Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στην απόφαση του Τζο Μπάιντεν για την στρατηγική του στο Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανεβαίνει τις σκάλες του προεδρικού ελικοπτέρου Marine One, στο Λευκό Οίκο. EPA, Stefani Reynolds, POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει καλά καλά το μελάνι των δημοσιογράφων μετά την επίσημη ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι θα αποσύρει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, και ήδη πυροδοτήθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από τα μέλη του Κογκρέσου.

Μπορεί η πλειοψηφία των Δημοκρατικών να υποστηρίζει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και με τους Ρεπουμπλικάνους. Παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας για την οριστική απόσυρση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από την περιοχή έως την 1η Μαΐου 2021, πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του κατέκριναν την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, η οποία ουσιαστικά δεν διαφέρει και πολύ με εκείνη του προκατόχου του.

Μέχρι στιγμής, η πιο ηχηρή αντίδραση θεωρείται εκείνη του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. Ο γερουσιαστής από το Κεντάκι, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Σώμα, χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση «σοβαρό λάθος». Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι οι τρομοκράτες δεν θα αφήσουν τις ΗΠΑ στην ησυχία τους επειδή οι πολιτικοί της κουράστηκαν να τους πολεμούν.

  • Ακόμη μια προσωπικότητα που προκάλεσε αίσθηση, είναι εκείνη της βουλευτού Λιζ Τσένι από το Ουαϊόμινγκ. Η κ. Τσένι είναι από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων καθώς κατέχει την 3η πιο ισχυρή θέση εντός του κόμματος.
  • Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατέκρινε την στρατηγική του Μπάιντεν λέγοντας πως «εκθέτει την ασφάλεια της Αμερικής».

Επιπροσθέτως η κ. Τσένι θεωρεί πως η οριστική απόσυρση από το Αφγανιστάν θα επισφραγίσει την νίκη των Ταλιμπάν και θα τους δώσει τροφή για νέα προπαγάνδα.

Η λίστα με τους αντιδρώντες μεγαλώνει, καθώς ο γερουσιαστής Τζιμ Ίνχοφ από την Οκλαχόμα, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη και εξωφρενική» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου. Ο κ. Ίνχοφ είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας και θεωρείται από τους πιο αξιοσέβαστους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς. Σε καμία περίπτωση τέτοιες δηλώσεις δεν περνούν απαρατήρητες.

Τέλος, πιστός στις θέσεις του έμεινε και ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, από την Νότια Καρόλινα. Ο Ρεπουμπλικάνος νομοθέτης είχε ανοικτούς λογαριασμούς με την προεδρία Ομπάμα καθώς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της όταν δόθηκε η εντολή αποχώρησης των στρατευμάτων από το Ιράκ.

Όσον αφορά την διαχείριση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, ο κ. Γκράχαμ ανέφερε πως οι Δημοκρατικοί απέτυχαν παταγωδώς. Σήμερα επανέρχεται με νέες δηλώσεις χαρακτηρίζοντας ως «διαβολικά επικίνδυνη» την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως με αυτή την ενέργεια ακυρώνει το «ασφαλιστικό συμβόλαιο» για τη αποτροπή μια νέας 11ης Σεπτεμβρίου.

  • Όπως όλα δείχνουν, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι διχασμένοι και σε αυτό το ζήτημα. Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει πολύ καλά πως δεν μπορεί να προχωρήσει το κόμμα με αυτόν τον ρυθμό στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Πόσο μάλλον όταν αρκετοί από εκείνους επιθυμούν την απομάκρυνσή του. Ο ίδιος προανήγγειλε αλλαγές και στήριξη σε καινούργια πρόσωπα. Προς το παρόν, μέχρι να γίνει η «εκκαθάριση» είναι υποχρεωμένος να βλέπει τον πρόεδρο Μπάιντεν να υλοποιεί πολιτικές που δεν μπόρεσε να εφαρμόσει καμία άλλη προεδρία στο παρελθόν, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

* Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης του ιστολογίου American Herald και αρθρογραφεί γνώμες και αναλύσεις στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE

Τα 3 τρισ. δολάρια του επενδυτικού πλάνου του Προέδρου Μπάιντεν που θα αλλάξουν τις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: