Κόκκινα δάνεια: Μεγάλη μείωση στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

File Photo To έμβλημα το ευρώ έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας EPA/BORIS ROESSLER μέσω ΚΥΠΕ




Στο 25,54% μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο δ’ τρίμηνο του 2020 από 28,85% στο γ’ τρίμηνο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,63% από 2,82%.

Παραμένουν, ωστόσο, πολλαπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε στο 2,63% – το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015 που άρχισε η δημοσίευση των στοιχείων αυτών από την ΕΚΤ – έναντι  2,82% στο τρίτο τρίμηνο.

Σε απόλυτο ύψος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών ανέρχονταν σε 53,68 δισ. ευρώ έναντι συνολικού όγκου δανείων 210,16 δισ. ευρώ. Στην Ευρωζώνη, το σύνολο των NPLs υποχώρησε στα 443,54 δισ. ευρώ με το σύνολο των δανείων να ανέρχεται σε 16,89 τρισ. ευρώ.

Αλλαγή εικόνας μετά το τέλος των moratoria

H εικόνα, πάντως, για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα, καθώς λήγουν τα μορατόρια που έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς δανειολήπτες να αναστείλουν την πληρωμή των δόσεων τους, χωρίς τα δάνεια να καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα. Τη δυνατότητα αυτή είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) λόγω της πανδημίας, προβλέποντας ότι τα μορατόρια δεν θα μπορούν να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των εννιά μηνών.

Τα μορατόρια που έδωσαν οι ελληνικές τράπεζες αφορούν σε δάνεια ύψους αρκετά πάνω από τα 20 δισ. ευρώ, από τα οποία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά ότι περίπου 8-10 δισ. ευρώ θα γίνουν «κόκκινα». Πάντως, η νέα γενιά τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων στο πλαίσιο του «Ηρακλής 2», το οποίο πήρε την Παρασκευή το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, αναμένεται να διατηρήσει τις τράπεζες σε τροχιά περαιτέρω σημαντικής μείωσης των NPLs.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης κατόρθωσαν να βελτιώσουν τους δείκτες τους χάρη κυρίως στις κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια που χορηγούσαν. Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι η πραγματική εικόνα θα φανεί μετά την πανδημία και την άρση των μέτρων στήριξης, ενώ τόνισε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν προετοιμασθεί και έχουν ανεπαρκή συστήματα προειδοποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι πιστωτικές απώλειες και οι προβλέψεις τους για επισφάλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2020, ενώ η κερδοφορία τους μειώθηκε στο 1,53% στο τέταρτο τρίμηνο έναντι 5,16% πριν από έναν χρόνο.

Mε πληροφορίες από imerisia.gr

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

«Βουτιά» στις κρατήσεις για το καλοκαίρι από τους Γερμανούς: 76% μείωση από πέρυσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: