Κόκκινη κάρτα από 55 ομοσπονδίες στους «πλούσιους 12»: Μας στηρίζει το 66% των φιλάθλων, αντιτείνουν

Δώστε μας πίσω την Άρσενάλ μας γράφει η πινακίδα που έχουν αφήσει οι οπαδοί έξω από το γήπεδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή της ομάδας στην κίνηση των 12 πλουσίων του ποδοσφάιρου epaselect epa09146863 EPA/ANDY RAIN




Σκληραίνει κάθε ώρα η αντιπαράθεση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καθώς οι 12 στασιαστές που σύμφωνα με φήμες μπορεί να γίνουν σύντομα 10 απομονώνονται και επισήμως.

Ενώ 55 εθνικές ομοσπονδίες στηρίζουν κατηγορηματικά την UEFA, η βρετανική κυβέρνηση υπόσχεται να κάνει τη ζωή δύσκολη στις ομάδες που θα συμμετάσχουν τελικά στη νεοσύστατη European Super League, αν επιχειρήσουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Πάντως, η ίδια η νεοσύσταση οργάνωση επιμένει ότι έχει στα χέρια της πανευρωπαϊκού δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των φιλάθλων σε πέντε χώρες επικροτεί τις πρωτοβουλίες της.

Κοινή δήλωση-καταδίκη των 55 ομοσπονδιών για την European Super League

Την καταδίκη της εuρωπαϊκής Super League συμφώνησαν σήμερα, με κοινή δήλωσή τους, οι 55 ομοσπονδίες-μέλη, στο 45ο Τακτικό Συνέδριο της UEFA που πραγματοποιήθηκε στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Η δήλωση:

«Οι 55 ομοσπονδίες-μέλη και οι συμμετέχοντες στο συνέδριο της UEFA καταδικάζουν τη διακήρυξη της λεγόμενης «Super League». Το συνέδριο της UEFA επιμένει ότι η κλειστή «Super League» έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την έννοια του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος: ενωτικός, ανοιχτός, υποστηρικτικός και βασισμένος στις αθλητικές αξίες. Η UEFA και οι ομοσπονδίες-μέλη της πιστεύουν σε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό μοντέλο που βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις, αλληλεγγύη και αναδιανομή για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του παιχνιδιού προς όφελος όλων και την προώθηση ευρωπαϊκών αξιών και κοινωνικών αποτελεσμάτων.

Οι σύλλογοι που συνομώτησαν, προφανώς απέτυχαν να δουν ότι το καθεστώς τους σήμερα δεν επιτεύχθηκε μεμονωμένα, αλλά μάλλον ήταν μέρος ενός δυναμικού ευρωπαϊκού συστήματος όπου όλοι οι μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί σύλλογοι έχουν συνεισφέρει στις επιτυχίες και τις απώλειες όλων. Είναι προσβολή των ευρωπαϊκών αξιών και της αθλητικής αξίας, υποθέτοντας ότι έχουν το δικαίωμα να «χωρίσουν» και να διεκδικήσουν την κληρονομιά που όλοι έχτισαν.

Η UEFA, οι ομοσπονδίες-μέλη της και όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο στέκονται σταθερά και θα αντισταθούν σθεναρά και θα πολεμήσουν ενάντια σε αυτήν την κίνηση των ιδιοκτητών αυτών των συλλόγων και των υποστηρικτών τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Γνωρίζουμε, ηθικά, τι διακυβεύεται και θα προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο από μια εγωιστική φυλή που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το παιχνίδι. Εμείς είμαστε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτοί δεν είναι»

Premier League: «Να διακόψουν άμεσα την εμπλοκή τους»

Αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να μην υλοποιηθεί το σχέδιο δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League, δηλώνει η Premier League, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από συνάντηση με τους 14 συλλόγους της μεγάλης κατηγορίας (εκτός των έξι που έχουν υπογράψει με την ESL). Η διοργανώτρια αρχή του αγγλικού πρωταθλήματος καλεί παράλληλα τις Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι και Τότεναμ να αποχωρήσουν άμεσα από την Super League, απειλώντας έμμεσα με κυρώσεις.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Premier League, μαζί με την FA, συναντήθηκε σήμερα με τους συλλόγους, προκειμένου να συζητήσει τις άμεσες επιπλοκές από την πρόταση για τη Super League.

Οι 14 σύλλογοι ομόφωνα και κατηγορηματικά απέρριψαν τα σχέδια για τη διοργάνωση. Η Premier League εξετάζει όλες τις διαθέσιμες ενέργειες για να την αποτρέψει, καθώς και να καταστήσει τους εμπλεκόμενους υπόλογους, με βάση τους κανόνες της.

Η λίγκα θα συνεχίζει να συνεργάζεται με τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων φιλάθλων, της κυβέρνησης, της UEFA, της FA και της EFL για να προστατεύσει τα συμφέροντα του παιχνιδιού και καλεί όλους τους συλλόγους που εμπλέκονται στην προτεινόμενη διοργάνωση να διακόψουν άμεσα την εμπλοκή τους.

Η Premier League επιθυμεί να ευχαριστήσει τους φιλάθλους και τους εμπλεκόμενους για την υποστήριξή τους σε αυτό το σημαντικό ζήτημα. Η αντίδραση αποδεικνύει πόσα πολλά σημαίνει η ανοιχτή πυραμίδα και η ποδοσφαιρική κοινότητα».

Νομοθετικές πρωτοβουλίες εξετάζει η κυβέρνηση Τζόνσον

Η βρετανική κυβέρνηση «ερευνά κάθε πιθανότητα, περιλαμβανομένων νομοθετικών επιλογών», ώστε να αποτρέψει τη συμμετοχή των έξι κορυφαίων αγγλικών ποδοσφαιρικών συλλόγων στην κλειστή ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, είπε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

Σε ενημέρωση μετά από επαφή που είχε ο Βρετανός Πρωθυπουργός με αξιωματούχους των διοικητικών φορέων του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι «καμία ενέργεια δεν αποκλείεται» στην προσπάθεια να μπλοκαριστεί η εξέλιξη.

«Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταθεί αδρανής, ενώ μια μικρή χούφτα ιδιοκτητών δημιουργεί ένα κλειστό σύστημα. Ήταν ξεκάθαρος πως καμία ενέργεια δεν αποκλείεται, περιλαμβανομένων νομοθετικών επιλογών, για να διασφαλιστεί πως αυτές οι προτάσεις θα σταματήσουν», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει αποκλείσει μεταξύ άλλων την πιθανότητα να μην εκδίδονται βίζες εργασίας για τους ποδοσφαιριστές των έξι συλλόγων και να μην καλύπτεται από το κράτος η αστυνόμευση των αγώνων των ομάδων αυτών στην έδρα τους.

Στη συνάντηση με τον κ. Τζόνσον συμμετείχαν η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η Premier League, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Όλιβερ Ντάουντεν, καθώς και εκπρόσωποι φιλάθλων.

Ο εκπρόσωπος του κ. Τζόνσον είπε πως ο Πρωθυπουργός εξέφρασε «αλληλεγγύη» με τους φιλάθλους.

Εν τω μεταξύ, έγγραφα που έχουν δει οι Financial Times αποκαλύπτουν πως η δομή της Σούπερ Λίγκας θα είναι αντίστοιχη των μεγάλων κλειστών αμερικανικών πρωταθλημάτων.

Άλλα δημοσιεύματα στη Βρετανία αναφέρουν πως οι 12 σύλλογοι έχουν υπογράψει συμβόλαια που τους δεσμεύουν σε συμμετοχή στην κλειστή λίγκα για 23 χρόνια.

Πάντως, στα ΜΜΕ της χώρας έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι τουλάχιστον δύο από τους ‘Big Six’, συγκεκριμένα η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι, κάνουν δεύτερες σκέψεις μετά από τις έντονες αντιδράσεις.

Αλ Κελαϊφί: Τίποτε χωρίς υποστήριξη από την UEFA

Ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί, πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία δεν βρίσκεται μεταξύ των 12 ιδρυτικών συλλόγων της European Super League, δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρόταση χωρίς την υποστήριξη της UEFA δεν θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο.

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε πρόταση χωρίς την υποστήριξη της UEFA, ενός οργανισμού που εργάζεται για να προωθήσει τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για σχεδόν 70 χρόνια, δεν επιλύει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ποδοσφαιρική κοινότητα, αλλά αντλείται από το συμφέρον» είπε ο Αλ Κελαϊφί, μετά την επανεκλογή του στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA, ενώ πρόσθεσε ότι η Παρί Σεν Ζερμέν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Με φανέλες αποδοκιμασίας της ESL η Κάντιθ απέναντι στη Ρεάλ

Στα βήματα της Λιντς σκοπεύει να βαδίσει η Κάντιθ, ενόψει της αυριανής (21/4) αναμέτρησης της La Liga με τη Ρεάλ. Οι ποδοσφαιριστές του Μαρσέλο Μπιέλσα παρατάχθηκαν στο χθεσινό (19/4) παιχνίδι της Premier League με τη Λίβερπουλ φορώντας φανέλες που έγραφαν “Νικήστε στο γήπεδο. Το ποδόσφαιρο είναι για τους φιλάθλους”, εκφράζοντας με αυτό το μήνυμα τη διαφωνία τους για τα σχέδια δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League.

Η ιδέα της Λιντς άρεσε σε πολύ κόσμου, εντός και εκτός Αγγλίας, και αναμένεται να βρει αρκετούς μιμητές. Όπως αναφέρει η Marca, οι παίκτες της Κάντιθ έχουν αποφασίσει να φορέσουν αντίστοιχα μπλουζάκια στο αυριανό ματς με τη Ρεάλ, η οποία πρωτοστατεί στη σύσταση της ESL, ενώ σε ανάλογες κινήσεις είναι πιθανό να προβούν κι άλλες ομάδες της La Liga, αλλά και της δεύτερης κατηγορίας του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Δημοσκόπηση για την ESL: το 66% είναι σύμφωνο με τη νέα διοργάνωση

Mπορεί οι φίλαθλοι, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, να διαμαρτύρονται για την δημιουργία της European Super League, να ετοιμάζουν ακόμη και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, όμως η δημοσκόπηση της Opinionway για την ESL δείχνει ότι το 66% των Ευρωπαίων οπαδών εγκρίνει τη νέα διοργάνωση.

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από δείγμα 4.063 φιλάθλων, ηλικίας από 15 έως 65 ετών και από πέντε διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο), όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα Mundo deportivo.

Μεταξύ των φιλάθλων κάθε συλλόγου, οι περισσότεροι υποστηρικτές βρίσκονται στη Μάντσεστερ Σίτι (87%), ενώ ακολουθούν Ρεάλ Μαδρίτης (86%), Παρί Σεν Ζερμέν (84%), Μίλαν (80%) και Μπαρτσελόνα (77%).

Από την άλλη πλευρά, οι πιο… απρόθυμοι φίλαθλοι είναι εκείνοι της Ντόρτμουντ (59%), μπροστά από αυτούς της Τότεναμ (60%) και της Λιόν (65%).

Σχετικά με τις ηλικιακές ομάδες, οι νεότεροι είναι πιο υποστηρικτικοί. Οι φίλαθλοι μεταξύ 15 και 24 ετών υποστηρίζουν τη νέα διοργάνωση κατά 73%, ο αριθμός αυξάνεται στο 76% μεταξύ των οπαδών 25-34 ετών, ενώ οι φίλαθλοι μεταξύ 35-49 ετών φτάνουν στο 71%.

Μεταξύ των χωρών προέλευσης, οι πιο υποστηρικτικοί στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League είναι οι Ισπανοί φίλαθλοι, με 76%, μπροστά από τους Ιταλούς (72%) και τους Γάλλους (71%).

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές από τη Γερμανία είναι στο 57% και εκείνοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, με έξι συλλόγους να εκπροσωπούνται στην ESL, στο 59%.

HJ με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ // Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, Βρετανία,
Παρίσι, Γαλλία,
Μοντρέ, Ελβετία,
Μαδρίτη – Βαρκελώνη, Ισπανία

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

FIFA και UEFA απειλούν να συντρίψουν τους 12… κινηματίες: Πάντως η διαφορά στα λεφτά είναι μεγάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: