεί ότι η συνεργασία με την Ελλάδα στρέφεται κατά της Άγκυρας.

Η Ιερουσαλήμ επιδιώκει να αποκτήσει μέσω της Αθήνας έρεισμα στην Ε.Ε. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανοεβραϊκό Συμβούλιο. Άνθρωποι που γνωρίζουν εκ των έσω σημειώνουν ότι χάρη στην Ελλάδα το Ισραήλ είναι καλά ενημερωμένο για τα κείμενα που συζητούνται στις Βρυξέλλες.

Από ελληνικής πλευράς, η προσέγγιση με το Ισραήλ σπάει τα ταμπού των περασμένων ετών και στηρίζεται από όλες τις κυβερνήσεις από την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου το 2010 μέχρι σήμερα. Για την Ελλάδα δεν είναι σημαντική μόνο η στρατιωτική συνεργασία, αλλά και η ενεργειακή, τόσο σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, όσο κα την ηλεκτρική ενέργεια.

ΠΗΓΗ: FAZ – Michael Martens, Jochen Stahnke – Wer ist Freund, wer Feind?

Μιχάλης Ιγνατίου σε Omega TV: Μεγάλες οι ευθύνες του Γκουτέρες, έπρεπε να απορρίψει την τουρκική πρόταση ΑΜΕΣΩΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: